chcela by som sa spytt, ak to niekto nahodou vie, na roznych vyobkoch sa pouziva...sposobuje laxativne ucinky. ak by niejto vedel, prosim odpiste
Laxativne ucinky
Prirodne sladilo XYLITOL ma laxativne učinky (mierne prehaňadlo), no len keď sa preženie normalna davka (max. 5g/deň) a hlavne u ľudi, ktorí neboli zvyknutí ho prijímať v prirodzenej forme (nach. sa v slivkách, karfiole, kukurici... brezovej kôre). Staci len, ak si zaludok postupne zvykne a vsetko bude OK. U mna osobne neboli tieto vedľajšie účinky prítomné a to si môžem dať pripadne aj viac ako 5 g pocas dňa. Xylitol je vyborny na prevenciu proti zubnému kazu, lebo baktérie, ktore ho spôsobuju, po prijati normalneho cukru ho premenia na kyselinu (ktora oslabuje sklovinu-odvapňuje ju), kym xylitol nedokazu nijako spracovať. Tým pádom sa ani nemnozia, pomalsie hrubne a okysľuje sa zubný plak na zuboch. Kazotvorne bakterie majú proste obmedzenú aktivitu. Na trhu je uz viacero foriem, ci uz prasok na ochucovanie, ale najbežnejšie su cukriky+žuvačky. Rozdiel je, ze niekde je len xylitol, niekde je so xylitolom aj aspartam, sorbitol, manitol...
mne sa to pri zuvackach este nestalo ale raz ked som zjedol 5 zuvaciek,
tak som dostal nahle krvacanie z nosa,co sa mi este nikdy nestalo ze proste zrazu len tak z nicoho(samozrejme nic sa nedeje len tak zo srandy a z nicoho vsetko ma vysvetlenie :D) inac zuvacky...to je fajn tema
kupite zuvacky bez cukru a aj tak su sladke :D to robi sacharin a aspartam :D velmi zaujimave latky prepacte ze odbieham od temy, ale:
sacharin je karcinogenna latka
aspartam ma vela zlych ucinkov od bolesti hlavy a obezity az po par omnoho vaznejsich problemov
pre info Aspartam sa v tele rozlozi iba na skodlive latky z toho je 10% METANOL!!
potom sa aspartam rozlozi na jekake kyseliny ktore su neziaduce pre telo
uups ja som si dnes kupil energeticke tabletky...v jeden vecer som ich pojedol aspon 20 a potom som nemohol zaspat..:D...neskor som si pozrel vzadu na krabicku a tam bolo napisane: Nadmerne davkovanie tabletok moze viest ku laxativnym ucinkom
laxatívne účinky majú žuvačky, žuvačkové cukríky, náhradné sladidlá.
ano aj zuvacky su laxativne :)
hh zjedol som 2 baliky zuvaciek a som sa dosral :D
ups ze laxativne su prehanadla a ja cele cukriky s tym ucinkom pozrala ups:D