Borelioza

Dudova

Dobrý večer chcela by som Vás poprosiť o pomoc a radu ktorá má hrozne trápi neviem čo mám robiť mám lymsku boreliozu a na ľavej chrbte ruky je koža tenká presvitajú mi žily a borelióza mi zničila dve vrstvy podkozneho tuku možno tam ešte niečo je neviem čo mám robiť nejaké lieky abo dačo iné aby objem sa mi zvetcsil aby bola aspoň troška sa priblížila ku pravej ruky vopred ďakujem za odpoveď a posielam na záver fotky rúk

RNG

zialbohu lymska borelioza, teda niektore jej druhy, bakterie vedia zhodit svoj vonkajsi plast a zmenia sa na mykoplazmucku, vnutrobunecnu paraziticku formu, ktora sa v bunkach obrni a stane sa tak pre telesnu obranu prakticky neviditelna a nie su na nu ucinkujuce atb prakticky vobec.
V tejto forme moze borelioza prakticky nediagnozovatelna prezit dlhy cas, niekedy aj roky bez viditelnych priznakov a vratit sa po case v plnej sile spat.

Mykoplazmicke infekcie su vseobecne velmi pomaly postupujuce, roky v mnohych pripadoch a ich nasledky, hlavne reumaticke degeneracne, sa casto akceptuju ako "starnutie" lekarmi alebo "autoimunne choroby"

Denz

Prognóza väčšiny pacientov s lymskou boreliózou je dobrá.

B. burgdorferi je citlivá na viaceré antibiotiká. Veľký význam má zahájenie liečby v skorom štádiu ochorenia. U niektorých pacientov sa môže vyskytnúť aj spontánne vyhojenie bez liečby, respektíve neskoré štádium ochorenia sa manifestuje bez prítomnosti erythema migrans. V neskorom štádiu bývajú najčastejšie postihnuté orgány, ktoré boli už v predchorobí lymskej boreliózy patologicky zmenené iným ochorením. Najväčšiu účinnosť liečby môžeme očakávať v skorom štádiu ochorenia, v neskorom štádiu sa liečbou zastavuje progresia ochorenia, avšak vzniknuté zmeny už bývajú ireverzibilné- nenávratné. Za liečbu prvej voľby sa považuje doxycyklín a amoxicilin, iné antibiotiká, ako sú orálne cefalosporíny a makrolidy sa odporúčajú rezervovať pre druhú líniu liečby.