Bulímia - následky

Gima

Ľanové semienka - malé, ale zdravé
Hoci sú na pohľad malé, obsahujú kvantum potrebných látok. Napríklad mastné kyseliny zabezpečia zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov. Vláknina zabezpečí správne fungovanie nášho trávenia a lignany sú výbornou prevenciou proti rakovine. Olej vyrobený z týchto semiačok má liečivé účinky napríklad aj pri popáleninách. A navyše, naozaj nie sú drahé, stoja len pár centov!
Toto všetko v jednej potravine

Možno kvôli tomu, že sú také malé im neprikladáme v našom stravovaní veľký význam. No napriek tomu, sú zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok, tukov, vlákniny a aj účinných látok proti rakovine. Z vitamínov sa tu nachádza E a B, ktoré inak nájdeme v paprike, rajčinách, sóji, strukovinách, listovej zelenine či rybách, z minerálnych látok zasa železo, zinok, vápnik, horčík a veľa iných. Tuky sú hlavne zásobárňou energie, dôležitou zložkou buniek a taktiež udržiavajú vhodnú hladinu cholesterolu. Ľanové semiačka patria medzi najbohatšie zdroje lignanov, ktoré pôsobia ako prevencia proti rôznym druhom rakoviny.
Kedy pomôžu

Podporujú produkciu žalúdočnej kyseliny, a tak pomáhajú pri tráviacich problémoch a liečbe žalúdočných vredov. Ich účinky pocítime i pri reume a artritíde, ale aj pri ochoreniach kože. Pomáha i liečiť kašeľ, kedy stačí štyri polievkové lyžice semienok zaliať horúcou vodou a osladiť medom. Zbavujú tiež bolestí vnútorných orgánov. Olej vyrobený z ľanových semiačok lieči popáleniny, a keďže má regeneračné účinky je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov.

Náhrada za nezdravé čipsy a oriešky

Poznáme to. Každý z nás má občas potrebu večer pred telkou len tak niečo „zobkať“. Skúste si však do misky nasypať namiesto čipsov či orieškov radšej ľanové semiačka, vďaka svojej neutrálnej chuti vás to nebude lákať hádzať do seba príliš veľké množstvo.
Typy na chutné spracovanie

Ľanové semiačka môžete konzumovať:

s jogurtom alebo tvarohom a orechmi
s ryžou, sójovým mliekom a škoricou
ako súčasť pečiva

Ľan a ovocné smoothie

Kvôli látkam, ktoré sa nachádzajú vo vnútri semien, sa odporúča ich pomlieť v mlynčeku. Takýto pomletý ľan dokáže do tela uvoľniť viac účinných látok. Konzumujte ho ale hneď a neskladujte, pretože v pomletom ľane sa môžu hromadiť škodlivé látky. Pridať sa môže či už do cereálií alebo do šalátov.

Gima

Zázračné účinky červenej repy

Skôr ako sa dostaneme k „zázračným účinkom“ červenej repy (cvikly) by vás mohlo potešiť, že každá zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, kvasené výrobky a mnohé iné prirodzené potraviny (aj čisté mäso) obsahujú obrovský komplex látok, z ktorých väčšina má pre organizmus nenahraditeľný význam. Veľká skupina týchto látok má rôzne ochranné zdravotné účinky a tie z nich, ktoré podporujú reparačné mechanizmy v bunkách skúma genetická toxikológia a nazývame ich „nutričné desmutagény“ (výživové protirakovinové látky) a mnohé z nich sú aj v cvikle.

Všetky tieto látky dohromady vás chránia nielen proti rakovine, ale proti celému radu ďalších ochorení, metabolických porúch a zabezpečujú skvelé fungovanie organizmu. Samozrejme, že aj cvikla obsahuje mnohé z nich, rovnako ako všetky druhy zeleniny a ovocia. Väčšina z týchto látok podporuje aj imunitu, detoxikáciu v pečeni, degradáciu cudzorodých látok a regeneráciu. Účinky týchto látok sú naozaj zázračné, ale trochu inak ako si to predstavujete. Organizmus ich potrebuje stále, a preto ich nestačí brať v jednorázovej kúre (ako liek) a navyše, až keď má človek problémy.

Prečítajte si aj:

Buďte zdravá a krásna vďaka červenej repe
Konzumácia cvikly by mala byť pravidelná

Ich zázračný účinok sa prejaví ak sú stálou súčasťou vašej výživy od detstva až po starobu. Tieto látky sa nedajú uložiť v tele do zásoby a ich prísun musí byť pravidelný v prirodzenej strave. Výsledkom sú zdravšie orgány, bunky a tkanivá tela, a potom je celý organizmus schopný odolávať po dlhšiu dobu rôznym náhlym škodlivým záťažiam prostredia, výživy, infekciám, vyčerpaniu a pod.

Tieto látky sa musia stať súčasťou vašej dennej životosprávy, a vtedy sa prejaví ich efekt. Prečo je stále viac chorôb a rakoviny v populácii, keď všetci máme k dispozícii tento zázračný a lacný prostriedok ako je šťava z červenej repy? Rovnako aj celý rad ďalších zázračných produktov, ktorých sú plné lekárne a reklamy, ako napríklad aloe vera a stovky ďalších výťažkov, enzýmov, minerálov, vitamínov a iných. Je to preto, že žijeme dlhodobo nezdravo celé roky, a potom očakávame zázračný účinok za niekoľko dní či týždňov od výživových receptov a preparátov.

Cvikla Zdroj foto: Shutterstock.com
Vyskúšajte intenzívnu niekoľkodňovú kúru

V skutočnosti je to tak, že červenú repu konzumuje väčšina ľudí tak dvakrát do roka na Veľkú noc a na Vianoce. Napriek tomu, že je dostupná po celý rok a za veľmi nízku cenu, leží nepovšimnutá na pultoch. Odporúčame si urobiť intenzívnu niekoľkodňovú kúru so šťavou z repy, ale pamätajte na to, že iba ona sama vaše zdravie nezachráni. Jedzte ju po celý rok aj ako celú buľvu, nielen šťavu. Tiež treba jesť rôzne ďalšie druhy zeleniny, ovocia, strukoviny a obilniny. Dôležité je tiež konzumovať tieto potraviny v prirodzenom stave a nie len ako rôzne spracované výťažky a koncentráty.
Šťava z červenej repy

Vlastná čerstvo vyrobená šťava je vždy hodnotnejšia než kúpený výrobok, lebo viete ako ste ju robili a neobsahuje nijaké pridané látky ani konzervanty. Nerobte si ich do zásoby, lebo látky v nej sa znehodnocujú oxidáciou, robte si vždy čerstvú. Ak niekedy postojí jeden deň v chladničke, nič sa nestane. Pri konzumácii cvikly a šťavy z nej budete mať červenú stolicu a možno aj trochu sfarbený moč. Neľakajte sa toho, je to normálne. Niekedy môžete skúsiť miešať cviklovú šťavu aj s inými druhmi ovocia či zeleniny, a tým ju prirodzene dochutíte (napr. s jablčnou).

Šťava z cvikly Zdroj foto: Shutterstock.com

Na záver, nezabudnite jesť cviklu čerstvú aj varenú pravidelne po celý rok a rovnako aj ostatné zeleniny a ovocie v rámci prevencie a zdravej životosprávy. Zabezpečíte si zázračnú ochranu organizmu po celý rok. Každá potravina obsahuje niečo iné a z každej si telo vyberie čo práve potrebuje, preto sa stravujte pestro a nespoliehajte na zázračný účinok krátkodobých ozdravných kúr.

Gima

Prečo patrí avokádo medzi super zdravé plodiny?

Avokádo je plodina bohatá na veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok ako sú vitamín K, C, vitamín B5 a B6 a draslík. Toto "maslové ovocie" má jemnú krémovú konzistenciu a je zaujímavou kombináciou vlákniny, tukov a mastných nenasýtených kyslín. V 100 g sa nachádza až 14% dennej dávky tohto vitamínu.

Aj napriek tomu, že avokádo je plné tukov, znižuje hladinu triglyceridov v krvi a hladinu LDL (zlého) cholesterolu. Znižuje tiež riziko srdcovo-cievnych ochorení a vďaka luteínu pomáha proti makulárnej degenerácii a šedému zákalu. Avokádo má tiež výrazné protizápalové účinky, preto nám môže účinne pomôcť pri reume alebo osteoartritíde. Podporuje aj činnosť mozgu. Vďaka tukom, ktoré obsahuje, pomáha telu absorbovať a využiť živiny, ktoré sa rozkladajú v tukoch, čím nám pomáha využiť vitamíny a minerály prijaté z iných potravín. Pre dámy bude potešujúcou správou, že prospieva krásnej pleti a stimuluje rast vlasov.

Avokádo smoothie Zdroj foto: Shutterstock.com
Recept na osviežujúce smoothie

Ingrediencie:

1 a pol šálky jablkového džúsu
2 šálky nasekaných špenátových listov
1 nasekané jablko na kúsky
polovica avokádo (nakrájané na kúsky)

Postup: Dajte dokopy jablkovú šťavu, špenátové listy, jablko a avokádo a poriadne všetky ingrediencie zmixujte dokopy. Ak je smoothie príliš husté, pridajte trochu vody.

Emblém

Vo februárovom čísle časopisu Emma je dobrý článok o bulímii. Je tam aj príbeh jednej baby čo to prekonala.

bulimanor

Ano.tych stranok je uz milion a vsetky v cudzom jazyku.pozerala som tu stranku a nenaslo mi ju.skusim to este raz.

Karolin777

Nazvala som tu stranku Bulimia, ziaden iny nazov to nevystihne lepsie a kreativity v tej chvili isla bokom :) vsimla som si ze vsetky stranky na FB co sa taky poruch prijmu potravy su v inom jazyku a tak som chcela aby sme sa aj my, slovenske zeny mohli zapojit......pridte mi napisat Vas pribeh a pokusme sa znova vyhrat nad tymto peklom....aj ked je to uz pokus cislo 10000...ide o nas zivot tak nie je zbytocne znova zacat