Ahojte som v 9 tt a trpím zápchou...Chcela by som sa jej nejako zbaviť...Už som skúšala aj slivkový kompót, aj aktíviu, aj oba do kopy...Aj letnú vodu piť...no neviem čo ešte skúsiť...Rozmýšľala som nad šaraticou, ale nemôže mi úškodiť???
Ak máte nejaký dobrý tip prosím poraďte...
Ďakujem...
...zápcha...ako na ňu???
25g vlákniny denne a viac a si kde chceš byť. Btw list senny je farmakológmi odporúčaný ako úplne posledná možnosť v dlhom zozname prírodných i umelých preháňadiel, najmä v tehotenstve.
denne rano nalacno 1/2l cistej vody polhodinku pred ranajkami a k ranajkam aspon 1 banan, pripadne aj pocas dna. tod moj osvedceny dlhodoby program :) ani senna ci psyllium na mna nema taky efekt :D
Ahoj skús piť viac tekutín a jesť stravu s vyšším obsahom vlákniny. Napr. ovsené vločky, musli, ovocie, zelenina, celozrné pečivo...
Skús tiež nácvik vyprázdňovacieho reflexu: Ráno na lačno pred raňajkami vypiješ pohár vlažnej vody, potom sa naraňajkuješ a pôjdeš skúsiť na wc. Za určitý čas to pôjde automaticky na wc pôjdeš hneď po raňajkach. U niekoho sa tento reflex vybuduje za pár dní u niekoho za niekoľko za niekoľko týždňov.
Preháňadla, senný list, alebo šaraticu by som ti veľmi neodporúčala. Organizmus si na to ľahko navykne a bez toho sa už nevyprázdniš.
naco chemicke pripravky, staci denne kefir a vela ovocia zeleniny k tomu a creva su ako nove...
xixia
pozri si www.biozdravie.sk,pod Potravinarke doplnky,zelena strava po niekolkych dnoch zapka dovidenia budes sa citit super!!!!!!
xixia - skus vyskusat derivacny kupel:) najdes si to aj na internete, proste napises do googlu tuto vetu a mozes citat:) sice kniha by bola lepsia ale fakt nevahaj!!precitaj si to pozorne . dufam ze to moze aj tehotna zena:) a nie je to nic namahave,a bolestive vobec nie len musis vyskusat:))
kikush
Ďakujem za tip, vyskúšam. doteraz som toto nepoznala.
i ked nie som tehotna, ale mne na vyprazdnovanie pomaha aktivny sport... čo tak v tehotenstve cvicit nejake cviky pre tehosky?
A neskusali ste Psyllium, je to prirodna vlaknina a vela ludi si ju chvali. Ja som s nou zacala dnes, tak som zvedava na vysledky.
Senný list je ale príliš agresívny a rozhádže celé vnútro.
Napriek tomu, je to to jediné, čo mi pomáha (aj keď už nie vždy). Na mňa už nezaberajú ani sušené slivky, ani šaratica, ani prehuňadlá... neviete poradiť aj mne, v čom môže byť problém a ako ho riešiť?
Na gastroskopii som bola a mám zistenú chronickú gastritídu. Lieky na to neužívam žiadne. Zápchou trpím od malička, avvšak za posledný pol rok sa mi to zhoršilo, na záchod chodím raz za cca 10 dní. Dokonca mi lekári robili aj klistír, ale ani po ňom som sa nevyprázdnila.
Ďakujem za rady.