Optimalne mnozstvo sacharidov je pre kazdeho cloveka ine. Problem so sacharidmi je skor v tom, ze sa ich je prilis vela v porovnani s inymi zlozkami. Ak sa jedia v podobe skrobov z muky, tak je to este horsie, ako ked sa pije nejaka sladena malinovka. Niekde sa dokonca uvadza, ze ludia, ktory maju nedostatok horcika, by nemali jest vyrobky z bielej muky, lebo spracovanie skrobu ho spotrebovava vo velkom mnozstve. Velke mnozstvo cukru a skrobu, tiez sposobuje potlacenie imunitneho systemu a spotrebovavanie stresovych hormonov. Tiez zavisi v akej forme sa sacharidy prijmaju. Ak niekto vynecha cukry, tak tie sa este stale vyrabaju z glykogennych aminokyselin (BCAA napriklad). A az ked sa tieto minu, tak sa zacnu vyrabat odpadne keto-latky, ktore mozu sposobit poskodenie organov. Obilniny je tema na dalsiu diskusiu, len napisem, ze dlhodobym slachtenim sa stale zvysoval pomer glutenu v psenici a stale viac ludi je nan alergickych a dokonca moze sposobovat aj reumu.