Natiahnuta slacha

Sofia2233

Mohli by ste mi prosím poradiť, včera sa mi stalo že keď som sa šla akože zohnut a pri tom som zohla aj koleno, strašne mi popukalo a podlomila, ako keby vyvrtlo, neuveriteľná bolesť, nejde mi poriadne narovnať nohu ale nevidím aby mi to nejako puchlo, no bolesť je neskutočná a nemôžem úplne narovnať nohu, niekto nejaké rady?

Luky13

Dobrý deň prajem,
po mojom úraze, keď sa mi podarilo natiahnuť si šlachu na pravej nohe, som prečítal veľa článkov, tak som si sľúbil, že príspevok dám aj ja a moje osobné skúsenosti s týmto zranením.
Natiahol som si šlachu na diskotéke, tým že som spravil salto dopredu, ktoré som už dobrých 5 rokov nerobil a noha sa mi pri dopade na nu natiahla zospodu, a pri podlomení palcov pod chodidlo vrch a vnútorný bok nohy s mierne vyvrtnutým členkom . Prečo? Len tak pre zábavu. Prišlo mi to, ako sranda, keďže bol voľný parket a nikoho v podstate tam, okrem mojích priateľov a jednej partie, ale s týmto som nerátal. No čo už. Stalo sa to 27.4. maximálne o 22:30 a kamarátka ma hodila milosrdným o nejakej 00:00. Hrozne to bolelo a v prvom rade som si na to priložil ľad a keďže to nepomohlo a už som na ňu nevedel ani stúpiť, tak poď ho na pohotovosť k milosrdným. S personálom u milosrdných mám len dobré skúsenosti, tak preto tam a preto, že tam patrím.
RTG či to nie je zlomené. Nebolo. Sa mi uľavilo, no nebolo všetko vyhraté. Octanova masť a obväzovanie. Zabudol som na studené obklady. Moja chyba. Musel som pár vecí vybaviť, tak som bol 2x z toho vonku. Inak doma na posteli a chôdza o barliach. To bolo prvých 5 dní.
Po 5 dňoch na kontrole mi po RTG, pozretí a na základe pohmatu,
doktor dal sádrovu dlahu a povedal mi o Aescine, ktorý mi aj predpísal. Pridal som do toho kolagén, ktorý som bral, phlogenzym, neskôr, keď sa minul, tak wobenzym, vitamín C a veľa zeleniny a ovocia. Dlahu som mal 9 dní, ktoré okrem jednej kávy kamarátkou som ležal v posteli a výnimočne behal po byte o barliach. Ťažšie sa umývalo. Len noha povyše mňa a ja som sedel na vani. Po 9 dňoch na kontrolu.
Po 14 dňoch od úrazu mi dali 2. termoplastickú dlahu na šetrenie nohy aj s korkovou podrážkou na dostúpanie a konečne som mohol nohu osprchovať a natierať. Ja som si zvolil toho viac. Používal som od kamráta kostihojovú masť pre kone, po pár dňoch som to vymenil za Heparoit, Ibalgin DuoEffect (mne pomohol najviac), Traumaplant a Heparin a v rehabilitačnom období Voltaren. Je toho dosť, ale pretože to treba obmieňať, tak som to obmieňal podľa uvedeného poradia. Na 17. deň som to skúsil bez barlí celý deň z predchádzajúcim skúšaním doma po byte. 18. a 19. deň znova o barliach a od 20. dňa chôdza i keď v dlahe, tak bez barlí.
Na 26. deň priľahla kontrola, kedy mi doktor povedal, že už to môžem postupne zaťažovať aj bez dlahy. Tak som začal hneď v ten deň cestou do kúpeľne a z nej. A poslal ma rehabilitácie, že to zvládnem. Začal som ich týždeň a pol na to, ale cvičil som trošku aj doma, podľa videí na YT. Na 29. deň som konečne obul aj tenisky. Síce len pevné, pretože boosty ma zo spodu tlačili, kvôli opuchnutej nohe zospodu, ale bol to pokrok.
Od 30. dňa som každý večer používal magnetoterapeutickú podložku na 1h.
Na 35. deň som to vonku trochu rozchodil a začínalo to byť lepšie a lepšie až mi v 38. deň začali rehabilitácie tiež u milosrdných. A verte, že bolo čo rehabilitovať. Spojené s pobytom vonku som sa dal úplne dokopy, že to cítim iba trocha a konečne po 45 dňoch som prestal s magnetom doma a obujem už aj moje boosty bez zvláštneho pocitu zospodu, no stále to cítim hlavne po zobudení no nebolí to.
Po natiahnutí šliach som sa dal dokopy tak teraz a to po 60 dňoch, kedy si na to spomeniem len ráno.
Mám ísť ešte na pár rehabilitácií a mal by som tam ešte chodiť, no myslím, že podľa rady jedného môjho kamaráta navštívim plaváreň aspoň raz za týždeň, než sa to dá úplne dokopy.
Dúfam, že pomohlo a držím palce.

Betka ((

Dobrý deň...
Mám 13 rokov.Včera som v rýchlosti spadla na skateboarde.Na 5 sekúnd som cítila bolesť ako pri zlomenej nohe.Mám natiahnutú šlachu a bolí ma to od prstov na nohach po pätu...Rodičia ma nútia aby som to rozhýbala ale mna to moc bolí a nezdá sa mi to ako správne riešenie.Mám veľký strach z doktorov.O 2 týždne idem na dovolenku a bojim sa že mi ju dajú do sádry.Nedalo by sa to nejako vyliečiť mastičkami a tak ktoré zaberú do 2 týždnov bez návštevy lekára?
Ďakujem:)

xxxsss

Zdravim. Mam 33 rokov, som fyzicky zdatny a zvyknuty na ťažku fyzicku pracu. Pred niekoľkými dňami som začal pociťovat čudnú palčivu bolesť na ľavej strane ruky. Najprv pod ramenom, niekde cca od pazuchy popod biceps - navrela mi tam dost buď žila, tepna, šľacha, alebo neviem co to presne je, a postupne to začalo prechadzat cez celu ruku smerom k dlani (podla obrazkov to vypada na ramennu tepnu, no najhorsie je, ze po tom mi vznikla tvrda hrčka (neboli) asi ako hrašok na vnutornej strane lakťa - pohybliva. Je to ako keby na nejakej zile, alebo tej tepne... Vcera ked som robil, začala ma cela ta ruka (resp. ta žila, alebo šlacha) zase dost boliet, hrčka je stale... Prosim neviete mi niekto poradiť o čo ide? a ci ta hrčka je nejaka zrazenina, alebo niečo vaznejsie? Viem ze treba k lekarovi, ale ci ste niekto nemal nieco podobne, alebo neviete o co ide. Skusal som googlit, ale nic som proste nenasiel...Dakujem

sorky

Chcem sa opýtať že keď mám vodu v kolene a ak si ju nedám vytiahnuť že či to bude mať nejaké následky. Lebo sa mi niečo s kolenom stalo (asi podvrtnuté) pred týždňom a vôbec som ešte nebol za doktorom a teraz neviem že či sa mi po týždni oplatí za ním isť, keď opuchnuté koleno už nemám a ani neviem že či mám niečo s kolenom (len kus ma bolí pri chodení)
Mal som na ňom obklady aj som používal mastičky (či už chladivé alebo rehabilitačné)

martin7539

Hello
chcel by som poprosit o radu.. uz asi dva tyzdne ma boli clenok na lavej nohe.. bolest je v oblasti hlezenni kosti. pravdebodobne nejaka slacha ci väzivo. myslim si ze to mam z behania, alebo zlej obuvi. behaval som 10km 6x do tyzdna, obuv nebola ziadna bezecka, obycajne tenisky diesel. kupil som si bandaz ktoru a mast ktorou si to natieram Diclac 1%, na noc si to obcas obviazem. bolest vobec neustupuje, ba skor sa mi zda ze to mam malinko opuchnute. zostat doma z prace a odpocivat to vobec neriesim, ist ortopedovi budem riesit ako dalsiu alternativu. v krajine ktorej zijem nie su zrovna lekari najlacnejsi.. ako mam dalej postupovat.. mam si to zacat vzduchotesne obväzovat alebo zvolit inu mast.. trebars tigriu mast

Ondricek

Zdravím,

pri futbale sa mi prihodil nepríjemný úraz t. j. podľa chirurga natiahnutá šľacha v kolene. Bolesť pretrváva nad kolenom. Odporúčal Fastum gel a odpočinok. Už prešli dva mesiace a bolesť pretrváva. Chodiť môžem bez väčšieho obmedzenia, ale prudší pohyb spôsobuje bolesť, hlavne pri ohnutí kolena.

A dlhší čas (už asi 3 roky) pociťujem vnútri ľavého kolena nepríjemnú bolesť. Pretrváva 2-3 dni a po čase to prestane, no stále sa to vracia.

Prosím Vás o nejakú radu za ktorú vopred ďakujem.

Taktiež držím palce všetkým, ktorí majú nejaký zdravotný problém podobného rázu a prajem skoré uzdravenie.

Dr.J.K.-a

Liečivú vodu od Dr.J.K. na poly zriedite s alpou alebo lesanou namočíte ľanovu vypratú bez chemie na poškodené miesto stále počas dvoch dní polievate týmto roztokom poškodenú časť , tak aby bola stále vlhká handrička a držať v teple. Na tretí deň môžte už chodiť, budete cítiť poškodenie. Ale bolesť zmizne za pár hodín.Opuch do troch dní ustúpi.