Mazová zátka (stvrdnutý cerumen)

Táto diskusia patrí k článku: Mazová zátka (stvrdnutý cerumen)
Mazová zátka (stvrdnutý cerumen)

Mazová zátka je nahromadenie ušného mazu (spolu s odumretými bunkami, uvoľnenými chĺpkami a prachom z ovzdušia) vo zvukovode. Príčin vzniku je mnoho - nesprávna hygiena, nadprodukcia mazu či iné poruchy. S jej odstránením pomôže lekár, no dá sa tomu predísť?

Esmera

ahojte, ja som si dnes zatlacila usny maz hlboko do ľavého ucha tyčinkou na čistenie, čo stým??? nepočujem skoro naň a hučí mi tam, ako to dať von???? aby to bolo bezpečné???? je to hlboko

zuzunz

ahojte.. citam tu ze vam pomohli vyplachy.. moja situacia.. mam stvrdnuty cerumen, az tak ze dr to vola "beton".. klasicky striekackou najprv neislo vobec, po 5 dnoch kvapkania 3%peroxidu 10x po 5-6kv zacalo trocha ist + to dr vyskrabaval bez umrtvenia.. predstavte si riadnu bolest zubu a + asi 50nasobne vacsia bolest.. toto mi robi usny.. trapim sa s tym uz 10dni..vseliako oklukami som ziskala radu na kvapky Otobacid, su take olejove, vraj aj antibioticke a proti bolesti a vraj o 100% lepsie pustaju ten maz.. moj usny to iba rozbija naradim lebo to nevie pretiahnut von cez zvukovod.. som uz zufala lebo mam pocit ze sa uz od bolesti zblaznim.. vraj nemoze pouzit ziadne pripravky na umrtvenie a kedze je to zatvrdnute tak je to na slucku.. prosim, poradte..

zlaticana

Dnes sa dá v lekárni kúpiť výplachová striekačka, ktorú používajú v ambulancii. Stojí zopár eur. Veľmi dobre si ňou vypláchnete uši, podobne ako u lekára.

drevolub

mydlovu vodu? kaslite na mydlo. to je hlupost. doktor ti urobi slany roztok, a vyplachne ti to s tym. staci si kupit vacsiu striekacku, pouzit vodu trochu teplejsiu nez ma tvoje telo a ides. ja mam tiez zvysenu tvorbu mazu, usi si cistim iba prstami v sprche a raz za mesiac si dam vyplach, vobec to nie je nejake neprijemne. ziadna veda.

Ana02

Olej som raz skúšala, nepamätám si aký, asi olivový, alebo čajovníkový, ale strašne to začalo štípať. - Predtým som sa snažila vyčistiť si ucho vatovou tyčinkou, tak som zrejme mala podráždenú kožu, i keď pred aplikáciou oleja som žiadnu bolesť necítila, len zaľahnutie z upchatia. Takže nikdy viac.
Jedine ten výplach z injekciou, ak sa podarí. Alebo potom lekár. Už som s týmto niekoľkokrát musela navštíviť lekára, hoci je to taká vec, že človek sa tam aj hanbí ísť...ale pomoc je rýchla a bezbolestná.

Bipo

Este pomoze par kvapiek hocijakeho jedleho oleja, kvapnut do ucha, nechat den posobit a potom vyplachovat. Kto maze ten jede :-: