Prosím vás čo si o tom myslíte-moj brat sa druhýx oženil,lebo mu zomrela žena na vážnu chorobu,myslíte si že má nárok na vdovský dôchodok,ked sa oženil polroka po jej smrti.Či mu vlastne patrí,alebo mu ho odoberú.Ďakujem
Vdovský dôchodok
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať zomrel my ocino a chcela by som vedieť či má moja mama nárok na vdovský dôchodok keď ešte pracuje a berie aj čiastočný invalidný dôchodok (40%). Má 51 rokov. Vychoval 3 deti ale všetci sme už dospelý. Otec bol na invalidnom dôchodku. Ďakujem.
(3) Po uplynutí obdobia uvedeného v odseku 2 má vdova nárok na výplatu vdovského dôchodku, ak
a) sa stará o nezaopatrené dieťa,
b) je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % alebo
c) vychovala aspoň tri deti,
d) dovŕšila vek 52 rokov a vychovala dve deti,
e) dovŕšila dôchodkový vek.
čize kym studuje, mate narok, a potom zanikne, vznikne az ked budete mat 52
MAM 39 ROKOV POBERAM VDOVSKY A SIROTSKY MAM-18 A 15 ROčNýCH SYNOV,MLADší VYšTUDUJE ZA 4 ROKY -DOVRšIM 43 ROKOV, V PRIPADE žE SA NEVYDáM /URČITE NIE/MAM NáROK NA VDOVSKý AJ NADALEJ ALEBO Až BY šTUDOVAL DO MOJEJ 45 ? TAK SA MI PRIZNáVA NADALEJ.ĎAKUJEM
ok,našla som to,ďakujem vám:)
ad.)asdf1.Prosím Ťa chcela si čítať tieto odpovede?Veď si nájdi zákon o Socialnom poistení(466) a všetko si prečítaš.Tiež som vdovec.V krátkosti...vdovecký dôchodok nadobúda účinnosť dňom úmrtia manželky.Platnosť stráca po roku(podľa veku spoločných deti),do veku nadobudnutia dôchodku.Nová úprava od 1.8.2006 umožňuje poberať vdovský resp.vdovecký dôchodok za určitých podmienok uvedených v zákone(predošlá aj nová právna úprava).Vydajom vdovy,ženbou vdovca,nárok na dôchodok zaniká.!!!
ďakujem vám všetkým za rady.
Nárok na vdovecký dôchodok zaniká
uzatvorením manželstva
§74 ods. 5 písm. a) a ods.6 zákona č.461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
túto skutočnosť je povinný hlásiť do 8 dní a naviac vyplatené sumy je povinný vrátiť
terajšiu ženu poznal dlhšie a rozumeli si,tak asi ju chcel,tak čo už-ale s bývalou už zostával zo súcitu-smutné viem,ale je to inak dobrý chlap,pozorný a starostlivý,no nemá to ľahké,každý mu to teraz vyčíta.
ale ved hej...chvalabohu,ze sa nezenil aj v ten den....
Asi narok nebude mat....
Tak nech caka....
ale áno miloval ju viem to,aj ked mali problémy,ale čo,ked sa zamiloval?