Zaoberá sa tu niekto narcizmom? Teraz nemyslím z psychologického hľadiska ale skôr zo sociologického. Narcistická spoločnosť, individualizmus, hedonizmus...??? Aký máte na to názor?
Narcizmus
Su to take pseudohodnoty, ktore mu alebo jej maju napomoct k dokonalosti. Bez nich by boli nic, teda myslia si to. Cize za vsetkou tou horlivostou sa moze skryvat prilis male a ubite sebavedomie.
Ja prave neviem presne do akej miery su v tom tie prvky zastupene aby sa to nazvalo narcizmom. Vychadzam z Ega a to ma kazdy. Len niekto ho ma oslabene viac, iny menej. O tom, kto ma slabsie Ego, by sa dalo mozno povedat, ze je vcelku stastny a jednoduchy clovek, ktory si na vela veciach prilis nezaklada a nepotrebuje sa o ne bit, strazit si ich za kazdu cenu. Narcista je vacsinou perfekcionista a drzi sa zubami nechtami toho, na com mu prilis (mozno az nezdravo) zalezi. Nemoze si dovolit prist o to, lebo sa s tym prilis stotoznuje. Ked o to pride, je to prenho akoby prisiel o seba, cize skoro ako smrt. To napriklad zenu nuti nezdravo chudnut, muza zarabat velke prachy atd.
Teda ak sa osoba stare stara len o to, ako fyzicky vyzera, ma nizke sebavedomie a zo svojich chyb obvinuje stale niekoho ineho, je to narcis?
U zien vacinou na posobeni ohladne toho aka je a u muzov toho, co dokaze. Lebo zeny sa viac sustredia na vlastnosti ako take a muzi na vykon. Teda neviem isto, mozno je to trochu inak.
Perfektne, to sa potom hodi skoro na 100% zien.
Uhlie, prejavuje sa to aj osocovanim ineho za ucelom vyzdvihnutia Seba - vlastnej osoby.
Dik,
myslim, ze ta definicia narcizmu sa presne hodi na vacsinu zien, ktore sem chodia. Samolube s nizkym sebavedomim. Da sa to nejak liecit?
No ved to, ze da inemu na znamost, ze sa skryva, ze sa boji vyjst, predpoklada, ze si zasluhuje vynimocnu pozornost. Je to cele o trapeni sa a strachu o vlastnu osobu a fyzicno. Odkedy ma clovek Ego (od narodenia), odvtedy sa k nemu ma tendendciu upinat, davat si na seba pozor, o to viac, ak zazil nejaku traumu, ktora ho nuti neustale vyhladat telesne aj psychicke pohodlie. Vtedy sa aj boji, ze to vsetko smrtou strati. Kazdy sa preto na istej urovni boji smrti, stratenia seba sa, svojho tela, svojej osobnsoti na ktorej pocas zivota racoval a jedneho dna tu nebude.
Narcis má napríklad intenzívny strach z smrti. Nevie si predstaviť, ako by preboha tento svet mohol fungovať bez neho. Tak isto má strach zo staroby. Má strach z konkurencie, nevie si predstaviť, že by mal byť niekto lepší ako on. Potrebuje nadberný obdiv, nechápe, že aj ostatní ľudia majú city. Je toho strašne veľa.Človek, ktorý sa skrýva, nie je narcis, narcis by tak nemohol existovať - potrebuje pozornosť. Svet - ostatní ľudia mu poskytujú zrkadlo, ktoré tak zúfalo potrebuje. www.help24.cz
Pises, ze taki ludia posobia ako samolubi. Iny extem je, ked posobia ako podcenujuci sa, cize sa pred druhymi zhadzuju a dufaju, ze ini ich budu povazovat za vynimocnych a presviedcat ich, ze predsa nie su taki hrozni jak si o sebe myslia. Prave naopak. No a to im robi dobre.