rodicia mi odmietaju platit vydaje spojene s VŠ studiom

Príspevok v téme: rodicia mi odmietaju platit vydaje spojene s VŠ studiom
peta22

chcem sa opytat, ci sa da neako pravne domahat vyzivovacej povinnosti. Som studentka 2.rocnika na VŠ (mam 22 rokov), peniaze na studium mi dava iba mama. Otec stale tvrdi, ze on mi nic neda, tvrdi, ze ma minimalnu mzdu a ze nema peniaze. Matka je alkoholicka a teraz je jej prednejsi alkohol. Mozem ist na sud s tym aby boli rodicia zaviazani mi platit daku urcenu ciastku, aj ked stale byvam s nimi? dakujem

dobra vila

Peta, si si tym ista? Podla mna by ti nejake stipko chodilo, mozno nie v tej vyske, ale chodilo. Aj ked maju pracu, ale za minimum sa zit neda. No ja ti vazne drzim palce, nezavidenia hodna situacia, mozno ked uvidia pozvanie na sud, tak sa uvedomia. Ty nemas sancu si tu skolu hradit takto... A studovat externe popri praci je fest tazke. Vela stastia :-/

peta22

nie nemam ziadne socialne a myslim ze by mi ho ani nedali, pretoze obaja pracu maju, tatko minimalnu mzdu a mama ani neviem, je predavacka. oni peniaze maju ale mama prepije a tatko nema zaujem, preto sa pytam na ten sud. Skola mi ide, len je tazka, a externe by sa to nedalo studovat, teda dalo ale to by clovek isto nestihal.

dobra vila

No, preboha! Ty mas s tymi peniazmi situaciu ako moj priatel! On je 4-tak na VS a odkedy tam nastupil, tak si vsetko hradi sam! Je mu pridelene socialne stipendium - nieco o vyske 5000sk, ak sa nemylim, to je vsak nic, ked si predstavis, ze za internat zaplati hned 2000sk, veci do skoly, prefotit si materialy, jedlo, listok na vlak je tiez pomerna palka, kedze studuje daleko atd... Mamka mu prispeje nejakymi drobnymi, ona je dobra dusa, ale tiez ma na trt pracu s minimalnou mzdou...robi za zrnko maku, chapes. Foter je mu nezamestnany, on vlastne robit ani nechce, iba na pivko chodi a doma rodinu drbe, cudna to fazona.
Sem-tam si privyrobi brigadou, asi raz/dvakrat tyzdenne. Chudak, o tom nevraviac, ze by sme chceli sem-tam niekam si vyjst, lebo stale iba v tomto zatuchnutom meste trcime, ved ani tu moc nikam nechodime, ale vidis, on nemoze, ved nema z coho.
Ty poberas nejake socialne? No kazdopadne ti drzim palce, lebo med lizat to nie je :-/