Aha, pretože ja som to pochopila tak, že si rovno bola aj v poradni.
Keď mne zistil lekár, že som tehotná, tak mi urobili aj poradňu a hneď som dostala tehotenskú knižku.
Tú ešte nemáš? Pretože všetko najzákladnejšie o tehotenstve a o poradniach, čo treba vedieť, vlastne je aj v tej tehotenskej knižke.
Keď máš lekára ukecaného, nemala by si teda mať problém s informáciami.
No a čo sa týka rady ohľadne práce...Ty nie si povinná oznamovať zamestnávateľovi, že si tehotná. Pozor!!! pokiaľ nemáš nejaké rizikové zamestnanie, napr. ak v zamestnaní musíš zdvíhať nejaké ťažšie veci aj 5kg, tak mu to oznámiť musíš, je to v Tvojom záujme predovšetkých pre dieťa. Najlepšie je to oznámiť písomne (potvrdenie od gynekológa). Vtedy je povinný podľa zákonníka práce Ťa preradiť na miesto alebo funkciu, kde si bez nejakého rizika. A keďže píšeš, že pracuješ len na tri mesiace a potom Ti zase predĺži len na tri mesiace, vlastne sa ten Tvoj zamestnávateľ "kryje" pre takýto prípad, predlžuje Ti pracovný pomer, tak ako to jemu vyhovuje. Potom Ti zmluvu samozrejme nemusí predĺžiť, drží sa pracovnej zmluvy, resp. dohody o vykonaní práce. Odporúčam Ti naštudovať si Zákonník práce a to od §39 po §170. Keby si nemala k dispozícii, pošlem Ti link, kde by si si mohla pozrieť.
Ja rizikové zamestnanie nemám a zamestnávateľovi som to oznámila ústne len nedávno.
Ale na to, či máš rizikové povolanie sa Ťa mal opýtať lekár a keby áno, mal by Ti vystaviť ten papier pre zamestnávateľa.
Mimochodom, aby si nemala strie na problémových partiách v dôsledku tehotenstva, tak môžeš si v drogérii alebo lekárni zakúpiť olej alebo mlieko pre tehotné ženy. Natiera sa to raz-dva razy denné (zväčša ráno a večer) a vmasíruje sa - na bruško, stehná, zadok, prsia.
Tak Ahoj