Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Anulovanie manzelstva

Príspevok v téme: Anulovanie manzelstva
beata11

Chcela by som poprosit o radu,lebo som zufala a neviem ,co mam robit. Vydavala som sa z uprimnej lasky ako 34 rocna pred par mesiacmi za muza,ktoreho som poznala dva roky,bol rozvedeny s jednym zavazkom,s umyslom usadit sa a zalozit si konecne rodinu.
Pocas vzajomneho spoznavania som obdivovala na nom vlastnosti,ktore nasvedcovali,ze je zrely na vazny vztah. Tesila som sa,ze nema vztah k alkoholu,vobec nepije, ze nevyhladava rozne spolocenske posedenia a oslavy a ze ma citovy vztah k dietatu z prveho manzelstva,ktore pravidelne navstevoval.
Povahovo bol oproti mne dost uzavrety,vela toho ani s druhymi nenarozpraval,horko tazko sa dal nahovorit na nejaky spolocny vylet alebo kulturne podujatie,kdezto ja som bola zvyknuta volny cas vyuzivať vzdy aktivne.Brala som to tak,ze je odomna starsi a ze je viac ustalenejsi a vsetky zabavky uz ma za sebou. Casto mi hovoril,ze mu na mne zalezi a ma ma rad.Vydavat som sa nemusela,
jednoducho to rozhodnutie prislo postupne ako nieco samozrejme. A vsetko to peklo,ktore teraz prezivam,zacalo prave na svadbe. Nakolko sme obaja veriaci,sobas bol v kostole. Na svadobnej hostine,som si zrazu vsimla,ze zacal obracat do seba jeden poharik za druhym.Velmi ma to prekvapilo,lebo pocas nasho chodenia nikdy nic nevypil a o alkohole sa vyjadroval s odporom. Vtedy som si pomyslela,ze to bude suvisiet s tym,ze sa druhykrat zeni a ze to je len kratkodoba psychicka zalezitost. No zial,od toho dna pije kazdy den. Byvame v rodinnom dome u jeho rodicov a ja ako novomanzelka kazdy den ked pride z prace ho vidim opiteho,alebo zamkne sa sam do izby a tam pije a ja len vyhadzujem prazdne flase a hladam,kde ma ukryte dalsie. Po vytriezveni ma prosi na kolenach o odpustenie a v stave opilosti ma zas vyhana z domu. Trikrat som uz od neho odisla k rodicom,ale na jeho naliehave prosenie som sa zas vratila a takto to stale pokracuje. Dokonca niekedy nejde aj par dni do prace. Zacala som cez jeho znamych skumat jeho minulost a aj svokra mi potvrdila,ze kedysi bol alkoholik,podstupil liecbu a 8rokov absolutne nepil. Lenze tuto skutocnost mi moj mily zatajil, ako aj to,ze splaca vysoky uver a ostava mu len zivotne minimum.Chcela som tuto situaciu riesit tak,ze bud pristupi na liecbu a budeme nas vztah budovat aj napriek tomu,co spravil,alebo manzelstvo ukoncime. Slubil,ze podstupi liecbu,ja som vybavila konzultaciu na psychiatri,kde sme isli obidvaja,no lekarka bola zhrozena ako odmietal spolupracovat a vsetko to skoncilo fiaskom,povedal,ze nie je psychopat a ani alkoholik a jeho pitie trva nadalej.Rodina ma presviedca,nech sa vratim z kratsej cesty a rozvediem sa ,ze s alkoholikom a jeho pozickami budem mat tazky zivot a ked budeme mat deti,budu trpiet vsetci.Zufala som z toho,ze neviem ako sa mam rozhodnut. Na jednej strane realita nevhodneho vyberu partnera,na druhej strane moja silna viera v Boha. Bola som sa poradit aj s fararom,kde som mu povedala,ze partner ma pred sobasom neinformoval o svojich problemoch s alkoholom a pozickami a ze by som chcela sobas anulovat. Jeho odpoved bola taka,ze musim byt trpezliva a modlit sa pre jeho zachranu,obetovat sa a nemysliet na seba a stat pri nom v dobrom aj v zlom. Takze teraz trpim,lebo takyto start do manzelstva som si ani v tom najhorsom sne nepredstavovala,a v pripade rozchodu budem zatratena zo strany cirkvy mojim nedodrzanym manzelskym slubom pred oltarom. Prosim poradte ako to zvladnut a za akych podmienok moze byt sobas anulovany.Dakujem.

divá ovca :)

Milá Beátka,

skús sa poradiť s iným kňazom, príp. aj cez internet na nejakej inej stránke. Je to asi na dlhší rozhovor, aby sa dalo presnejšie poradiť. Ak si o dlhoch a jeho alkoholizme v minulosti nevedela, manžel Ti to úmyselne zatajil a keby si vedela, tak si ho určite nevezmeš, znamená to, že si bola podvedená. Ak si katolíčka, pozri si Kódex kánonického práva, Kán. 1098 - Kto uzaviera manželstvo oklamaný podvodom, vykonaným na získanie súhlasu ohľadne nejakej vlastnosti druhej stránky, ktorá svojou prirodzenosťou môže ťažko narúšať manželské spolunažívanie, uzaviera ho neplatne.
Určite sa to ťažšie dokazuje, treba počítať s tým, že on bude aj pred Cirkvou klamať (asi bude treba spolupracovať s jeho rodinou, ktorí by mohli niektoré veci potvrdiť), ale neodporúčam Ti znovu a znovu mu dávať šancu, časom Ťa môže manipulovať strachom, vyhrážať sa Ti... Viem, o čom hovorím, pochádzam z takého manželstva.
Zatiaľ určite vyhľadaj právnika kvôli rozdeleniu bezpodiel. spoluvlastn. manželov. Neviem presne, ako to funguje, ale znamená to, že aj keď ste manželia, ďalšie úvery, ktoré si vezme po rozdelení BSM, už nebudú aj Tvojimi. (Aspoň mám také informácie.)
Prajem Ti, aby Ťa nijaké utrpenie nemohlo odlúčiť od Božej lásky. Aby si všetko riešila s Ním. Kdesi som čítala, že Boh neprišiel na svet preto, aby odstránil utrpenie, ale preto, aby ho naplnil svojou prítomnosťou. A raz som počula od kňaza, ktorý prednášal práve cirkevné právo :-), že si môžeme vybrať život s Kristom alebo život bez Krista. Život bez kríža si vybrať nemôžeme. Ak si už nemôžeme vybrať život bez kríža, prečo si ho už nevybrať s Kristom?
Budem sa za Teba modliť, aby si dostala istotu a silu na správne rozhodnutie.

Sara1

Beátka,

prepáč, ale nedá mi reagovať, i keď ťa svojím príspevkom nepoteším...
Tento týždeň vyskočila z vedľajšieho činžiaku pani, matka chlapca, ktorého učí kolegyňa na škole. Pre muža - alkoholika, tyrana. Ešte teraz sú dolu sviečky, čo tam ľudia zapálili...

Nechápem ženy, ktoré sa hrnú do manželstva. Načo to robíte? Žiť s mužom sa dá i bez toho, a tak isto mať i deti! Chráňte v tomto živote v prvom rade SEBA! Ak sa vykašlete na seba, ten istý príklad dávate aj deťom - a počet obetí sa nabaľuje!!!

Prístup toho farára je hnus! Nechaj sa týrať, to môže poradiť len pedofil, v ktorých je v cirkvi nadpočetná väčšina.
Vo vzťahu si vlastné problémy rieši každý sám, a spoločné sa riešia spoločne! Alkoholizmus tvojho drahého je čisto jeho problém, hnusne ťa podviedol a ty si mu úboho naletela. Treba vidieť realitu takú aká je.

Ak si chceš vážiť samu seba ešte niekedy v živote, bež z toho vzťahu von a to riadne rýchlo! Ak sa niekto rozhodne utopiť, je to jeho vec, nemusí ťa zobrať so sebou.

A hlavne nemaj s takým človekom dieťa - to je hyenizmus najvyššieho rázu - vybrať môjmu vlastnému dieťaťu hentakého otca...Deti majú právo byť šťastné...

Viera v Boha

tak cirkev ju nezatrati pre to. to s tebou na sto percent suhlasím. ak pri ňom trpí, tak ak by aj ich manž. bolo cirk. platné tak sa môže rozviesť. a uvedomelý kňaz to pochopí a ešte by takej žene aj pomohol a poradil. takže netreba odsudzovať celu cirkev len určitých čudných ludí z jej radov

sisla

Nuz ako od 34-rocnej by som od teba cakala, ze manzelstvo uzavries s chlapom, ktoreho dokonale poznas a nielen dvomi rokmi chodenia. Konala si ako 19-rocn, ale co uz. Odid od neho. A drzim palce pri volbe dalsieho zivotneho partnera.

lyzicka

ved s tymto uplne suhlasim. Nech to anuluje, ak moze,a ak chce mat niekedy svadbu v kostole, tak tym skor. Skor som reagovala na tie jezisove slova, ze co boh spojil, clovek nech nerozdeli a to druhe: "to prepusti svojho manžela/manželku a vezme si iného cudzoloži." -Preco by kvoli tomuto mala trpiet? ak veri v boha, tak ten to pochopi... ona totiz tvrdila, ze v pripade rozchodu bude zatratena zo strany cirkvy, a z tohto hladiska som toho nazoru, ze jej viera v boha - ak je silna, nie je podmienena cirkvou.

Viera v Boha

Boh jej nemá čo odpustiť, samozrejme, že sa môže rozviesť, teda v jej prípade je to samozrejmosť. Keby neni rozvedená civilným sudom, jej prípadom by sa ani cirkevný sud nezaoberal. Samozrejme že je vinný on. a vie to aj ona preto sa pýtala na anuláciu, tak jej hovorím o tej anulácii. Vieš, čo ak raz stretne muža, ktorý ju nebude klamať a bude chcieť s ním stráviť celý život a ak bude on aj ona chcieť svadbu v kostole, tak čo potom. Prečo by svoje právo nevyužila už teraz, keď je pravo na jej strane. To ich manželstvo je neplatné, podla toho čo hovorí.

lyzicka

lenze boh je vraj milosrdny a odpusta... takze urcite jej odpusti aj to, ak sa rozvedie ;-) okrem toho, to jej mily "zhresil", lebo klamal

Viera v Boha

Nejdem hovoriť o cirkvi. Jej manželstvo je podla toho čo hovori neplatné, tak prečo by jeho neplatnosť nehlegitimizovala?! A potom píšete tu, že viera a cirkev je niečo inhé. Tak na porovnanie: "kto prepusti svojho manžela/manželku a vezme si iného cudzoloži." alebo " čo Boh spojil, nech človek nerozdeluje" to nie su výmysli cirkvi, to su slová Pána Ježiša. Tak čo, ešte stále veríte v Boha????

lyzicka

bea, kasli na cirkev, rozved sa!!! viera v boha a cirkev su dve rozdielne veci - cirkev je iba masovy manipulator, ak veris v boha, nikto ti to nemoze vziat