AHOJTE KOCKY
CHCEM SA OPYTAT KOLKO MUSIM MAT ODROBENE ABY SOM DOSTAVALA VYSSIU MATERSKU? VIEM ZE AK ZNA NEPRACOVALA TAK DOSTAVA NIECO CEZ 160 EUR ..... KOLKO MUSIM MAT ODPRACOVANE ABY SOM DOSTAVALA TU VYSSIU CIASTKU ?????
AKO JE TO S MATERSKOU ????
Ak ti to prekaza povedz jej to, ja nie som v kontakte s ziadnym mojim byvalym...ani moj manzel neudrziava taketo nic neprinasajuce vztahy, jednoducho si nenechame do vztahu zasahovat druhych...a k tej panne, mili pani, ktori chcete za manzelku pannu a to vas v zivote nenapadlo, ze sa jej to bude s vami pacit, ale...stale bude rozmyslat ake je to s inym az vas mozno podvedie?len tak pre skusenost...viacero vztahov v mojom okoli na tomto stroskotalo...takze mili moji uz nemame stredovek a podme pekne dvihat rucicky, je tu niekto panna? panic? ja som nesla do manzelstva ako panna, ale mozem si porovnat a viem, ze mam doma to najlepsie a uz nic ine nikdy nepotrebujem skusat a vymyslat co by bolo ako by bolo...viem co doma mam patricne si to vazim a viem ocenit
datelinka, dakujem. Moja krajina neposkytuje ziadne socialne zazemie. Sest tyzdnov neplatenej materskej dovolenky (aj to len vo velkych firmach)... Clovek ma napriklad rocne len 2 tyzdne dovolenky, aj to nie ked robis pre sukromnu firmu. Dietatko este neplanujeme, len tak sa informujem, na co by sme mali narok.
takto ano, yskra, ale ako som napisala, nezalezi od dlzky pracovneho pomeru. ty by si si musela dobrovolne platit poistenie.
v tvojej situacii to zavisi od toho, ake socialne vyhody poskytuje matkam krajina, v ktorej zijes. ale kazdopadne viem, ze na slovensku sa oplati investovat do dobrovolneho poistenia, najma ak zena nepracuje, skoro sa jej to totiz vrati.
tak vela stastia :-)
Len sa snazim zistit, ci sa mi to vobec oplati.
Aha, no ja som zhliadla toto: vyska materskej sa ti vyrata z tvojho prijmu (teda z obdobia, kedy si platila nemocenske), alebo z jednotlivych odvodov na nemocenske, ak si bola dobrovolnou platickou.
Takze mne by sa to zrejme ratalo z toho platenia zdravotneho poistenia. Myslim, ze vyska poplatku za poistenie je 20 euro na mesiac.
yskra, neviem kde si to citala, ze sa materska vypocitava podla poctu odrobenych rokov. urcite to nie je tak. materska sa vypocitava na zaklade denneho vymeriavacieho zakladu za rozhodujuce obdobie, a tym je predchadzajuci kalendarny rok, ako nastal narok na materske. vyska materskeho je teda 55% denneho vymeriavacieho zakladu. takze pocet odrobenych rokov tam nehra ziadnu ulohu.
Diky za odpoved. Na Slovensku mam trvaly pobyt, mam aj obciansky preukaz. Akurat som citala, ze vyska materskej sa prveho pol roka vypocita podla poctu odrobenych rokov... Ale to by Ciganky asi potom nedostavali nic, vsak?:)
yskra - ano to by stacilo :) ..staci ze si "tzv. dobrovolny poistenec nemocenskeho poistenia" ...t.j. ze si sama dobrovolne platis odvody na nemocenske poistenie :) .. len teraz neviem, ci nepotrebujes trvaly pobyt na uzemi sr, alebo prechodny ci nieco podobnne... /podrobnosti; zakon o soc. poisteni/
Dobry den, zijem v zahranici (nie v EU) a na Slovensku som nikdy nepracovala. Mala by som aj tak narok na matersky prispevok (viem, ze by som si 270 dni pred porodom musela platit zdravotne poistenie, ale staci to?). Dakujem.
Troska sa pridam k teme,svagrina zas ma problem,ze matersku nedostava uz 7 mesiacov(vobec nedostavala),pracovala v anglicku tam otehotnela,vratili sa domov s bratom a zevraj musia cakat na papier pre socialnu poistovnu s anglicka.A stale neprisiel a ked prisiel tam ze chyba im daka peciatka,musia poslat zas novy s anglicka,proste v tomtom babanovom state sa to neda poriesit inak?odpracovane roky ma a aj pracovnu zmluvu s anglicka a vsetky vyplatne pasky...to uz je fakt chore co sa tu deje...Na uradoch ziadna ochota a to platia ich s nasich penazi...vedel by dakto kto sa rozumie do toho poradit?dakujem