Narcizmus

Hm

Ahoj Sumzicran, ja neviem rozoznat tie hranice narcizmu a uzkostliveho pozorovania sa prepojeneho so strachom z chybneho kroku (nedokonalosti), ktore nuti cloveka "skryvat sa" a tuzit, aby ho niekto "nasiel". Je to cele o bezmocnosti. Myslis, ze taka osoba sa potom stane narcistom alebo to prameni prave z narcizmu?

Sumzicran

Z výskumov je známe, že narcistickou poruchou osobnosti trpí asi jedno percento populácie, pričom 75% tvoria muži. Ak máte pocit, alebo ste niekde počuli, že narcizmus je to keď sa o seba žena stará alebo sa často pozerá do zrkadla - nie je to pravda. Narcizmus je niečo, čo podľa množstva odborníkov začína v detstve, a buď z toho vyrastiete - ak rodičia vychovávajú takpovediac "správne". Ak rodičia počas detstva neprejavujú svojmu dieťaťu dostatok rešpektu a porozumenia, môže sa stať, že si vytvára určité predstavy o sebe, aby sa utvrdilo v tom, že aj ono za niečo stojí. Alebo sa to s vami vlečie až do smrti. Podľa niektorých je to nevyliečiteľná choroba. Ja si to však nemyslím. Títo ľudia pôsobia navonok ako samoľúbi, ale v skutočnosti sa nemajú veľmi radi. Dokonca sa považujú za menejcenných, a vy by ste pritom povedali, že sú to tí najsebavedomejší ľudia na svete. Sú egoistický a myslia si, že sú pupkom sveta. Teda pôsobia tak. Niektorí si to skutočne myslia, iní hrajú hru - aj pred sebou.

uhlie

Mna by zaujimalo, ako sa vola narcizmus u zien. Mne sa zda, ze u nas su skoro uplne vsetky narcistky. U muzov je tato porucha dost neobvykla.

Andy79

Pre mna je narcizmus ranne stadium ducha. U niekoho to trva par mesiacov na zaciatku puberty, u ineho, ak sa tam zasekne, tak skoro celi zivot.

Sumzicran

Mám na mysli sociologické hľadisko. Čiže odpoveď na otázku, prečo sa ľudia prestávajú starať o veci verejné a sú zahladení iba do svojej súkromnej, intímnej sféry. Či je to tým množstvom informácií, ktoré sa na nás hrnú a my vlastne ani nestíhame cítiť. Alebo je to tým, že nechávame zodpovednosť na takznaných "vodcoch" a zatvárame oči. Nemusíte mi tu hovoriť poučky. Ja sa narcizmom zaoberám. Len by ma zaujímal váš názor. ďakujem

datelinka

ja mám v práci dva ukážkové prípady mužov, narcistov. sumzicran, príď a môžeš napísať vedeckú prácu na túto tému. ale pozor, u nás sa iskrí, pretože títo dvaja sú na jednom pracovisku a každý z nich túži po väčšom uznaní.