Moje dieťa má cukrovku

Príspevok v téme: Moje dieťa má cukrovku
a adriana

Ahojte všetci, prispievala som tu asi pred rokom- dvoma. Sama mám 19 rokov cukrovku a pichám si inzulín 4x denne. Mám dvojčatá chlapcov 7 ročných. Teraz po Veľkej noci som mu namerala hodnoty od 13-20. Boli sme na 2,5 dňa v nemocnici. Tam to kleslo, ale prišli hodnoty C-peptidu 150, a hormón protilátok 46,3. Začala sa deštrukcia buniek, asi o týždeň začneme s inzulínom. Zatiaľ držíme diétu, ale večer je to stále vyššie, dokonca už teraz som mu namerala 12. Takže zajtra ideme asi späť. Som z toho nešťastná, pretože genetické testy pred otehotnením dávali šancu , že to získajú 4%. Aké je nádej pre naše deti? Nemáte nové informácie o vývoji, čo transplantácia ostrovčekov? U neho ide o autoimunitný proces. Máte niekto informácie, či to bude na celý život, ako to povedali mne, alebo o 20 rokov už bude niečo nové? Neviem, ako sa s tým vyrovnať, dávam si to za vinu , že som to neustrážila, povolila som im nezdravé jedlá, guličky s mliekom na raňajky, sladkosti. Prosím, ak viete niekto niečo o výsledkoch klinických testov, nových trendov. - Napíšte.

DiabetikIvo

a adriana a Jajah,

strava diabetika má byť pestrá. Pri tvorbe jedálníčka si môžete pomôcť tabuľkami so sacharidovými jednotkami a obmieňať potraviny tak, aby požadovaný počet sacharidových jednotiek bol zachovaný...

Veľmi dobre spracované tabuľky nájdete na www.diacentrum.cz

Možno to bude teraz znieť ako "rúhanie", ale keď si uvedomíte, že napríklad keksy "Diabeta s fruktozou" 32g (=1 balenie) obsahujú 1,365SJ a tyčinka "Deli s krémem a sušenkou (Orion)" 27g (=1 balenie) obsahuje iba 1,33SJ podľa tabuliek uvedených vyššie, tak kľudne môžete diaťaťu, ak má poobede dostatok pohybu, na olovrant dať aj tú tyčinku Deli. V tomto prípade to bude dokonca aj vhodnejšie, pretože na olovrant zdvihne glykémiu rýchlejšie a pri intenzívnejšom pohybe zabráni vzniku hypoglykémie...

Ale to neznamená že by to tak malo byť každý deň! V tabuľkách je dosť veľký zoznam potravín, takže sa jedálníček dá zostaviť pestro a pre deti aj lákavo.

V lete je dostatok rôzneho ovocia a diaťa s diabetom nie je potrebné obmedzovať vo výbere, stačí dohliadnuť na množstvo tak, aby zodpovedalo počtu Sj, ktoré má dieťa dostať.

jajah

Ahoj a adriana hovoris mi presne z duse ten rovnaky jedalnicek je pohroma aj ked vymyslis nieci nove vydrzi to chvilocku a potom sa toho preje a sme tam kde sme boli pred tym rodina aj znami mi nosia recepty ktore najdu tesia sa ze nieco nove bohuzial je to stale o tom istom.Chlieb uz tiez nemoze ani citit teraz ho beru rohliky uvidim dokedy uz ani sunku velmi nemusi a to nehovorim o prilohe.Mas stopercentnu pravdu lepsie by som to nepovedala.

a adriana

Ahoj Jajah, však to, že sa mi zdá, že máme jednotvárny jedálniček, stále o tom istom. Na raňajky stále len chlieb, to je jedno koľko príloh k tomu, alebo koľko pomázaniek. Môj druhý syn, jeho dvojička, má o pol kila menej, a výšku majú rovnakú, rańajky vôbec nechce, desiatu len tak - tak niečo, na obed zje pol z toho, čo by mal, a potom sa dopcháva sladkými jogurtami ,alebo jogurtami, a to je oveľa aktívnejší, veľa športuje. Tak keď toto mám doma, v jednom veku, je to ďes.Môj syn zje syry na kilá, tým sa dopcháva, ale to nemá SJ, potom na desiatu, olovrant, 2. večeru stále iba jogurty light, ale pýta si to. Neviem, či je toto riešenie, nastaviť ich na inzulín, a núťiť ich jesť proti ich vôli, veď ich milujeme, ak budú chcieť hviezdu na nebi, tak zoženieme najväčší rebrík na zemi, a pôjdeme po tú hviezdu. Veď ich nezbijeme, keď nemajú chuť zjesť všetko čo im nanútime.

jajah

Aj mojmu synovi mlieko zvysuje glycku tiez sa mu ho bojim davat ale kedze rastie a potrebuje aj mlieko tak mu ho nahradzam syrmi ci uz tvrde ako eidam a pod. alebo makke este ze mi to zje toto je naozaj velky problem vymysliet co dat zjest lebo niektore jedlo uz nemoze ani citit takze je to stale o premyslani co pripravit aby sa to nezunovalo.

jajah

Aj mojmu synovi mlieko zvysuje glycku tiez sa mu ho bojim davat ale kedze rastie a potrebuje aj mlieko tak mu ho nahradzam syrmi ci uz tvrde ako eidam a pod. alebo makke este ze mi to zje toto je naozaj velky problem vymysliet co dat zjest lebo niektore jedlo uz nemoze ani citit takze je to stale o premyslani co pripravit aby sa to nezunovalo.

a adriana

Diétu sa snažíme dodržiavať , ale napríklad dnes môj syn odmietol zjesť raňajky, ledva zjedol 1/2 chleba, a to má mať na raňajky 3 SJ, aspoň že zjedol 1 jablko k tomu, čím som mu dala tie 3 SJ, chlieb a mlieko mu zdvíhajú glykémie. Neviem čím mu to mám nahradiť, aby to mal plnohodnotné. Pred tým jedával celozrnné guličky s mliekom, ale mlieko sa mu už bojím dať. Je to ozaj umenie. Ja tiež neraňajkujem , nemôžem ráno vstať, ešte sa poriadne neprebrať, pichnuť inzulín a v polospánku hádzať do seba jedlo, nie je to normálne, veď telo sa potrebuje prebudiť. Ráno zvládnem max. 1/2 chleba, ale bežne začínam jesť až na desiatu.

jajah

Na druhej strane je problem ze aj on sam si da ked to nevidim a to je horsie preto bol aj teraz v nemocnoci potom su tie glykemie vysoke takze stale bojujeme aby sa tie glycky upravili.

jajah

Ahoj ano pochopila si spravne na noc 12 levemiru.Ja sa snazim aby syn dodrziaval presne dietu ale tiez sa stane ze zje naviac vela krat sa stane ze zje viac ked viem ze bude mat vela pohybu ide von hra futbal alebo len tak lieta na korculiach ci bycikli alebo ideme plavat ale stane sa ze aj tak ma glykemiu vysiu je to hrozne.

a adriana

Ahoj Jajah, neviem či som správne pochopila v noci 12 jednotiek Levemíru? Ja mám cukrovku 20 rokov, mám 39 rokov, a pichám si actrapid R -6-8 j, O - 10-12j V 8-10 j, a v noci 16j levemíru.Mám 164 cm, a 63 kg. Vždy som mala zlý pocit, keď som si dala niečo sladké, alebo som zjedla viac ako obvykle. Ale dočítala som sa, že práve týmto režimom 4 - 5x denne, majú diabetici diétnu volnosť, vlastne môžme jesť všetko, ale musíme kontrolovať množstvo. Preto mám odchýlky v dávkach inzulínu, to podľa toho čo zjem.

jajah

Dali mu 20 SJ na den pichame si 4x denne 3x actrapid /rano 7,5 na obed 3,5 vecer 3 a noc 12/a na noc 1x levemir zda sa mi to vela ale lekar to tak nastavil.Inak chodime na Kramare v BA Dr.Barak lieci nas od zaciatku tiez nam uz ponukal pumpu ale musi ho najprv nastavit a potom sa uvidi neviem mam z toho strach synov kamarat ju ma a niesu spokojny maju problem z upchavanim setu stale nastreluju novy a neciti sa snou dobre rad by presiel znovu na pera.