kolko ma spapat 10 tyzdnove babo? sme na umelej vyzive a doktorka mi vynadala ze maleho prekrmujem... tak ale ked on mi nepovie kedy ma dost :-) kolko by malo take babo vypit? 150 kazde tri hodiny je vela?
kolko krmit
kde najdem tie tabulky?
150ml....nie je vela..
a ak mas pocit,ze pribera prilis nezdravo....daj mu riedsie mliecko.
Sa tak viac napije a zazenie hlad.
aha.... sorry.
denz Ty si si asi nevsimol/la, ze bublik nekoji. Kojene babatka mozu papkat, kolko si zapytaju - prisposobuje sa im tvorba mliecka, ale umelo krmene nie. To musi ist podla tabuliek.
denz, hento je o kojení. umela vyziva je ina. je ovela sytejsie, vyzivnejsia,tazsie stravitelna. ked ho bude prekrmovat, bude prilis priberat.
bublik- rovnica o nejakom krmeni je zastarala metoda.
Ale ak si myslis,ze to bude spravne trapit babo nejakym vypoctom....
Je mi luto takych babatiek.
Ako často kojiť týždňové bábetko
mam tyzdnove babatko, ktore chce kazde 2 hod. jest….je to normalne? stale hlada …..nechce ani cumlik…….stolicu ma zltu,tak asi nemala by byt hladna.
boba
Milá Boba,
Gratulujem Vám k čerstvému bábätku a som rada, že už v prvých dňoch hľadáte informácie o jeho najlepšej starostlivosti. Týždňové bábätko je ešte v období, kedy sa spoznáva s matkou a matka s ním. Spoločne si hľadajú svoju vlastnú cestu, svoj vlastný režim. Každé bábätko je jedinečné a matka tiež. Spolu vytvárajú jedinečnú dvojicu, ktorá môže a nemusí zapadať do „bežných“ pravidiel.
Píšete, že Vaše bábätko „chce každé 2 hod. jesť…je to normálne?“.
Áno, je to normálne. Pre dieťatko je dôležité, koľko spapká za celých 24 hodín, nie je podstatné, ako často sa budí. Pri každom kojení môže totiž vypiť iné množstvo mlieka. Intervaly tak nemusia byť pravidelné. Niekedy sa dieťatko hltavo napapká a pri odgrgnutí (príp. odgrcnutí) sa mu uvoľní miesto v žalúdku, dožaduje sa potom papania hneď alebo za krátku chvíľu. Niektoré detičky pijú menej a častejšie, niektoré viac a dlhšie vydržia. Dvojhodinový interval sa považuje za normálny a odporúčaný.
Ďalej píšete: „ …stále hľadá…nechce ani cumlík…“
Sací reflex u novorodenca môže byť veľmi silný a môže sa dožadovať prsníka, aj keď máte pocit, že je už napapkané. Pre Vás je však dôležité vedieť, či sa dobre napapkalo, prečo stále hľadá. Odporúčala by som Vám vyhľadať si informácie o správnej technike dojčenia, niečo nájdete aj na našej stránke. Ak máte vo Vašom okolí poradkyňu pri dojčení, poproste ju, aby Vám techniku osobne skontrolovala. Samozrejme, môžete sa obrátiť aj na mňa, veľmi rada Vám poskytnem informácie.
Keď máte zvládnutú správnu techniku, snažte sa kojiť Vaše bábätko z jedného prsníka „do dna“ a po odgrgnutí mu ho ponúknite ešte raz. Ak je už pri ňom nespokojné a dožaduje sa pitia, ponúknite mu druhý prsník. Až keď sa bábätko samé odpojí a je priam omámené z nasýtenia, máte istotu, že sa dobre napilo.
„…stolicu ma zltu, tak asi nemala by byt hladna.“
Iné zafarbenie stolice nemusí znamenať, že je dieťatko hladné. Dobre kojené detičky môžu mať aj špenátovo zelenú stolicu. Na to, aby ste zistili, či dieťatko hladuje, musíte sledovať viac vecí naraz: množstvo pocikaných plienok a zafarbenie moču – 6 až 8 za 24h priehľadnej farby, priberanie bábätka – cca 130 až 150 za týždeň, zápach stolice – nemal by byť hnilobný, kyslí zápach je v poriadku, spokojnosť dieťatka, jeho celkové správanie – hlási sa na papanie, po kojení je spokojné, spinká a samozrejme úspešnosť dojčenia – vaše prsníky sú po kojení zjavne zmäknuté, dieťatko pri kojení prehĺtalo. Toto je samozrejme ideálny stav, stále platí, že vaše dieťatko je jedinečné.
Prajem Vám do ďalších dní veľa trpezlivosti a podpory okolia. Budem Vám na našej poradni k dispozícii kedykoľvek budete potrebovať.
bublik ved su na to tabulky, a doktorka ti tiez urcite povedala kolko
bublik- ser na doktorku!!!
Daj mu to co potrebuje!