Mám milión otázok... Prosím, ak máte skúsenosť, odpovedzte mi na ne alebo povedzte hocičo čo by ma mohlo zaujímať, aj maličkosť poteší... Napr. treba tam byť celý čas v pyžame? Môžem používať mobil, môžem chodiť fajčiť, kúpiť si nejakú sladkosť, čítať, môžem mať návštevy? Môžem odísť na vlastnú žiadosť? Prosím, nič o tom neviem a lekárku som už nestihla...
Otvorené psychiatrické oddelenie - prosím pomoc
Tak držte mi prsty... O chvíľu odchádzam. Ďakujem, že ste mi priblížili prostredie a podmienky, aspoň mám akú - takú predstavu :)
neviem do akeho mesta ides,ale tam kde som bola ja sa kava da uvarit aj fajcit aj rifle nosit aj navstevy aj vychadzky a pripustka na vikend o 3tyzdne.
Tak napr. ešte káva. Dá sa tam uvariť? :)
Držím tvojej maminke palce a obdivujem ju, že sa zaťala a určite aj s vašou pomocou - rodiny - sa z toho dostala.
To sú pre mňa veľmi cenné informácie, veľmi ti ďakujem! Beriem to všetko s humorom, som veselá kopa, nie som depresívna a teším sa napr. že schudnem :) Som totiž obézna a z nemocničnej stravy schudnem vždy. A keby sa mi podarilo ešte aj skoncovať s fajčením, to by bol gól :)
Hm, už sa vidím, ako so svojimi neustále sa trasúcimi rukami servírujem jedlo... To bude podívaná :)
Čo sa týka liekov, v tomto sú najprísnejší. Lieky ti dávajú priamo oni, v presne určenom čase a musíš ich zjesť pred nimi a vyplaziť jazyk, aby skontrolovali, či si tabletky prehltla a neskrývaš ich. Moja mama si nevedela zvyknúť na ten striktný režim. všetko presne načas a keď meškala, boli za to tresty (vraj vrámci terapie). čo sa týka stravy, to že to nie je nič moc, to je jasné, ale zaobstarávali si ju sami. resp. prišiel obed a vždy dvaja mali službu. tí obedy naservírovali na taniere, potom ich museli aj poumývať a postarať sa o poriadok v kuchyni. na a na druhý deň mali zas službu iní dvaja. a takto sa to točilo. cez deň sedeli na posteli (zakázané je cez deń ležať!) alebo boli na chodbe. boli tam tažké stavy, ale niekedy sa dalo aj zasmiať. ono asi závisí od toho, koho máš na izbe. ale neboj sa, všetko sa dá zvládnuť, ak to má pomôcť. moja mamka tam bola kvôli závislosti na liekoch. predtým bola aj v centre pre liečbu drogových závislostí (oveľa, oveľa prísnejš režim), potom sa pridali depresie a tak. bola tam už 3x. Ale už vyše roka sa drží veĺmi dobre (liečba trvala 1,5 roka). teraz chodí každý mesiac na kontrolu a tak ale chodí už do práce a všetko sa zlepšilo.
Fíha, to by mi ani nenapadlo, čo píšeš s tým nožom a šnúrkami... Veď ja si nechcem ublížiť. Ale O.K., rozumiem. Keď ja sama neviem, čo by som sa ešte spýtala. Najradšej by som tam bola v rifliach. A čo lieky? Oni mi ich budú nosiť, alebo ich budem sama užívať? Asi nosiť, však? Beriem totiž trošku vyššiu dávku Neurolu ako mám predpísanú. Návštevy? Fajčenie? Vďaka za povzbudenie. Inú možnosť ako to, že sa odtiaľ vrátim vyliečená, si ani nepripúšťam :)
Ešte ma napadlo, zober si zošity (alebo papiere) a ceruzku. Aspoň moja mamka to potrebovala, denne mali rôzne sedenia a museli veľa písať (vrámci terapie).
No, zbalit si môžeš všetko možné, ale oni ti 90% vecí vezmú. Príbor ti určite vezmú, nesmieš mať napr. na pyžame šnúrky, nemôžeš mať nič ostré, ani žiletky, ani príboorový nožík, proste nič, čím by si človek mohol ublížiť. Nemôžeš mať ani nožničky na nechty, proste z týchto vecí nič. Taktiež žiadne cennosti, retiazky, prstene a tak. pýtaj sa, ak ta ešte niečo zaujíma. ak budem vediet, poradím. a tebe držím palce! páči sa mi tvoj prístup a hlavu hore! treba chcieť a všetko pôjde, pomaličky ale pôjde. držím palce!
Kuriatko, ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Áno, idem prvýkrát. Trpím panickou poruchou a neviem s ňou žiť. Neviem vyjsť ani vysypať kôš... A to nie je život, chcem sa z toho dostať. Potešila si ma tým, že nemusím byť stále v pyžame :) Ja ani neviem, čo všetko si zbaliť, beriem všetko, toaleťák, príbor, pohár, soľ :) Ak by ti ešte niečo napadlo, prosím daj vedieť. Ešte raz pekne ďakujem.
Ahoj moja mamka ležala najskôr na zatvorenom oddelení, tam nemohla vôbec nič. Potom ju preložili na otvorené oddelenie, v pyžame mohla byt len cez noc, inak sa strikne vyžadovalo prezliecť sa do teplákov a trička alebo iného domáceho oblečenia. Mohla mať návštevy, mobil bol zakázaný (ale mala ho), vonku mohla chodiť poobede - doobeda na to nebol čas. stále procedúry a tak. a prečo tam ideš? ideš prvýkrát?