Dobrý den,
volam sa David a mam 15 rokov.
K problemu. Mam problemy z dychanim, nie vsak take, ktore by mi branili v cinnosti nepocitujem ani dychavicu a ani nekaslem. Mam vsak sucho v nose (niekedy upchaty, nie vsak soplom) a pri dychani z hlboka aj sucho dolu v krku. Niekedy mam tiez pocit ze mam male hrdlo, akoby mi v nom nieco prekazalo. Parkrat som mal pocit ze sa nemozem nadychnut do celych pluc. Ale ako pisem neprekaza mi to v ziadnej cinnosti.
Mam len strach ci sa nejdena o zaciatok astmy,rakoviny ci nejakeho ineho ochorenia. Mojmu otcovi pred rokmi zistili chronicku latku. Mozem to mat v genoch? Problem mam zhruba od zimi.
Problem s dychanim
karioll
ja viem o astme takmer všetko. Viem čo sa mi mohlo stať po vysadení. Niekedy ma už nebaví užívať také množstvo liekov. Vysadila som si ich už druhýkrát. Pri prvom raze to nedopadlo najlepšie to som chodila ešte na základnú školu lieky som si vysadila asi na mesiac už po týždni som mala záchvaty kašľa aj pri aspirácii sliny a po mesiaci sme šli na plaváreň tam som vdýchla trošku vody a dostala som záchvat ľahko som ho predýchala. Viem si pomôcť keď dostanem záchvat záchranny sprej mám vždy pri sebe. Najhoršie na tom je, že ja mám záchvaty aj počas liečby. Ak sa začnem veľmi smiať, alebo plakať... Naposledy pred mesiacom po operácii až som skončila na JIS pretože mi nezabrali ani 3 vdychy bronchodilatantu. Ja viem, že občas hazardujem, ale už ma to nebaví. Niekedy akokeby som skúšala či to nebude lepšie, ale už som zistila, že nie. Teraz už takmer rok beriem lieky poctivo. Ja nemám sezónnu alergiu. Ja mám astmu a alergiu celoročnú. Takže lieky beriem 12 mesiacov, 365 dní v roku už 7 rokov. Užívala som tiež Singulair, ale po tom som mala vnútorné krvácanie tak mi ho vysadili. Teraz užívam Accolate to je tiež antileukotrién len má inú základnú zložku liečiva.
jajkafr
vyzerala si celkom znala veci,nechapem,ako si mohla vysadit na mesiac lieky,nevies,ze mozes zomriet?jednej sportovkyni sa to "podarilo".
ta davka je dost vysoka,moja dcera mala na uvod 3 spraye,teraz berie iba jeden,2x250,lebo je sezona,inac je bez neho a berie iba singulair.rad by som ti pomohol len by si sa musela dostavit do ba,v tom centre sa caka asi mesiac.
karioll
úplne s tebou súhlasím. Mne sa tiež zdá trápne hľadať pomoc na tomto fóre. Ja tu chodím skôr so zábavy a keďže študujem a pracujem ako sestra na problém, s ktorým mám skúsenosti odpoviem. To že tu jeden všetko chce liečiť akupuntúrou ide na nervy aj mne. Myslím si, že v tejto téme som mu napísala aj jeden príspevok kde som ho pýtala, aby mi povedal meno aspoň jedného človeka, ktorému astmu vyliečili akupunktúrou. Ja mám astmu už asi 7 rokov keď mi ju zistili bola som na tom dosť zle. Mala som status astmaticus čiže denne asi 40 záchvatov a v nemocnici mi zisťovali či nemám čierny kašeľ. Mala som len 13 rokov a bola som zúfala. Nevedela som čo sa so mnou deje. Rodičia aj súrodenci boli totálne mimo a každý sa modlil, aby mi už bolo konečne dobre. Nedávno som sa dozvedela, že moji súrodenci ma doteraz v noci sem-tam kontrolujú či dýcham, keď začnem kašlať okamžite počúvajú čo bude nasledovať. Mám 20 a moja astma nie je pod kontrolou. Lekár mi na začiatku povedal, že mi postupne bude znižovať lieky a nakoniec mi ich vysadí. Žiaľ, čím som staršia tým je moja astma horšia a ja beriem viac liekov. Chodila som k detskému imunalergológovi do Tatier bol fakt dobrý, ale keď som už dospelá kartu som musela preložiť k inému a s jeho prísupom nie som veľmi spokojná :( Hneď na vstupnom vyšetrení mi zvýšil dávky liekov zo 100ug 2x denne na 400ug 2x denne + p.p. čo je dosť veľa, ale aj tak mi to nezaberá. Dnes vonku pršalo a ja som ledva dýchala. Astmatický záchvat mám minimálne raz do roka a čo sa týka záťaže nevládzem. Pomohlo mi keď som minulý rok strávila 2 mesiace v Tatrách. Pracovala som tam brigádne ako sestra a ten vzduch mi vážne pomohol. Na celý mesiac som si vysadila lieky a bolo mi super. Kým som neprišla do Prešova kde sa mi to všetko tak zhoršilo, že som kvôli sťaženému dýchaniu ani nespala a nevládala som vyjsť jedno poschodie po schodoch.
Kvôli tomuto neverím tým rôznym ľuďom, ktorý vravia, že astma sa dá vyliečiť akupuntúrou, či bylinkami. Väčšinou to hneď zamietnem. Podľa mňa to je hlúposť. A ešte väčšia keď niekto povie, že sa z astmy vyliečil. Keď je raz astma nevyliečiteľná tak je nevyliečiteľná.
jajkafr
je to tolko odbornikov a tolko naivnych ludi,ze sa mi chce grcat.skoda,ze sa nikdy nedozvieme vysledky rad,co tu davaju ludia.je zarazajuce,ze chleba si kupis v pekarni,auto opravis v servise a podobne,a tu je kazdy lekar.nechapem ludi,co hladaju pomoc na tomto fore ked su chori,naozaj chori,predsa tu nemozu ocakavat ze tu bude z kazdeho odboru mediciny lekar a radit im takto.jeden vyliecil psychozu vysokymi davkami c vitaminu,pri dalsej teme-tromboza som tu "bojoval"s jednym odporcom warfarinu,riedenie krvi prebieha u neho u cloveka tak ako v petriho miske,nic mu nehovori wirchov trias.dalsi na bercov vred radi akupunkturu a pod.
nemyslim si,ze astma sa da liecit inac ako konzervativnou liecbou,a mam za sebou stretnutia a dlhe rozhovory s najvacsimi odbornikmi na astmu,na ich odporucanie chodim aj s dcerou do najlepsieho sukromneho centra,kde jedini u nas a v okolitych krajinach maju taky diagnosticky pristroj,ze do 3 mesiacov je astma pod kontrolou.ked som tam s malou dcerou prisiel,bola uplne na sracky,preplavala 10 metrov a nemohla dychat,a teraz je jedna z mala v skole co preplava 25 m pod vodou a nema najmensie problemy so sportom a ani v zivote,samozrejme,ze je pod stalou kontrolou ale ako spravne lieceny astmatik zije bezny zivot.platim sice 5000sk rocne,ale taka zdrava este nikdy nebola.a takto je to vzdy.darmo mas snahu niekomu pomoct svojimi skusenostami a znalostami,ked to je ako hrach na stenu hadzat
zajdi na alergologiu
karioll
vrátila som sa späť k tým príspevkom a myslím si že David tam má preklep ide asi o chronickú nádchu a nie látku :)
karioll
ja som nepovedala že si debil, nechcela som ťa uraziť tak prepáč ak to tak vyznelo. Len si sa pýtal že čo je chronická látka a myslela som si že to je nejaký preklep tak som ti vysvetlila čo znamená slovo chronický.
Inak chcem sa ťa opýtať čo si myslíš o príspevku od mjanik že astma sa dá akupuntúrou vyliečiť. Ja si myslím, že je to hlúposť. Ale sto ľudí sto názorov :)
jajkafr
ja viem co znamena slovo chronicky,nie som debil
pytal,som sa,co znamena chronicka latka,ktoru nasli jeho otcovi
mam astmu vyse 30 rokov,takze vo vsetkom ostatnom s tebou suhlasim
mjanik
Vieš vôbec o čom vravíš? Astma je ochorenie, ktoré sa vyliečiť nedá. Bohužiaľ. To čo píšeš že akupunktúra ťa vylieči je podľa mňa hlúposť. Beriem lieky už 7 rokov a stále sa to zhoršuje a ty tu napíšeš že astma sa dá vyliečiť akupuntúrou nejakými ihličkami. Možno zlepšiť, zmierniť príznaky, ale určite nie vyliečiť. Keby sa to dalo vyliečiť akupuntúrou myslíš si, žeby lekári túto možnosť nevyužili? Prečo by potom dávali pacientom neskutočne drahé lieky, ktoré majú množstvo nežiadúcich účinkov keby pomohla akupuntúra? Najskôr si naštuduj niečo o ochorení a potom sa pridaj do témy. Akupuntúra nevylieči všetko. Na niečo pomôže ale určite nie na všetko.
A na koniec poznáš niekoho komu akupunktúra vyliečila astmu?
a je nejaký dôvod aby si sa jej nezbavila?