AKO JE TO S MATERSKOU ????

Denz

Príspevok na starostlivosť o dieťa pre pracujúcich rodičov detí do troch rokov sa vypláca na každé dieťa do troch rokov. Na príspevok získavajú nárok aj tí rodičia, ktorí v súčasnosti nedostávali rodičovský príspevok. Ide o rodičov, ktorí dieťa umiestnili do predškolského zariadenia v zriaďovacej pôsobnosti obce a táto obec poberá na zariadenie dotácie od štátu.

Denz

Rodič, ktorý bude vykonávať zárobkovú činnosť, zverí starostlivosť o dieťa príbuznej osobe a tá nebude mať na túto činnosť živnostenské oprávnenie, bude mať nárok na príspevok vo výške 25 % zo sumy rodičovského príspevku, čo je aktuálne 39,67 eura (1 195 Sk). Rodičovský príspevok totiž v súčasnosti dosahuje 158,7 eura (4 780 Sk).

aknitka

denz keď sa tak vyznáš môžeš mi tiež poradiť? od akého dátumu sa vzťahuje zákon, že pri nástupe do zamestnania dostanem len 25 % z rodič. príspevku v prípade že sa o malého bude starať nezamestnaná babka. je to tak že ak mi bol priznaný rodičovský príspevok do 31.12.2008 (mne bol v 02/2008) tak aj keď od 02/2010 nastúpim do práce tak ho budem dostávať v plnej výške? malý bude mať tri roky v 08/2010

Denz

Čo v prípade, že nastupujete do zamestnania
Ak ste sa rozhodli pracovať a popri tom ste poberateľom rodičovského príspevku, musíte nahlásiť svoj nástup do zamestnania príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, oddeleniu štátnych sociálnych dávok. Súčasne je potrebné uviesť meno osoby, alebo zariadenia, ktoré bude dieťa navštevovať. Pozor! V prípade štátneho zariadenia nárok na rodičovský príspevok strácate.

Výnimku tvoria deti do troch rokov, ktoré chodia do škôlky na štyri hodiny za účelom adaptačného pobytu. To platí i pre rodičov , ktorí sa starajú o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. U týchto detí je možné rodičovský príspevok poberať až do šiestich rokov veku dieťaťa.

reni1001

Dobry den prajem

Chcela by som sa opýtať,že či pri nástupe späť do zamestnania a umiestnenia dieťaťa do jasiel,mi vznika nárok na pokračovanie poberania rodičovského príspevku. Dakujem

nienie

ak mas narok na matersku, rodicovky nemozes dostavat! Bud poberas jednu davku, alebo druhu. Na to aby ti vznikol narok na matersku musis aspon 270dni pred porodom (datum stanovi lekar) platit nemocenske, co znamena, ze nastupis do zamestnania, automaticky si uz platis "nemocenske". Resp. da sa i bez zamestnania, v tom pripade musis dobrovolne platit nemocenske aspon 270 dni pred planovanym dnom porodu (stanov.lekarom).

A rodicovky prispevok - nan ti vznika narok vtedy, ak si nezamestnana a staras sa o svoje dieta - a tento poberas 3 roky. jeho vyska bola 158 eur, teraz po novom je to nieco cez 160 neviem presne...

vyska materskej sa ti vyrata z tvojho prijmu (teda z obdobia, kedy si platila nemocenske), alebo z jednotlivych odvodov na nemocenske, ak si bola dobrovolnou platickou.

tolko. pa :)

aknitka

to nie je materská, ale rodičovský príspevok. a musíš mať mladšie dieťa ako 2 roky a ak to nezmenili tak by to malo byť tak, že ak si mala nárok na materskú (čo si dostávala prvých 6 mesiacov) tak potom máš nárok aj na zvýšený rodičovský príspevok, ale ešte raz opakujem iba ak má dieťatko menej ako dva roky.