Ako si vybudovat vztah so psikom

Príspevok v téme: Ako si vybudovat vztah so psikom
havko

Ahojte, mame doma male steniatko psika ktory je "priatelsky a potrebuje neustaly kontakt s clovekom". Nikdy sme pred tym psika nemali a neviem ako sa k nemu chovat, ako si s nim vybudovat vztah. Ako dava psik najavo svoju lasku? Taktiez neviem ci sa mu mam neustale venovat, ked za mnou beha po celom byte, co mam robit ked sa chce stale hrat? Nezvykne si na to potom prilis?

Dakujem za vsetky rady

Petuska B

Stafford je aký pes? Poľovnícky? Tam si myslím, že ide skôr o pud ako o neposlušnosť, ja mám ešte kokršpaniela a to je tiež poľovnícky a ten keď loví tak ma nezná :-)) Vtedy nepomôže nič, to máš to isté ako keď psíky utekajú za sučkou, to je proste pud, s tým nenarobíš nič.

darika

a prave sa pozeram,ze vracal.Bujak,mu ta flasa uskodila.Len tiez neviem co s tym,ked sa pes vyvracia a zacne si to zrat nazad.Mam mu to zakazat alebo je to normalne?

darika

no,tak tomu ani ja nerozumiem.On rozhryzol najprv stupel,vyplul ho a potom tam,kde bol zavit na stupel,to zacal hryzt a prehltal.Stafford ma silnu celust.
A co sa tyka toho utekania opacne,zrovna vcera sa mi to nepotvrdilo.A pritom viem,ze to plati na psov.My ho mame par dni.Je uzasny,pocuva na slovo.Pritom sme v cudzine a hned na druhy den posluchol na nasu rec.Chodime s nim na to iste miesto 3x denne.Vzdy sme ho pustili,lebo sa od nas nepohol na kusok.stale pri nas.A ked aj odisiel,hned sa vratil na privolanie.Vcera sa tak ale nestalo a ja som sa vratila bez psa.Usiel mi cez 3 oplotene luky,za kravami a konmi,lebo nahanal zajace.Aj predtym to robil ale vzdy prisiel.Ja som utekala od neho a on este dalej odo mna.Ked som isla ku nemu blizsie,zase isiel odo mna.Zacala som zase od neho,volala,isla prec a on nic.Ani sa nepozrel.Dostala som sa do bahniska a vykalov od krav a uz som dalej nemohla.Bola som tam asi hodinu a len videla ako ide dalej a dalej.Prisla som domov,zobrala syna a isli sme nazad aj s maskrtou.Ked zbadal syna,hned prisiel ku nemu.Viac ho pustit nemozem,kym nebudem ista.Ten pes je z utulku a bol 2,5 roka zavrety v klietke.Ked sme ho zobrali,bol poslusny,lebo nepoznal miesto.Bal sa,ze mu odideme,tak sa drzal pri nas.Potom sa otukal a rozhodol sa,ze sa konecne vylieta.Po 3 rokoch.

Petuska B

A ešte vám aj zlikviduje odpad :-) nemusíte tie fľaše krčiť :-) U nás je ešte veľmi obľúbený lietajúci tanier, len ich vyrábajú umelé takže nemajú príliš dlhú životnosť a samozrejme nejaká loptička, veľkosť prispôsobiť veľkosti psíka aby ju neprehltol. Veľmi dobre sa vyšantia napr. aj s basketbalkou, lebo sa im nedá chytiť do papule tak to skúšajú znovu a znovu a dosť sa pri tom unavia, pretože nikomu sa nechce stále so psíkom hrať a hlavne niet na to času. My máme dosť temperamnetného psíka, toho musíme riadne vybehať minimálne dva krát denne, aspoň mám konečne parťáka na beh, šport a prechádzky do prírody. Je užásný lebo stále na mňa pozerá a čaká aj na prechádzke, keď zakričím meno okamžite musí zastať a čakať, nechať sa pripnúť na vôdzku. Ešte vám poradím jeden trik, keď vám psík utečie na prechádzke nebežte nikdy za ním ale začnite bežať opačným smerom :-) On sa musí začať báť o vás a o to, že ho tam necháte. Existuje jedna úžasná kniha- Pes a jeho reč- skúste hodiť do googlu, pri tej knihe dobre pochopíte svojho psa. Dobrý majiteľ pozná svojho psa a okamžite keď zmení správanie si to všimne a vie, že s ním čosi je, pretože pes vám nepovie čo ho bolí. Napr. keď psík vytrčí riťulu :-) tak sa chce hrať, ak však zastane nepohnuto a chvost ma vztýčený tak loví. Cvičte si očný kontakt so svojím psom, pes musí uhnúť pohľadom prvý, to je znak, že vy ste tu šéf, keď vám ukazuje bruško znamená to že vám plne dôveruje atď.

darika

Petuska
s tou flasou si mi pripomenula.Kedysi sme to davali psovi co sme mali.teraz som na nu aj zabudla,ale viem,ze s umelou flasou sa uzasne prebavil.Hned mu ju idem dat.

Petuska B

hryzie lebo mu idú zúbky. Povel Fuj sa praktizuje iba na to aby sa pes vycikal a vykakal na povel- je to veľmi užitočná vec, pokiaľ nechcete pri tom stráviť pol dňa a ponáhľate sa, na ostatné sa používa povel Nesmieš. Najprv sa povie meno a potom povel napr. Benny sadni, zostan, lahni, ku mne, dones, nesmies, fuj atd. Darika súhlasím, že sa nemá dávať ľudská strava ale piškóty sa používajú na cvičenie, tam zas nezožerie celý sáčok za deň :-) a používajú sa na cvičenie iba na začiatku potom sa cvičí už bez pamlsku. Ako ti psík prejavuje lásku? :-) tak tí naší ma zvyknú oblízať skoro nakomplet :-) Treba mu kúpiť jednu hračku obľúbenú s ktorou sa bude hrať sám, proste pes musí mať nejaký svoj predmet aby mu nebolo smutno, aby sa mal s čím hrať atď. a tiež keď mu idú zúbky aby mal do čoho hrýzť. U nás v tom čase boli najobľúbenejšie umelé fľaše. S tým sa dokázal vyhrať celý deň a bola to dobrá pomôcka aj keď mu šli zuby. Hlavne prosím opakovať stále takisto povely aby psík nebol zmätený a nezabúdať vychváliť, pretože psík sa bude potom na to tešiť. Do polroka sa psík učí iba aby počúval na meno, to je základ, do polroka je psík na úrovni malého dieťaťa od polroka do roka má pubertu- to nie je vhodný čas na cvičenie, najlepšie je začať s výcvikom až od roka, keď pes dosahuje dospelosť. Dôležité sú denné prechádzky, pes sa na nich adaptuje na prostredie, asocializuje sa, na ľudí, predmety, zvieratá. Spoznáva svet ako človek, vtedy ho treba trošku chrániť, takisto ako dieťa.

darika

mozno ani nevsimnes kedy sa vycika,lebo mali havkovia sa len pokrcia.Az vecsi pes uz zdvihne nohu.Hlavne trpezlivost a co najcastejsie von.Kym je pekne.Zacne prsat,nech je zvyknuty. :-)
Ja mam stafforda.