Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Antidepresíva

Príspevok v téme: Antidepresíva
Gabriel123

Dobrý deň, zaujímali by ma názory a skúsenosti ľudí, ktorí užívajú antidepresíva, lieky proti ťažkej poruche úzkosti, panického strachu a pod. Zaujímal by ma ich pohľad na to, ako im pomohli tieto lieky, či sa cítia po ich dlhodobom užívaní omnoho, neopísateľne lepšie, alebo museli postupne viac liekov vyskúšať a potom
našli ten správny?

Tiež ma zaujíma, či tieto lieky zmenia človeka aj čo sa týka ich názorov a pohľadov na svet, alebo sa zmení len správanie? Zaujíma ma psychológia, preto sa pýtam. Vopred ďakujem za Vaše príspevky.

sway.

Ved pri akutnych stavoch su mylim lieky jedinym dostupnym vychodiskom pre zufalych pacientov a sami o ne ziadaju:-) Isto nie su placebo,to potvrdi kazdy,kto ich uzival.Niektore vedia cloveka pekne odrovnat:-)
Ja som akurat poukazala na absurditu (prepac za zvolene ostre slovo:)tvojho vyroku o tom,ze pri poruchah mozgu sa s nim neda pracovat.Ja som za nazor,ze sa s nim pracovat musi..A tiez placebo efekt ma svoju vyznamnu ulohu pri liecbe - typu pojdem sa prejst na cerstvy vzduch = ulavi sa mi,o 5 tej mam liek bude lepsie (aj ked v skutocnosti zaberie az o 2 hodiny) atd atd...

lDenzl

sway- nie som zastanca za kazdu cenu pojedat lieky.......
Len si treba uvedomit akym sposobom sa taky stav zacina a konci neliecenim. Je vela pripadov dedicnych a vela pripadov spojenych samotnou beznadejou a vychodiskom zo situacie v ktorej clovek zostane a nedokaze to zmenit. Dnes je ovela viac stresu,zleho a unahleneho zivota a zial nie kazdy to dokaze zvladnut bez nasledkov. Depresia nie je vymysleny stav.......je to realita.

sway.

lDenzl
Ved kedysi sa psychicke poruchy liecili na fyzickej urovni lobotomiou,potom prisla na radu psychoanalyza (ci chces povedat,ze cela praca Freuda je vymysel a nemal ziadne vysledky?(kedze tvrdis,ze pri poruchach mozgu,sa s mozgom neda pracovat?) Teraz sa pouzivaju silne lieky..Je to len o vyvoji,ci k lepsiemu,to sa ukaze neskor.Nemal by si byt taky prudky zastanca liekov a presadzovat ich nevyhnutnost - casto krat viac uskodia ako pomozu (zvlast pri lahsich pridaoch),psychika je velmi dolezita pri akychkolvek poruchach psychickeho razu.Ja som mala problemy so spankom a nepomohli ziadne lieky-akurat mi sposobovali strasne zle fyzicke aj psychicke stavy,mne osobne pomohla zmena prostredia...

lDenzl

Kludne si poplac. Aspon ta minie depresia.
Teba nepresvedci nic a nikto. Tak skoda slov.Zi si vo svojej predstave a ver si comu ty uznas za vhodne.

lDenzl

t333- napriklad.

Antidepresíva pomáhajú pacientom, aj keď trpia fyzickými ochoreniami. Lekári by ich preto mali častejšie predpisovať. Tvrdia to britskí vedci z King's College London, ktorí k tomuto záveru dospeli po analýze výsledkov 51 štúdií zameraných na účinok antidepresív v porovnaní s placebom.

Vedci predpokladajú, že približne desať percent pacientov trpiacich niektorým z fyzických ochorení má taktiež aj depresiu. Väčšina lekárov však často v takýchto prípadoch antidepresíva nepredpisuje, pretože si nie sú istí, či zaberú. Avšak najnovšia súhrnná štúdia dokazuje, že antidepresíva zaberajú u depresívnych pacientov trpiacich napríklad AIDS, Parkinsonovou chorobou alebo rakovinou lepšie než placebo. Odborníci preto navrhujú, aby sa tieto poznatky zohľadnili pri úprave smerníc Európskej únie v oblasti liečby depresie. "Tieto poznatky pomôžu lekárom zefektívniť liečbu pacientov a odstrániť psychické aj fyzické symptómy ochorenia," uviedol vedúci výskumu Matthew Hotopf. "Tento výskum je veľmi dôležitý pre milióny pacientov na celom svete, ktorí trpia fyzickými ochoreniami a zároveň depresiou, a taktiež pre ich rodiny. Doteraz sa lekári a zdravotné sestry obávali, že liečba depresie u takýchto pacientov nebude úspešná. Naše výsledky však dokazujú opak," dodala Hotopfova kolegyňa Irene Higginson.
www.beauty.sk

t333

Denzl, ty si mi cim vyvratil, ze je blbost to co pisem? akurat tak svojim nazorom, ze mozog je poskodeny a tym padom je testovanie typu liek a placebo zbytocne.
Ja som ti vyvratil tu tvoju blbost o zbytocnosti tym, ze vedci na to robili testy, cize asi to zbytocnost nebude, ze?
totiz, keby vedci-lekari zdielali tvoj nazor tak nebudu robit vyskumy o ktorych dopredu vedia ze budu zbytocne.

Ja argumentujem, ty sem hadzes svoje oosbne pocity a nazory.

zuzanama

Gabriel, psychologia ta zaujima na akej urovni? Hadam len nestudujes psychologiu, to by bol "pruser", lebo to by som necakala, ze buduci psycholog napise takuto ... inu :
Tiež ma zaujíma, či tieto lieky zmenia človeka aj čo sa týka ich názorov a pohľadov na svet, alebo sa zmení len správanie?
Ak teda nestudujes psychologiu, iba sa o nu zaujimas, ( tak ako ja, amatersky), tak to odpoviem najprv na otazku, co ma zarazila. Myslim si, ze antidepresiva nezmenili, ani moje nazory, ani pohlad na svet a ani moje spravanie. Skor moje nazory a pohlad na svet zmenila samotna choroba (Panicka porucha) a to utrpenie, strach pri zachvatoch, co kazdy kto trpi a trpel panikou pozna. Tiez moja tuzba dostat sa z tejto poruchy ma urcite zmenila, bola taka velka, ze som robila presne to, co mi doktorka a psychologicka, dokonca aj sestricka na psych. stacionari hovorili. Ucila som sa o tejto chorobe, chcela som vedeiet co najviac a skusala som vsetky odporucane techniky a rady, ako zvladat stres. Hlavne nevyhybat sa problemovym miestam ako su autobusy, nakupne centra, neprestala som chodit von naopak, chodila som von denne, s dcerou do skolky, na stacionar, zo skolky, na ihrisko, na vylety, neskor do prace . Za par tyzdnov saom pobehala toho viac, ako za predchadzajuce dva roky. Moje spravanie sa zmenilo, to ano, no to by som skor opisala ako vedlajsie ucinky liekov. Z antidepresiv a po vysadeni Xanaxu som bola aktivnejsia, niekedy az hyperaktivna, az mi to bolo cudne a preto mi Dr. znizila davku. Mne zabrali hned prve AD- seroxat. Po dlhodobom uzivani( ak povazujes za dlhodobe uzivanie nieco viac ako rok) som sa necitila omnoho a uz vobec nie neopisatelne lepsie. Len som citila, ze mi to pomohlo, ze som ok a rozhodla som sa ich vysadit, co sa mi podarilo az na druhykrat. Prvykrat som sa o to pokusila po 9.tich mesiacoch, ale mala som hrozne abstinencne priznaky, nechcela som uz chodit k lekarke kazdy mesiac po novy recept, ked mi uz bolo dobre a vedlajsie ucinky liekov ma uz obtazovali. Mala som depresie, zvysenu spavost a nasledne aj priberanie na vahe. V tom case som nemala ziadne informacie o antidepresivach a netusila som, ako tazko sa vysadzuju. Lekarka ma o tomto neinformovala, ale jej to nevycitam, lebo ja som k nej prestala chodit ani som jej nepovedala, ze mi to behanie hore dole vadi a ake mam neprijemne vedlajsie ucinky. Druhy pokus s vysadenim mi uz vysiel aj ked to bolo tiez tazke. Vtedy som hladala radu tu na zdravie.sk a zacala som chodit na toto forum castejsie, neskor uz pravidelne. Aj ono mi velmi pomohlo, okrem ineho.