Ahojte, neviete mi poradit, čo s nespavosťou???
Máte nejaké finty, ktore vam pomahaju- nie lieky.
Dakujem.
Co na nespavosť.
čajíky hodinu pred spaním- harmančekový, a všetky možné ,,čajové zmesyna dobrý spánok"... mne pomáhajú
Mala by si napísať či máš problém so zaspávaním alebo sa budíš v noci alebo nad ránom, rozdiely sú v príčinách.
Ak nemôžeš zapať večer, mala by si jedávať potraviny ktoré stabilizujú hladinu cukru v krvi a upokojujú nervový systém. T.j. nebrúsené obilniny. Nejesť sladkosti, ovocie, aromatické a povzbudzujúce , chemizované nápoje a ovocné šťavy. Iné je, ak sa budievaš v noci alebo nad ránom , potom napíš asi o ktorej hodine.
vseobecne existuje tzv. spankova hygiena. - Chodievat spat a vstavat priblizne v rovnakom case,
- nejest tesne pred spankom,
- nejest tazke a povzbudzujuce jedla,
- vhodne je dat si teple mlieko s medom alebo caj na spanok,
- postel vyuzivat vylucne na spanok (pripadne sex :-))),
- mat dostatocnu tmu, aby na sietnicu nedopadalo svetlo, ktore moze spanok rusit
- vypnut spotrebice
- vyvetrat, vhodne je mat v spalni okolo 17-18 stupnov
- v pripade citlivosti na hluk stuple do usi
- dostatocne sa fyzicky unavit pocas dna, napr. sportom
Asi viac poradit neviem. Sama mam problemy so spankom, no ani hore uvedena hygiena mi nepomohla. Niekedy treba za nepokojnym spankom hladat psychicky problem alebo jednoducho osobnost cloveka. Ja som dost nepokojna vseobecne, cize ma hned vyrusi aj zasumenie listia na opacnej pologuli :-))). Ale snad aspon kusok pomohlo.