Som vegetariánka. Aj vy? Chceli by ste sa nimi stať, ale máte obavy, ako postupovať a čo to všetko obnáša? Tak potom šup šup otázky a príspevky do tejto témy. Všetci, ktorí ste, aj nieste vegetariáni, vítam vás tu... :)
------------------------
Správna výživa, životospráva www.zdravie.sk
Vegetarianstvo
zdrave je skoro vsetko ak je v zdravom mnozstve...a vela veci sa da aj nahradit
?? ty cistas co pisu ini?
Vrcholovy sportovec neznamena "smalec" okolo brucha. Kulturista nie je zdravy zivotny styl? co je na tom zdrave?
well a kulturista je akoze zdravy zivotny styl? Myslis, ze to je prirodzeny ludsky vyvoj tela, nabrat nadprirodzene mnozstvo svalstva, nepotrebne pre zivot? Normalnemu cloveku s dnesnym zivot. stylom staci maso 2krat do tyzdna. Moj priatel je vrcholovy sportovec a je zdravy ako buk/klop klop/ a na maso moc nie je.
som vegetarianka 6rokov a maso mi nahradza šošovica, ktoru jem denne na rozny sposob. Ked som ju vynechala tyzden, citila som miernu slabost, ale inak maso mi voec nechyba a ked ho cidim, je mi mierne spatne, ale respektujem stravovacie navyky iných.
Babka tiez vravela, že predtym ludia malo jedli maso, len ked tak v nedelu, ale inak nemasitu stravu a to pritom robili na poli a vobec mali viac pohybu ako my a rastlinna strava im stačila na energiu. Maso je príčinou mnohých chorob, ale ludia to nechcu počuť a zmeniť svoje chute a zvyky.Ale vsak kazdy si tvorí svoj osud...
Ja som VEGETARIÁN 7 ROKOV!!! a toto obdobie je pre mňa najvitálnejšie a najbezchorobnejšie. Nielenže som schudol a zlepšil si dovtedy mierne ťažkú formu akné, ale posilnil som si imunitu, zbavil sa alergie a vyššieho krvného tlaku a tepu a cukru a tuku. Život bez mäsa je pre mňa oveľa lepší. Najzaujímavejšie je, že sa mi po vylúčení akéhokoľvek mäsa a výrobkov ZDVIHLA HLADINA ŽELEZA ZO SMRTEĽNÝCH 4,5 na 18!!! jednotiek/l.
Do stravy treba zahrnúť nielen veľa ovocia (banány, citróny, grapefruity, pomaranče, hrozno, čučoriedky, hrušky, jablká, jahody, maliny, žltý melón a zeleniny (brokolica, karfiol, baklažán, CESNAK a cibuľa, cvikla, čakanka, FENIKEL, stonkový zeler, hrášok, kaleráb, paprika, mrkva, kapusta červená a čínska, paradajky a výrobky z nich), ale aj strukoviny (cícer, šošovica, fazuľa, kukurica), tofu, špaldu, celozrnné výrobky, klíčky, tekvicové a slnečnicové semienka, mletý ľan a sezam, naturálnu ryžu, ovsené vločky a otruby, mandle, kešu orechy, vlašské orechy, olivy, prírodné koreniny (majú antioxidačné, imunostimulačné, keratoregulačné a protizápalové vlastnosti - koriander, mäta, oregano, tymian, rozmarín, PETRŽLENOVÁ VŇAŤ, kôpor, bobkový list, kurkuma a aníz) a mliečne výrobky (ak vám samozrejme nezhoršujú stav pleti)... to je len zlomok...
Vitamínovou bombou je aj ARAŠIDOVÉ MASLO a mne chutí výborne, či už na celozrnnom chlebe, alebo v jedlách, napr. zo špargle...
Čo sa týka všetkých tých aspektov, u mňa platí iba ten, že MÄSO MI NECHUTÍ A NEPROSPIEVA MOJMU ZDRAVIU. Nad ostatnými som sa nikdy nezamýšľal. Platí: NECH SI KAŽDÝ VYBERIE TO, ČO CHCE JESŤ A ČO MU CHUTÍ. Či už si vyberá zdravo, alebo nie, závisí len od neho – odrazí sa to na ňom.
Laco,
o morálnom a duchovnom aspekte sa síce dá diskutovať, ale nie je spôsob si podložiť oprávnenie vegetariánstva. :)
Ako vevericka povedala, Aziati ani zďaleka nekonzumujú LEN rastlinnú stravu. Mýty o ich gigantickej konzumácii sóje sú len mýty. A nepochybujem, že sú skupiny, ktoré, nie len v Ázii, žijú generačne viac menej na rastlinnej strave, no nemôžeš porovnávať ich a nás. My nežijeme ťažkou manuálnou prácou na čerstvom vzduchu, my nežijeme na neznečistenej pôde a nepijeme priezračnú vodu. Oni nepodliehajú civilizačným problémom a nespočetným zlozvykom typu fajčenie a alkohol. Takéto skupiny ľudí sú pre mňa nezaujímavé. Mňa zaujíma človek, ktorý ma obklopuje: Západný človek so všetkým, čo k tomu patrí, aj zlým, aj dobrým.
ale lacika..ludska DNA je strasne variabilna(vlasnte DNA ako taka je strasne variabilna) ..ako je mozne, ze niekto znesie viac alkoholu a niekto uz po prvom stamprlati pada??lebo ma geneticky dane (alkoholdehydrogenaza je ten carovny enzym), preco je niekto nachylnejsi zacat fajcit a mat problemy s odnaucenim??zistilo sa, ze aj to je dane,dokonca aj sklon k priberaniu je dany(vraj niektori tucni necitia chut mastneho) btw. ked som u toho alkoholu..aziati zvlast s nim maju problem, neznesu ho tolko, kolko priemerny europan...takze genetika(vyostrena evoluciou, prostredim, selekcou a dalsimi markermi) ma na tom vyznamny podiel..
ked uz som pri tych aziatoch..maju velmi pekny zvyk a to je pitie kvanta caju, to je dost vyznammy pomocnik proti ochoreniam..