chcem sa opytat, ci sa da neako pravne domahat vyzivovacej povinnosti. Som studentka 2.rocnika na VŠ (mam 22 rokov), peniaze na studium mi dava iba mama. Otec stale tvrdi, ze on mi nic neda, tvrdi, ze ma minimalnu mzdu a ze nema peniaze. Matka je alkoholicka a teraz je jej prednejsi alkohol. Mozem ist na sud s tym aby boli rodicia zaviazani mi platit daku urcenu ciastku, aj ked stale byvam s nimi? dakujem
rodicia mi odmietaju platit vydaje spojene s VŠ studiom
ja som si cely zivot uplne vsetko platila sama! teda hlavne od tej strednej a vyssie. a nestazovala som sa!
treba si najst nejaku brigadu a zacat zit aj sama..
peta22, moj byvaly risiel toto iste, a ver ci nie, teraz by mal radsej spat otca a bez penazi, ako tych par poondenych korun zo sirotskeho, ktore da aj tak mamine.........tak si vaz co mas.....vykresy rieisl aj on po nociach, plus priklady, labaky, priebezaky, ma aj problemy s ucenim, a predsa to zvlada.....fakt treba asi trocha snahy, a pokial aj mas pracu,snazit sa pri tom zohnat este lepsiu, lepsie platenu, a setrit a setrit......
luciferka: ja sa nehnevam,ja aj chodim brigadovat, ale mam tolko kreslenia vykresov,ktore aj po nociach riesim, ze sa mi podari maximalne 3 krat do tyzdna pracovat a to staci len na najom, ja som to pisala kvoli tomu, ze radsej ako matka tie peniaze prepije tak nech mi ich da na studium
peta22, nehnevaj sa, ale ja som tiez na dennom, a zivim sa takmer sama.....moj byvaly priatel je na strojarine, co tiez nie je med lizat, a nie je tam len kvoli titulu, zivi sa sam a aeste aj mamine vypomaha s peniazmi,stipko nema, vzal si akurat pre istotu pozicku, ktorej sa zatial nastastie nemusel ani dotknut..... staci sa trocha viac obracat a setrit.......ked sa chce vsetko sa da......
no rodiacia kazdy z nich ti musi platit minimalne 25 eur, aj keby ze pracu nemaju...ak ti nechcu davat, mala by si dat ziadost o vyzivne..to sa urcuje nejak presne podla mzdy, nepamatam...rodicia su povinni do 25 r sa o teba starat...no niektori to asi ocividne nevedia...v akdzom pripade by bolo fajn keby ti mohol pomoct nejaky praavnik...
No,toto ti teda nezavidim peta, ale asi ako jedinu realnu moznost vidim najst si nejaku brigadu, trebars aspon na vikendy. Neviem ci ich mozes dat na sud, (neprizabili by ta rodicia za to?), ale keby aj tak ktovie ako dlho by sa to tahalo.. To tiez nejde zo dna na den..
biopich-hmm , ked niekto chodi do skoly externe a ma pracu tak sa mu lahko vystatuje. Som len zvedava ze keby si mala chodit denne ci to uhravas s peniazmi. U mna sa externe chodit neda, a neplatim si skolu len kvoli titulu, ale aby som sa nieco naucila...(neviem aka geodetka by zo mna bola keby som sa o skolu otrela cez vikend)
ved si dospela co tu riesis? ja som prvacka na vysokej a sama si vsetko platim ci
30 tisic rocne skolne, ci na benzin na cestovanie do skoly, ucebne materialy... do kedy chces aby ta rodicia chovali? najdi si brigady a staraj sa...
Peta, ked si v Cechach, zaregistruj si tam pobyt (len teraz neviem isto, kde sa to robi) a po roku mozes poziadat tam na socialke o prispevok ako nezaopatrene dieta zijuce v zahranici bez rodicov a niektore skoly potom na zaklade tohto prispevku priznaju aj socialne stipko.
socialne stipko aj tak nedostanem, lebo chodim do ciech a tam zevraj maju inu minimalnu mzdu a odbili ma s tym zevraj sa to neda,lebo som slovenka (aj som na to zabudla ze som sa na to pytala , na zaciatku v prvaku) jedine dostavam ubytovacie stipko co je 1900kc za 3 mesiace