KDDE ICH DOSTAť KUPIť? ABY BOLE DRVENE NEMAM MLYNEK
Drvene lanove semienka
POZOR PRI KÚPE ĽANOVÝCH SEMIEN A ĽANOVÉHO OLEJA, VŽDY SI ZISTITE O AKÚ ODRODU IDE!!!!!!!!
Niektoré odrody sú vyslovene nezdravé, obsahujú totiž oveľa viac omega-6 ako omega-3(prakticky len omega-6).
Bežne sa o tom nepíše a ľudia o tom nemajú ani šajnu. Bohužiaľ, na obaloch semien a olejov nie je informácia o odrode, treba to vypátrať priamo u výrobcu.
Po zistetní tejto dôležitej informácie som sa rozhodol to posúvať ďalej. Dúfam, že veľa ľuďom tým pomôžem.
Vysvetlenie:
Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega3 mastnými kyselinami (mnohdy v poměru až 30:1), a to podporuje a akceleruje rozvoj zánětlivých onemocnění v těle. Potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega3 a přiblížit se alespoň k poměru 1:1 či ještě lépe dosáhnout zřejmě optimálního poměru omega3 : omega6 = 3 : 1.
A to je kamenem úrazu u různých nových odrůd lnu olejného. Staré odrůdy lnu měly standartně hodnoty omega3 : omega6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55-65% celkem z tuků, omega6 průměrně 16-20% celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené, protože pokud se z nich izoloval olej, rychle žluknul a stával se nechutný k požívání (oxidace omega3 mastných kyselin). V nedotčeném semínku však k takovým změnám rychle nedochází, a tak když se použije na omega3 bohatá odrůda, čerstvě se pomele a upeče se z ní pečivo, tak než by došlo k oxidaci, tak bude pečivo už dávno snězené. Potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění odrůd, které mají velmi nízký obsah omega3 a vysoký obsah omega6 – výsledek? – olej je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne, ale z důvodu podpory rozvoje zánětlivých onemocnění je nezdravý a agresivní! A tak řada lidí, kteří vzhlíží k semínkům lnu (musí být samozřejmě rozemleto) jako k potravnímu doplňku pro zlepšení stavu svého zánětlivého onemocnění, dělá nevědomky přesný opak – své zánětlivé onemocnění ještě více rozdmýchává. Pro srovnání odrůdy lnu s těmito „lepšími potravinářskými“ vlastnostmi obsahují omega3 : omega6 = 1 : 12 !!! (omega3 průměrně 2-5% celkem z tuků, omega6 průměrně 70-75% celkem z tuků), některé odrůdy mají trochu mírnější nepoměr omega3 : omega6 = 1 : 1 (omega3 průměrně 36% celkem z tuků, omega6 průměrně 41% celkem z tuků).
Dnes se právě v prodejnách zdravé výživy apod. prodávají převážně nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou, ale bez výše uvedených zdravotních výhod a přitom se nikdy nedovíte, kterou odrůdu kupujete, abyste si mohli správně vybrat. A které odrůdy patří do těch rozdílných skupin podle obsahu omega3 a omega6 mastných kyselin?
1. ty dobré omega3 : omega6 = 3 : 1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders(omega-3 57%, omega-6 15%), Libra(omega-3 57%, omega-3 16%) …
2. ty horší omega3 : omega6 = 1 : 1, odrůda: Raciol (omega-6 39%, omega-3 32%) …
3. ty nejhorší z pohledu zdraví: odrůda Amon(omega-6 71%, omega-3 2%), Jantar, Lola(omega-6 72%, omega-3 3%)
zdroje: eagri.cz
eagri.cz
panpekar.blogspot.no
Buďte radi že sú.Po troch hodinach smokie?Musiš ich dať do chladničky ked nechceš hned vypiť.
Všetko okritizujete, a oblafujete-človečí narod.
Je OK ked lanove semienko pomlejem v mixeri, potom zmixujem ovocie - smothie. A zacnem to pit cca za 3hod.?
V DM čo su lanové semena-to nie je ten typ šrotovania ako v mlynceku, take kludne možte jest, to je len posekané.Ved to prirovnajte k sebe.Ked im neveríš daj ich do chladničky.
To s tou oxidaciou je pravda. Lanove semienka su jedny z najkazivejsich, a po rozomleti je dobre ich tak za 15 minut spotrebovat.
Tie nadrtene z DM su hroza. Aj som im to povedal, ale... uz maju rozbehnuty biznis na ludskej hluposti, menit nic nebudu. Ale je to vizitka amaterizmu, ze to vyrobca nevie, ze v skutocnosti su uz zoxidovane, teda skodlive na pecen, tie tuky su tam pokazene. Telo ich nezuzitkuje, iba zatazuju pecen, ktora ich musi odburat.
Dobry den, lanove semienka urcite odporucam maju vela prospesnych latok...objednavam www.najtelo.sk
Moja predstava skladovania namletych semiacok je sposob, aby oxidovali s kyslikom co najmenej t.z. ze ich zalejem nejakou tekutinou - vodou, mliekom, jogurtom a pripadne uzavriem do pohara s vekom a dam do chladnicky. Takto by som uz mal hotovu dennu davku :) Ale neviem, ci je to ok. Ak by tento proces zabezpecil zvysenie trvanlivosti o par dni, tak by to bolo super.
Ahoj, ajprospešnejšie tuky ľanového semena sú tie, ktoré najaktívnejšie reagujú s kyslíkom. S ich konzumáciou je však spojené aj určité riziko. Pokiaľ sa semeno zomelie, potom sa tieto mastné kyseliny v priebehu 10 až 15 minút skazia. Preto sa má zomľeté ľanové semeno skonzumovať čím skôr, pretože jeho užitočné vlastnosti sa zničia a produkty oxidácie budú dokonca škodlivé. Konzumácia celého ľanového semena tiež nie je vhodná, pretože sa nedajú stráviť a telom len prejdú. No i tak je najvhodnejšie ak ich zješ celé, alebo si ich pomelieš tesne pred zjedením...