Elektívny Mutizmus

Príspevok v téme: Elektívny Mutizmus
millaja

Dobrý deň, rada by som poprosila o radu. Som učiteľka v MŠ a mám v triede dieťa o ktorom si myslím že trpí mutizmom - nie absolútnym. Doma rozpráva, referuje čo bolo v škôlke,....V mš však nepovie pol slova..ani nám učiteľkám ani deťom...Formulujem teda otázky na jednoslovnú odpoved pričom ona vždy prikývne ano alebo nie.Do mš chodí teraz 1.škol. rok, má 4 roky. Na začiatku roka sem tam prekvapivo prehovorila - väčšinou to boli v slzách otázky ako :" budeš tu?" "budeš nám čítať?" a pod. V škôlke sa jej evidentne páči,doma sa pýta do škôlky, teší sa z aktivít a hier..rodinné prostredie je...nie veľmi vyhovujúce- dvaja mladší surodenci, na ňu nieje čas, stará sa o nu príležitostne babka..s rodičmi ťažká spolupráca...Má niekto podobné skúsenosti? Poznáte spôsob ako pomôcť? Ďakujem vopred za odpovede

nikoletka

Pani Millaja,
mám dcérku, ktorá od nástupu do MŠ odmietla komunikovať s dospelými. Neviem čo sa udialo, či bola potrebná dlhšia adaptácia, ale k príčine sa už nedopátram. Navštívila som psychologičku, psychiatričku, tzv odblokovača a stále som na bode 0. V septembri nastupuje do základnej školy a už teraz mám obavy. Všade mi bolo povedané, že to chce len trpezlivosť, ale nech to vysvetlia pedagógom v škole. Tiež je v kolektíve vodcovský typ, cíti sa tam dobre dokonca aj učiteľky má rada, ale neprehovorí s nimi. Múdre reči ako píše katalinka, že koľko rokov učíte si neberte k srdcu. Pokiaľ sa s takým problémom človek nestretne, nemá ani tušenie aké je hľadať pomoc a nikto dokonca študovaný odborník Vám nevie poskytnúť radu.Pýtala som s ana terapie a jedine čo mi odporúčili boli lieky na úzkosť s kopec vedľajšími účinkami. Ak sa tu nájde niekto s nejakou radou, budem rada.

kabel

potrebuje pocit absolutneho prijatia a istoty
mam skusenosti v blizkom okoli, dieta komunikovalo iba s rodicmi (nemalo surodencov), nebolo schopne pozdravit susedku, pozdravit v skolke, vzdy sa hralo samo v kute (i ked tam vyzeralo spokojne), zlepsilo sa to nastupom na zakladnu skolu, malo stastie na vybornu ucitelku, ktora ho sustavne chvalila, povzbudzovala, podporovala a ono sa rozhovorilo. V tretej triede nemalo uz takmer ziadne problemy, len tazko nadvazovalo kontakty s neznamymi detmi, s tymi, ktore poznalo zo skoly, to bolo uplne OK.

matula01

chcem sa pridat k tejto teme,aj ja mam 2 dcery,jedna ma 6rokov,druha 5.Ta starsia trpi tiez elektivnym mutizmom,uz 2 roky s nou chodim k psychologicke,kvoli tomu ma aj odklad v skole.V skolke cele 3 roky nerozpravala,mala problemy aj s pomocovanim.Vsade rozprava,len v skolke nie,teraz chodia spolu so sestrou do predskolskej,a uz aspon s nou komunikuje,aj ked len suskanim.Len znova je tu problem,ze je velmi naviazana na tuto mladsiu sestru a stale si mysli,ze ona vsetko spravi alebo povie za nu.Chce byt stale len s nou,neznesie ked sa bavi s druhymi a ona je vlastne piate koleso.Uz sa stalo,ze to v nej vsetko vybuchlo a ukoncila to fackou svojej sestre.Uz som z toho zufala,pretoze sa snazime robit vsetko pre nu,ale nic nezabera,je velmi tvrdohlava.Prosim aspon o nejaku malu radu,co by jej pomohlo .

zorkana

Moja sestra má tiež takéto dieťa-dcéru, ktorá už má 18 rokov a so mnou ani s mojím manželom neprehovorila ani raz za celé tie roky. Ani neviem, aký má hlas. S rodičmi a so starým otcom vraj rozpráva. Narodila sa telesne postihnutá.

marika1

Ešte som nepočula o nijakom elektívnom mutizme... Jedna moja známa má dieťa, čo má selektívny autizmus,nebude to ono? Dieťa neprehovorí s cudzími ľuďmi, doma áno.Selektívny znamená, že si vyberá, s kým chce hovoriť. Je to nejaká forma mentálneho postihnutia, lebo naňho berú opatrovné.

katalinka

millaja zaráža ma, že dokážeš diagnózu určiť sama.... ako píšeš nespolupracuješ ani s rodičmi a ani s odborníkom....
zaujímalo by ma, koľko rokov učíš...

millaja

myslím že niečo ako strach zo strápnenia tu nehrozí, doma je najstaršia má dvoch ešte mladších súrodencov takže na ňu nieje čas...je to zanedbané dieťa - oblečené síce do čistého,najedené ale sociálna stránka totálne zanedbaná, konečne sa prestala aspoň pokakávať...

jajka001_

mozno je taka povaha, introvert, otvori sa len s blizsimi, znamejsimi ludmi, nepusta si ludi moc k telu. ma strach sa prejavit aby sa nestrapnila napr. alebo aby nepovedala nieco nevhodne. ked je najmladsia, velmi ju doma asi k slovu nepustia a pokial je kludnej a nepriebojnej povahy