enuréza u dospelých alebo čo to je???

Príspevok v téme: enuréza u dospelých alebo čo to je???
jujjjjjjuj

Mám taký problém a neviem ako ho riešiť... Som mladá baba, mám 22rokov no mám dosť veľa psychických problémov, navštevujem psychiatra i psychológa (depresie, časté zmeny nálad atď) A akoby toho nebolo dosť tak sa mi raz v noci stala taká nehoda... pomočila som sa, zobudila som sa na to že som mokrá (nesníval sa mi žiaden sen - sny si väčšinou pamätám) a keď v noci potrebujem ísť na WC tak sa normálne zobudím, no teraz nie... z ničoho nič som sa jednoducho pocikala... Dosť ma to vydesilo, že ako je to možné a je to pre mňa aj dosť trápne, našťastie priateľ nebol doma... nechala som to tak, no neprešiel ani mesiac a už sa to zopakovalo znova. Presne ten istý scenár. ... Bojím sa že sa to bude opakovať, mám strach a je to pre mňa dostatočne trápne... Myslíte si že to mám povedať môjmu psychiatrovi alebo mám ísť za svojou gynekologičkou či navštíviť urológa? Každá normálna rada mi pomôže. Vopred ďakujem!!!

Jaja15

Emma to nie je o strese. Tvojmu priateľovi sa to stáva ak si dá viac ´piva...čo je to viac? ak je opitý a v noci sa počúra tak je to z opitosti...ak sa to stane 1-2x - môže to byť nehoda....Ak sa mu to stáva aj bez piva - je to choroba.Ak sa to stáva niekomu kto vypije večer pol litra piva a má tvrdý spánok - nemal by piť pivo a ak tak popoludní a večer ho už nepiť....ale to by sa mu rovnako stávalo aj keby večer vypil 1/2 litra vody alebo čaju....Stalo sa to priateľovi aj keď večer nepil alebo pil málo?(tým myslím akýkoľvek nápoj)...Existujú na to lieky ktoré ten problém dokážu obmedziť, rovnako sa do postele používajú nepremokavé podložky, ak je únik moču veľký tak v lekármi alebo zdrav.potrebách sú na to špeciálne nohavičky(ako plienky len sú to nohavičky) tie sa dávajú súbežne s nepremokavými podložkami, rovnako sa dajú kúpiť nepremokavé plachty.....U lekára sa zisťuje príčina, ak sa podarí zistiť - dá sa odstrániť väčšinou operatívne.....Priateľ by mal byť k tebe otvorený a ak máva tento problém - mala by si o tom vedieť....Iné je ak je to naozaj len z toho veľkého množstva piva čo vypije - ak sa mu to stáva len pri pive a napriek tomu ho večer pije - je to od neho bezohľadné....Skôr si ale myslím že problém nie je z piva a partner ti o tom len nepovedal - hambí sa je mu to trápne..a pivo používa ako zásterku prečo sa mu to stáva.Skús sa s ním otvorene(citlivo) porozprávať(ako často a ako dlho sa mu to stáva, či s tým už bol u lekára), ak chcete spolu ostať, mala by si to vedieť....Ak bude tvrdiť stále že je to z toho piva, tlač naňho aby ho prestal piť ...

EmaA

Ahojte, mam 25 rokov a partner ma 31. Zijeme spolu uz dlhsi cas a dost casto sa stava ze sa v noci pocika. Stava sa to vzdy ked pije pivo respektive ked si prida trochu viac. Vzdy sa to stava pocas spanku a zisti to az nadranom ked vstava ide do roboty. Zatial sa o tom nechce velmi rozpravat a neviem ako planuje s tym zit ked nejde doktorovi. Jeho zivot je plny stresu okolo rodiny, ma fakt strelenu rodinu, zatial pracuje ako mechanik a tam vo firme ma tiez vela stresu. Robi aj doma ako automechanik a casto v studenom. Robim si onho starosti lebo to uz takto dalej nejde, situaciu zatial zvladam no psichicky ma to zabija! Vcera som musela prat az 8 pracok!!! Nechcem zit v neustalom strachu ked vleziem s nim do postele ze sa uprostred noci zobudim ocikana plus to potom periem. Prosim pomoc.

lau

Ahoj, mám v podstatě stejný problém a nedokážu ho řešit. Mohu se tě zeptat, jak to nadále rešíš i s psychologem? Prosím odpověz mi na mail ve11va@seznam.cz

Budu moc vděčná za každou radu

Denz

Enuréza

Ide o opakované pomočovanie sa dieťaťa staršieho ako 5 rokov, kedy by už malo vedieť ovládať svoj močový mechúr. Rozlišujeme organickú enurézu (vzniká na základe poruchy vo vylučovacích orgánoch) a neorganickú enurézu (vzniká na psychickom podklade).

Príznaky:

pomočovanie dieťaťa staršieho ako 5 rokov, častejšie ako 2 krát do mesiaca
Príčiny vzniku:

dedičnosť
stres - sťahovanie, konflikty v rodine, narodenie súrodenca,.atď.
príliš skoré nútenie dieťaťa chodiť na nočník sa môže prejaviť neskôr takouto poruchou
poruchy na úrovni močového mechúra a jeho inervácie
poškodenia na úrovni miechy
cukrovka
Diagnostika:

vyšetrenie moča a močových orgánov na dôkaz, resp. vylúčenie organickej poruchy
EEG vyšetrenie
Liečba:

Enuréza sa väčšinou časom upraví sama. Nasledovné metódy môžu pomôcť:

Odmeňovanie dieťaťa za vopred dohodnutý počet dní bez pomočenia
Nepiť pred spaním
Budiť dieťa v noci, aby išlo na WC alebo použitie budiacich aparátov, ktoré začnú zvoniť, keď sa dieťa pomočí
Start-stop technika - dieťa cielene prerušuje prúd moča
Možné je aj podávanie liekov - imipramin, adiuret