Ahojte, mám taký dostť zvláštny problém ale už neviem ako ho mám riešiť, preto sem píšem. Už nejakú dobu mám zbytočné obavy a strach spojený s trávením. Týka sa to konkrétne "veľkej" potreby. Mám proste neodpodstatnený strach z toho, že ak nepôjdem na veľkú doma, budem musieť ísť inde a z toho mám strach. Ale tým to nekončí. Potom, keď som niekde, napríklad v škole, začnem mať hrozný strach, že čo ak budem musieť ísť na veľkú, až sa mi z toho začne dať a musím ísť:(... To isté sa mi stáva, napríklad, keď mám ísť vybaviť nejakú dôležitú vec, zažnem myslieť na to, že čo ak...začnem sa báť a príde to...:(...Ja už fakt neviem, čo robiť, nikomu som o svojom probléme nepovedala, iba priateľovi čiastočne...Stále mi to kazí náladu. Ten strach je vlastne z toho, že, čo ak sa mi bude dať a nebude kde a náhodou...alebo, že niekto zistí, že som bola...veď viete...Proste už neviem, ako to riešiť, niekedy sa mi podarí na to nemyslieť, napríklad ak som celý deň doma, je všetko fajn...nemyslím na to...ale už sa mi to stáva skoro každý druhý deň...Nemáte niekto podobné skúsenosti?? Viem, že je to psychického pôvodu, ale neviem ako sa toho zbaviť:( Prosím poraďte:)
Prehnané obavy spojené s trávením
elly: tak este je tretia moznost. Ak si dobre vyprazdnena, tak je to skor v Tvojej hlave a ak nepojdes na toaletu, nic sa nestane, ak si dobre vyprazdnena. Chce to len naucit sa potlacit ten pocit nutkania ist na velku.
Kamaratko ale ked mas riedku stolicu tak si mozes nachystat SAVO
mne sa to stane tiež keď idem ku doktorke, alebo niečo vybaviť, alebo proste len do školy a asi je to z toho, že sa bojím, že ostatní zistia, že som bola v škole napr a najust sa mi začne dať, čiže začne sa mi v podstate dať zo stresu, že sa mi bude dať...hroznééé:D
bingham:
skus to. Mas to ako lyziarsky predklon. Zo zaciatku mozu bolievat stehna, pokial si clovek na to nezvykne. Potom to uz neni taky problem :)
vidíš no ale ja sa ráno snažím a väčšinou aj tak sa tam potom ešte čosi nazbiera:(
To poznaaaam, to je ta stresova velka potreba! To aj ked clovek bol rano alebo hodinu predtym, tak ked sa vystresuje, sa mu zase chce...ja to mavam, ked mam ist k doktorke. A to som schopna ist aj dvakrat za sebou...
Elly:
Ale ved nikto sa nechce posrat( kosa teda aspon dufam), ale nechapem tomu ze mas strach z toho ze niekto zisti ze si bola... ved si clovek nie ? samozrejme ze to nekantnes v skolskej satni - to by si mala obavy na mieste....
Adam:
Zaujimava teoria - myslim to posilovanie stehien
Tak malo tlacis, slabo sa rano vyprazdnis. Keby si posedela a potlacila dlhsie, mozno by sa Ti potom uz nedalo, aj keby si chcela.
no ale problém je v tom, že ja aj idem každé ráno v tú istú hodinu ale potom na to proste cez deň začnem myslieť a príde to...a mne ani nejde o tie špinavé záchody, ale že proste, keď niekde musím byť, a je to dôležité, začnem zas na to myslieť a príde to :(...
Tento problem ma riesenie minimalne na dvoch urovniach:
a/ nauc sa pravidelne vyprazdnovat. Rano sa naucis tak, ze sa Ti to potom bude spustat plusminus v tu istu hodinu. Potom mas cely den klud.
b/ asi sa Ti hnusia zachody. Niektore su ozaj nechutne. Ak si videla niekde turecke zachody, kde je iba diera a stupacky, odporucam sa naucit nesadat na zachod a tlacit z vysky. Jednak si tym posilujes pekne stehna a nemusis si sadat aj na spinavy zachod. Potom Ti moze byt jedno v akom stave je pred Tebou ta toaleta, pri tureckom postoji sa da pouzit vzdy. Len pozor, aby si sa trafila... :)