Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

rodicia mi odmietaju platit vydaje spojene s VŠ studiom

Príspevok v téme: rodicia mi odmietaju platit vydaje spojene s VŠ studiom
peta22

chcem sa opytat, ci sa da neako pravne domahat vyzivovacej povinnosti. Som studentka 2.rocnika na VŠ (mam 22 rokov), peniaze na studium mi dava iba mama. Otec stale tvrdi, ze on mi nic neda, tvrdi, ze ma minimalnu mzdu a ze nema peniaze. Matka je alkoholicka a teraz je jej prednejsi alkohol. Mozem ist na sud s tym aby boli rodicia zaviazani mi platit daku urcenu ciastku, aj ked stale byvam s nimi? dakujem

tracyy

biopoch: a ty si myslis, ze na dennom studiu je to tak ze ti strcia vsetko pod nos? kdeze...VS nie je stredna skola..taktiez profesor pride, povie zhruba par viet, a zvysok nastudujte si samy... plno NEOHLASENYCH pisomiek... ja enrozumiem rpeco si vsetci myslite, ze na VS ti svetko daju, a ty sa naucis uz len na skusku. staci ze raz nenapises dobre neohlasenu pisomku, stratis body, a dovidenia. vysoka skola je predsa o samostatnositi, a o samostudiu, a nie o tom ze vsetko profesory donesu na striebornom podnose...bola by som velmi zvedava, ako by si ty vydrzala v skola, od ponedlka do piatku, od rana od osmej do vecera do siedmej, stale nejake cvicenia, prednasky, ktore musis obsolvovat...

biopich

dexias niekedy si bol na externom ze mas take velke reci? :D sami profaci nam rozpravaju ako to mame ovela tazsie ako denny. Vam sa aspon viacej venuju my sa to musime doma ci v praci drvit sami zhanat si materialy sami ...musime popritom nejako zit daktori pracuju 12 hohodin denne a predsa si musia najst cas chodit na prednasky a na ucenie. tak isto chodime roky na skolu tak preco by sme mali byt rychlo vykvaseny?

dobra vila urcite niesom zatrpknuta a nejem si tu sprtat do chuderky ako pises. Ale je to fakt. Mne rodicia nemuseli nikdy hovorit ako su na tom financne a co vsetko si nemozeme dovolit a isla som s tym na skolu ze aha tak nic ine mi neostava len si to sama platit. Dotycna musela tiez ist s tym do skoly. Ze matka je alkoholik a ako na tom stoja musela vediet. Hadam s niecim nezacnem ked viem ze to nebude fungovat. Mohla ist makat a potom sa nahlasit na skolu. Ja som po strednej tiez odisla z domu pracovat na niekolko rokov aby som proste na moje "rozmary" mala...

kalia

ja som nemohla študovať na VŠ mne rodičia hneď povedali, že nemajú peniaze na to, hoci si myslím opak, vydala som sa a vyštudovala som externe, bolo obdobie, keď sme s manželom žili ako takí dvaja žobráci a to myslím doslovne len aby sme zaplatili všetky účty a aj školu, všetko sme vydržali a teraz zbieram ovocie, prajem ti veľa šťastia a drž sa , raz si prosím ťa na mňa spomeň : všetko sa raz skončí

katka...

Dobra vila, uplne s tebou suhlasim. Ti, co sa tu navazali asi su len zatrpknuti, ze im rodicia nic nedali. Je to ich povinnost, pokial nepracuje zivit ju do 26 rokov. Na to je zakon. Ak by naozaj nemali peniaze, tak fajn. Ale Peta pisala, ze jej mama je alkoholicka. Tak to mi tiez tak prislo, ze tu urciti ludia podporuju alkoholizmus. Vsak nech mama pije a dcera nech sa aj roztrha, aby mohla dostudovat. A s tymi brigadami, v dnesnej dobe je tazke najst aj to. A asi by to stihala len cez vikend. Tisice by na tom nezarobila.
Peta aj ja ti drzim palce, nech dostudujes. Skus ist v lete niekde do zahranicia, zarobis si na cely rok. Budes si potom ten titul viac vazit a ukazes rodicom, ze si dokazala aj sama, bez ich podpory.

dobra vila

Vazeni, tu si vsak treba uvedomit jednu vec, ze dievca je denna studentka a je predsa logicke, ze dievca co NEDOSTAVA ani socialne stipendium, ani jej neprispievaju to ma takmer nemozne, aby dostudovala pat rokov!!
Tym, ktori ste tu pisali, ze to mate podobne, alebo poznate niekoho podobneho, naozaj nezavidim, pretoze podla mna rodic by mal prispiet.

Konkretne k tebe mily dexxias
"preboha, ved mas 22rokov a nie je ti trapne cakat ako kojenec s otvorenou narucou na kazdy cent,co dostanes od rodicov?..."

Nie, nemalo by jej to byt trapne. Ma 22 rokov a STUDUJE!! STUDUJE! Nie pracuje. Keby mala 22 a nemala VS, ale pracu, tak urcite ako kojenec necaka. A teraz utocme na dievca a nie na rodicov, ktori miesto podpory vlastneho dietata peniaze prepiju a podobne...
No, nehnevajte sa, myslela som, ze na tomto fore sa nachadzaju inteligentnejsi ludia.
Priznajme si, kolki z nas pocas VS studia sa museli obratit k rodicom... 90% URCITE!! A nie som teraz zvedava na tych, ktori by sa hned do mna zaviazali, ze ja nie... Ok, vy nie, vy ste si uz svoje napisal.
Druha vec, ze z tych prispevkov, ktore zneli o tom, ze to maju podobne, salala uplna nevrazivost. Je ocividne, ze taka Biopich sa s tym tiez nevie vysporiadat, tak si sprtnime aj do tejto chudery, tak mi to vyznelo... Pretoze niekto, komu neplatia, 30 000 skolne iba tak nevyvali, nevraviac o spojoch, jedle, ubytku a podobne, to su tiez pekne peniaze!!
Ako som povedala, mne je naozaj luto tych, co sa s tymito vecami musia vysporaduvat sami!
Ja som tiez po strednej skole isla pracovat ked som si nasla pracu, bola som nezavisla, nikdy som nerada lipla na niekom. Ked som zacala VS, rodicia ma automaticky podporili, nie na hluposti, na skolu! Za svoje nasetrene peniaze som chodila zas do jazykovky.
Taktiez by som podotkla, ze brigady beriete velmi samozrejme, a neuvedomujete si, ze ak nestudujete niekde v BA, tak to si to tak lahko ani neozeniete, ja som tiez pracovala pocas leta, inak moc velky zaujem o studentov nebol.
Ked budem mat dieta a vyberie si studium na VS a budem ho mat z coho podporit, ucinim tak. Ja by som to pokladala z casti aj za moju povinnost, nie je predsta este zarabajuca osoba!
Toto dievca by pokojne mohli sponzornut, miesto investicie do vlastneho dietata peniaze prepiju a co ja viem co. Tak super, podporujme alkoholizmus a nie studium! Ste ma teraz vazne nasrali s tymi vasimi nazormi!
Prosim Vas, nenavazajte sa do mna, ja som si tiez iba mienku povedala a neutocila.

Mila Peta22, nech si uz najdes akekolvek riesenie, drzim ti v zivote palce. Bodaj, by si tu vysku dostudovala. Ludia tu aj zabudaju, ze studujes v ČR a nie na SR, bez socialneho...a daleko. Aj keby si vsetok volny cas brigadou zabila, to ti nepomoze, nevyzijes, nevraviac, ked ti pride skuskove a robit nebudes stihat.

Deeee

Dalsim riesenim by mohlo byt prestup na geodeziu na stavebnej fakulte STU v Bratislave. Usetrila by si na cestovnom a aj socialne stipko by si dostala. A STU ma dobre meno, neviem na co sa technika chodi studovat do Ciech. Nie je tazke sa tam dostat, ale je tazke sa tam udrzat....mozem sa spytat preco si isla geodeziu studovat tak daleko

dexxias

datelinka1,mas uplnu pravdu.....nechapem vobec zakladatelku tejto temy, ako ju to mohlo napadnut sa nieco take opytat...preboha, ved mas 22rokov a nie je ti trapne cakat ako kojenec s otvorenou narucou na kazdy cent,co dostanes od rodicov?...ved si uz dospela, 22 rokov je poriadne vela nato,aby si cakala este nieco od rodicov a navyse, ked sami nemaju toho vela....neverim, iste keby mali dost financii,dali by ti....a to, zeby si ich dala na sud....nie ti je to ani kus trapne?...vlastnych rodicov dat na sud zato, ze ti neprispievaju na studium a popritom mat 22 rokov...ved keby si mala 18,19 nepoviem....vies ako by sa na teba divali aj na sude? a vedela by si sa potom s cistym svedomim pozriet rodicom do oci? nebolo by ti trapne , aj v tom pripade, ak by si sud vyhrala uzivat tie ich peniaze? ....tie vase vztahy by sa iste riadne nastrbili a urcite by ta nechceli vidiet do smrti...ani by som sa im necudovala..no, nemam slov...
ked nemam na VS financie a rodicia ti nemaju z coho dat, prerus studium,ked nie si schopna studovat a zvladnut skolu popri zamestnani, zarob si za rok, dva peniaze a pokracuj dalej...aj tebe bude lepsie pri srci, ze si si na skolu zarobila sama a nemusela si zobrat a doprosovat sa od rodicov...

datelinka1

peta, veľa ľudí si neuvedomuje, koľko stojí VŠ štúdium rodičov. každý to berie ako samozrejmosť. vy, čo vám rodičia ochotne platia všetko a hlavne tí rodičia, ktorí si to naozaj môžu dovoliť, by ste mali byť veľmi vďační svojim rodičom za možnosť, ochotu a vlastne aj odopieranie si.
na súde s tým nepochodíš. ak si rodičia nemôžu dovoliť živiť dieťa počas štúdia na VŠ, štát ich k tomu neprinúti. skús sa sama zamyslieť nad možnosťami, ako im finančne uľaviť. možno by si mohla prerušiť štúdium, ísť si niekam zarobiť a potom pokračovať v štúdiu. potom by si si vedela aj viac vážiť každé euro, ktoré dostaneš od rodičov.
ešte raz opakujem, nie je to samozrejmosť, že rodičia platia všetko dospelému a zdravému dieťaťu, vážme si to a buďme vďační za to, čo dostávame :-)
problém s alkoholom je druhá vec, nemusí to byť ani tak egoizmus, ako možno skôr neriešené alebo potláčané problémy.

dexxias

jasneze je obrovsky rozdiel medzi dennym a externym studiom. ....darmo placete vy,ktory ste chodili externe, ze je to taktiez narocne.....to ste potom nezazili denne studium...tam by tristvrtina z vas asi ani nepresla.....vy ste taki rychlokvasni absolventi VS, co uz len nariekate ako sa vam tazkob studovalo, chudaci, 1-2 krat tyzdenne chodit do skoly, no to je len katastrofa....skuste si to vymenit s dennymi studentami.....usli by ste....taktiez na skuskachh beru na vas ohlad, nechavaju vas prechadzat, kdezto na dennych si zgustnu...vsak ved ti maju cas venovat sa skole, to je ich odpoved....sami profesori to priznavaju....

biopich

a ty si myslis ze na externom sa ucit netreba a ze len tak ti daju titul? dovol zasmejem sa HA HA HA... aj keby som bola na dennom rodicia by mi to nefinancovali pretoze som uz dospela a sama som sa rozhodla ist studovat. a pracu nemam tiez vychadzam len tak tak...niekedy sa podari brigada niekedy na dohodu ale u nas v zasratom vychodnom mestecku mozem akurat tak vies co...