Gabriel, psychologia ta zaujima na akej urovni? Hadam len nestudujes psychologiu, to by bol "pruser", lebo to by som necakala, ze buduci psycholog napise takuto ... inu :
Tiež ma zaujíma, či tieto lieky zmenia človeka aj čo sa týka ich názorov a pohľadov na svet, alebo sa zmení len správanie?
Ak teda nestudujes psychologiu, iba sa o nu zaujimas, ( tak ako ja, amatersky), tak to odpoviem najprv na otazku, co ma zarazila. Myslim si, ze antidepresiva nezmenili, ani moje nazory, ani pohlad na svet a ani moje spravanie. Skor moje nazory a pohlad na svet zmenila samotna choroba (Panicka porucha) a to utrpenie, strach pri zachvatoch, co kazdy kto trpi a trpel panikou pozna. Tiez moja tuzba dostat sa z tejto poruchy ma urcite zmenila, bola taka velka, ze som robila presne to, co mi doktorka a psychologicka, dokonca aj sestricka na psych. stacionari hovorili. Ucila som sa o tejto chorobe, chcela som vedeiet co najviac a skusala som vsetky odporucane techniky a rady, ako zvladat stres. Hlavne nevyhybat sa problemovym miestam ako su autobusy, nakupne centra, neprestala som chodit von naopak, chodila som von denne, s dcerou do skolky, na stacionar, zo skolky, na ihrisko, na vylety, neskor do prace . Za par tyzdnov saom pobehala toho viac, ako za predchadzajuce dva roky. Moje spravanie sa zmenilo, to ano, no to by som skor opisala ako vedlajsie ucinky liekov. Z antidepresiv a po vysadeni Xanaxu som bola aktivnejsia, niekedy az hyperaktivna, az mi to bolo cudne a preto mi Dr. znizila davku. Mne zabrali hned prve AD- seroxat. Po dlhodobom uzivani( ak povazujes za dlhodobe uzivanie nieco viac ako rok) som sa necitila omnoho a uz vobec nie neopisatelne lepsie. Len som citila, ze mi to pomohlo, ze som ok a rozhodla som sa ich vysadit, co sa mi podarilo az na druhykrat. Prvykrat som sa o to pokusila po 9.tich mesiacoch, ale mala som hrozne abstinencne priznaky, nechcela som uz chodit k lekarke kazdy mesiac po novy recept, ked mi uz bolo dobre a vedlajsie ucinky liekov ma uz obtazovali. Mala som depresie, zvysenu spavost a nasledne aj priberanie na vahe. V tom case som nemala ziadne informacie o antidepresivach a netusila som, ako tazko sa vysadzuju. Lekarka ma o tomto neinformovala, ale jej to nevycitam, lebo ja som k nej prestala chodit ani som jej nepovedala, ze mi to behanie hore dole vadi a ake mam neprijemne vedlajsie ucinky. Druhy pokus s vysadenim mi uz vysiel aj ked to bolo tiez tazke. Vtedy som hladala radu tu na zdravie.sk a zacala som chodit na toto forum castejsie, neskor uz pravidelne. Aj ono mi velmi pomohlo, okrem ineho.