počul som, že do zeleného čaju by sa nemala dávať kovová lyžička, pretože odoberá živiny a znehodnocuje čaj. ja si dávam drevenú, ale mnohí sa ma už pýtali, prečo nie kovovú, že k akej chemickej reakcii tam dochádza, keď odoberá živiny. viete mi to niekto objasniť? ak áno, thx dopredu. :-)
Lyžička v čaji
btw Bubi, zelený sa zalieva cca 80°C vodou ;-)
no mate vy problemy : )) kedysi ludia nevedeli co je to kovova lyzicka a mozno pouzivali naozaj len drevene, lebo umele nemali.. a mozno miesali prstom : )))
*Kedysi dávno som čítala, že žiaden čaj by sa nemal ani len lúhovať v kovových nádobách, teda žiadne hrnce, alebo kovové čajníky a podobne. Čaj treba vložiť do keramickej, alebo umelej nádoby a tam ho zaliať horúcou vodou. Jedine tak nestráca nič z toho účinného a ani z chuti. No a samozrejme ho v žiadnom prípade netreba sladiť cukrom.
jasné že čaje nesladím.. to by bol velmi barbarský čin.. ja si ich vážim, tak ich nebudem znehodnocovať bielym jedom :-)
najskor pojde o urychlenie oxidacie polyfenolov a inych latok
ale ak si sladis zeleny caj, tak pijes nejaky nekvalitny a tam ti to moze byt skoro jedno
urcite si nedavaj nijaku kovovu lyzicku. Pretoze fakt zabijaju vsetky vitaminy .... ako aj kvapky citrona sa musia davat az ked caj trochu vychladne...
no klasicka kovova lyzicka asi nie, ale tie stare hlinikove to vraj fakt sposobuju...