ahojte. takze poovinna prehliadka by mala byt kazdy rok ak sa nemylim. teraz v decembri idem mat 17 a tak sa chcem opýtať co konkretne mi budu v tomto veku robir. ale hlavnema zaujima ci mi sama obvodna doktorka bude robit nejjake gynekologicke vysertenie. alebo ci ma posle na gynekologiu. resp ci tam v tom pripade musim ist dakujem za skore odpovede
povinna preventivna prehliadka
narkozka: tak to asi závisí od konkrétneho lekára, lebo ja som sa stretla aj s tým, že lekár odmietol vyšetrovať v prítomnosti matky...
moja spoluziacka bola na vysetrenie na gyn. sama a nechcel ju vysetrit bez rodica. a potom sa musela dotrepat este raz s mamou a normalne tam bola..akoze trapas ja by som pred mamou nechcela byt vysetrovana...
katkazv: a to je na to nejaký zákon, alebo čo? ja som o tom ešte nepočula... chodím ku gynekologovi od 15tich a ešte ani raz so mnou nebola moja mama... pokiaľ viem, tak lekár by ani nedovolil aby pri samotnom vyšetrení niekto bol. matku by asi poslal do čakárne...
prevent. prehliadky nie su povinne. zo zakona o zdravot. starostlivosti vyplyva, ze poistenec ma narok na prevent. prehliadku raz rocne na zubnom a gynde a raz za dva roky u vseobecneho lekara. rozsah vysetrenia na gynde a u vseobecneho je odstupnovany dla veku poistenca. ak ich neabsolvujes, tvoj problem- tvoje zdravie. ale mslim ze na zubnom sa v pripade ak prevencia nebola vykonana, tak sa nasledne zvysuje kes doplatok za vykon.
levicaaaaa: nemá ešte 18 rokov a tak má svojho zákonného zástupcu a tým sú rodičia. Bez sprievodu rodiča ju môže odmietnuť vyšetriť.
vies kaaraamelka ale ide o tvoje zdravie a jedna prehliadka u obvodneho ta nezabije a ani nijako z teba neubudne, vsak co ta popocuva, skontroluje lymfaticke uzliny, hrdlo, tlak, krv, zrak, moc a aspon vies na com si a ze si zdrava. neviem preco by niekto nechcel ist na tuto prehliadku
takze ak vam pride aj do 18 roku svojho zivota predvolanie na preventivku, vy nemusite ist? lebo toto pocujem fakt prvykrat, mne vzdy vsetci hovorili, ze to je povinne a existuju na to aj nejake zakony ci co. ste zlate, ze ste mi to ozrejmili.
no a po osemnastke su este povinne prehliadky u svojej detskej doktorky? pretoze ja som tusim bola u nej niekedy okolo devatnastky a tusim som zachytila slovo "posledna prehliadka"..je to pravda alebo?
ziadne prehliadky nie su povinne, ty mas na ne pravo, to je rozdiel :)
levicaaaaa, tak ja neviem.. ale myslela som, ze by ta mohli nejako udat, pripadne by to mohli riesit nejakou sudnou cestou zato, ze sa snazis vyhnut niecomu co vyplyva zo zakona, lebo to je povinne.. tak teda nic take nehrozi?