Chcem sa opýtať, či niekto poradí. Diagnóza: cysta v dolnom recese pravej maxill.dutiny - cystis antri Highmori I.dx. Čo to je za choroba a ako na jej liečbu. Stále ma bolí v oblasti tváre nad chrupom.
Cysta v zubnej dutine
Ahojte všetci. Mám 50 rokov a celý život má sprevádzali zubné problémy, a hlavne tie cysty. Asi pred rokom som si dala robiť mostík, prijala ma staršia pani laborantka, ktorá je v tom zrejme fakt dobrá. Kým mi spravila otlačky zubov, dozvedela som sa veci, ktoré som mala vedieť už dávno. Klinčeky /klasické sušené klinčeky v sáčku/ najlepší liek na cysty. Stači dať lyžičku do čistého alkoholu /2 dcl/ na 2 dni vyluhovať, s tým 3 krát do dňa prepláchnuť ústa /samozrejme,nie do bezvedomia,lebo môže podráždiť zdravé ďasná/ a cysta je preč..
Ahojte chcela by som radu čo a ako ďalej.V maji som bola na prevent.prehliadke kde som zubarke vravela že ma pobolieva zub jedna sa o6 dolnu poslala ma na RTG kde sa ukazalo že pod zubom mám aspoň tak mi povedala zubarka kalcifikát nahromadený ,že to je ohraničené keď som sa pytala čo s tym povedala že ona by do toho nevrtala a budeme to sledovať . V decembri idem na kontrolne RTG vie mi niekto poradiť ma už niekto takuto skúsenosť? Dakujem
Koľko vás stálo odstránenie cysty?
abc_def... no tak ja som minuly rok bola na tom podobne... často ma bolievala sanka v klbe inak som so zubami nemala problemy odmalička... jedine čo som mala 6tky zaplombovane a 5ku vytrhnutu... na RTG mi zistili že mam 3 zuby mudrosti zle založene, jeden je uplne na ležato a ďalšie dva tak na krivo ani jeden sa nevytlači z čoho ten na ležato je najhorší... aby nebolo málo nemám založené nové 5ky tri mám mliečne a jeden je už vonku iba jednu 5ku mám založenú ale tiež je v kosti nad tým mliečnym nevytlačená a naležato takže sa nikdy nevytlačí... a ešte k tomu som mala pod 6kou zaplombovanou asi 7 rokov velku cystu , minuly rok na stomatochirurugii mi ju davali von, a nebola som v celkovej anesteze( uspata) len normalne umrtvene... a zub pod ktorym bola mi trhali, takže neviem či tebe bude stačiť resekcia... ak je zub mrtvy pošlu ťa na endodonciu (vytiahnuť nerv a vyplniť) alebo vytrhnuť... poviem ti že zďaleka nie si taký hrozný prípad ja som na tom ešte horšie a som tu :D chceli mi tie zuby mudrosti robiť naraz ale ja som nechcela zatiaľ je vonku len ta cysta... bolelo to ako sviňa, 2 tyždne som jedla len kašičky a banany, kym mi vybrali štichy a dodnes ma to miesto boli, najmä keď je vonku sychravo alebo moc horuco :) a poviem ti že s tou cystou nečakaj, lebo je v nej vela svinstva čo otravuju telo, a môže prasknuť čo je veľmi nebezpečene alebo sa zapaliť, a najhoršie je že nič neboli až kym nepraskne... keby nebolo rtg ani o nej nevieš... ešte ma čakaju tie 3 zuby mudrosti + ta 5ka hore a keď mi vypadnu tie ostatne mliečene tak ani neratam kolko zubov mi už bude chýbať... a to mám len 22 rokov ... :((
ZDRAVIM.potrebujem sa vyrozpravat,pripadne poradit. po x-rocnom lehare co sa zubara tyka som tam nakoniec zasla-nemala som ziadne bolesti,proste som si uz pripadala trapne,ze vsetci chodia,len ja nie...cakala som vselico ,ale moje nalezy ma dostali do osemetnej situacie,proste neviem co mam robit, kolko si toho este vytrpim a tiez kolko ma to bude stat...:OO
na zaciatok: mam nejake kazy ,kt.sa daju v pohode zaplombovat.to ma az tak netrapi...
2.bola som na rtg...jeden zub -47 mi extrahovali vcera ,na to som bola aj pripravena, on sice este nebolel asi zazrakom,ale bol tam strasne hlboky kaz.mea culpa...(aj ked je to trochu komplikovanejsie s tou mojou vinou )
3.hlboky kaz mam aj na 46 a 16 pod plombami :o dufam,ze 46 sa bude dat este normalne zaplombovat, avsak ta 16 je dost problemova...vzdy bola, vrtali mi do nej uz 3x asi od 10-tich rokov...plomba zasahuje uz skoro do zubnej drene, myslim,ze bude potrebna endodoncia(priserne draha a neista) ,podotykam,zub ma este neboli...co ma vsak vcera dorazilo bolo, ze ked mi na stomatochirurgii kontrolovali ulozenie osmiciek (ktore sa maju zatial len sledovat) ,tak dr.len tak poznamenala ,ze mam cystu v dutine + do papiera napisala ze : PERIAPIKALNE PREJASNENIE, ENDODONCIA,V PRIPADE NEUSPECHU EXTRAKCIA... co som pozeala to rtg,tak tusim co je ta cysta -ma asi 2cm, netusim ,ci mi sposobuje problemy ,kazdopadne, mna zatial nic neboli , mozno na par sekund ta 16 tak trochu ale to len z casu na cas...:((( som uz velmi zufala, prosim , nezazili sta aj vy nieco taketo? som asi komplikovany pripad s tou cystou aj tym periapikalnym prejasnenim,co si myslim,ze je radikularna cysta....HROZI MI RESEKCIA ZUBA 16? A ZAROVEN NA ORL VYBERANIE TEJ CYSTY V CELK.ANESTEZE???..zazili ste to ?...
ahojte vsetci prosim vas o radu nasli mi cisticky nalez pod zubom hornym ale vobec netusim aky je velky ani ci je to velke ryzyko zabarka my nic nepovedala, ten zub som mala asi pred styrmi rokmi zlomeny ,moze byt toto pricina?? A dalej by som sa chcela spytat ako to odstranuju ci to je bolestive pocas zakroku i potom.
Za odpoved dakujem:))
Hiffi,mne odporucil chir.zakrok hned,kedze zapal v tele moze poskodit oblicky...atd.jednoducho musi sa odstranit,no nemas nikdy zarucene,ze sa to nevrati.
Ahojte, diskusia je zaujímavá. Tu je môj mail, budem rád ak sa niekto ozve a poradí. Inak zuby ma nebolia, pred cca rokom mi vyvŕtali stoličku ale nič sa nenašlo tak to pripisovali lekári trojklannému nervu. Liečilo sa to anb. Po necelom roku to je späť, krčiar ma poslal na rtg. a tam zistili cystu o veľkosti 18mm. Krčiar povedal, že to je ok a ak by boli bolesti tak ma pošle na chir.zákrok. To je v tejto chvíli z ich strany všetko. Bolesť sa prejavuje ako silný až bolestivý tlak, ako keby mi cez chrup alebo ucho malo niečo vystreliť. Zatiaľ vďaka.
Mail: hoffi@azet.sk
slniecko-opat nesuhlasim:))
Ale neberiem ti tvoj nazor:)
Ani alternativcov napresvedcim,ze treba v prvom rade problem riesit s lekarom.A potom ak im je najhorsie letia za lekarom.Asi tak.
silvus27: Tiež tu mozes nechat mail, mozem ti pomoct, ale potrebujem vediet detaily. Nechcem aby sme ich rozoberali na fore.
IDenzl: Antibiotika sa maju pouzivat iba ak hrozi silne poskodenie zdravia alebo smrt. Antibiotika vytvoria priestor pre este vacsiu infekciu v buducnosti. Preto treba riesit dovod vzniku zapalu. Antibiotikami sa ziska iba cas.