Kurkuma – zázračné žlté farbivo

Táto diskusia patrí k článku: Kurkuma – zázračné žlté farbivo
Kurkuma – zázračné žlté farbivo

Kurkuma je korenie zo sušeného mletého kurkumovníku dlhého (Curcuma longa). Pochádza z južnej Ázie a jej najväčším producentom je India. Kurkuma je známa najmä pre svoje protizápalové účinky. No to nie je jediný dôvod, prečo ju zaradiť do jedálnička.

BJ_2

Este nieco... piperin je velmi slabo rozpustny vo vode, na deci vody sa dokaze vyluhovat iba 4 mg piperinu. Takze kto ho bude robit ako vyluh z cierneho korenia, musi ho robit tak, ze vzdy pouzije cerstvo namlete korenie (lebo ta latka prcha), a na 1dcl vody da adekvatne mnozstvo korenia (podla wikipedie, cierne korenie obsahuje okolo 10% piperinu), ucinna davka pre jedno jedlo je dosiahnut aspon 5-10mg piperinu. Zavisi od mnozstva jedla. Cize pridavat samotne cierne korenie do jedla, nepomoze vobec. Takisto tu kasicku treba robit tak, ze to cierne korenie sa vari uz spolu s kurkumou, nepridat ho tam az nakonci. Inak sa vyluhuje ziaden piperin!!! (uz som im to pisal, ale nepocuvaju, myslia si, ze su najmudrejsi. Cize ten ich recept funguje len velmi slabo, oproti tomu, ked sa cierne korenie vari spolu s kurkumou, aby sa vyluhoval piperin)

BJ_2

1-3 gramy je malo. Oplati sa aj zvysit davku aspon tak na 5 gramov denne. Kedze jedla by boli uz dost intenzivne ochutene, a kurkuma byva nahorkla, da sa po jedle zjest jedna cajova lyzicka kurkumy a zapit to trochou vody, aby sa to rozriedilo v ustach na taku kasicku.

Najucinnejsia latka kurkumin, sa ale nevstrebava dobre potrebuje spolu so sebou latku, s nazvom Piperin. Ta zvysi jej vstrebavenie az 6x. piperin zvysuje vstrebavanie aj mnohych dalsich ucinnych latok; mineralov a vitaminov
www.bioperine.com

komernce sa predava s nazvom bioperine, ale da sa extrahovat aj z cierneho korenia ako vyluh.
Preto, ked sa uziva kurkuma, je dobre ju vyrobit ako kurkumovu pastu, zvysi sa tym ucinok, navyse, vdaka piperinu sa aj vsetky mozne druhy latok z jedla, vstrebavaju lepsie.
Kto chce vediet viac, nech si precita:
turmericlife.com.au

bujubu

Kurkuma je super-u nas je podobná obdoba šafean a zazvor.
Len štipka do jedla nie vela-štvrt lyžicky.Dobre zafarbi jedlá z ryže.
Aj latka sa s tým dá zafarbit. Super