prvy ultrazvuk

Rady

Nabudúce keď pôjdeš do poradne, už by si mala dostať aj tu knižku.

Ten link je

jaspi.justice.gov.sk

do políčka Názov predpisu napíš

zákonník práce

V prípade, že by Ti to nešlo otvoriť, daj vedieť a pošlem Ti to na mail ako prílohu.

Maj sa

zabicka1611

knižku ešte nemam...a čo sa tyka prace tak nemam rizikove povolanie!!! a ten link mi môžeš kludne poslat...budem ti len vdacna!! dakujem aj za radu!! :))

Rady

Aha, pretože ja som to pochopila tak, že si rovno bola aj v poradni.
Keď mne zistil lekár, že som tehotná, tak mi urobili aj poradňu a hneď som dostala tehotenskú knižku.
Tú ešte nemáš? Pretože všetko najzákladnejšie o tehotenstve a o poradniach, čo treba vedieť, vlastne je aj v tej tehotenskej knižke.
Keď máš lekára ukecaného, nemala by si teda mať problém s informáciami.
No a čo sa týka rady ohľadne práce...Ty nie si povinná oznamovať zamestnávateľovi, že si tehotná. Pozor!!! pokiaľ nemáš nejaké rizikové zamestnanie, napr. ak v zamestnaní musíš zdvíhať nejaké ťažšie veci aj 5kg, tak mu to oznámiť musíš, je to v Tvojom záujme predovšetkých pre dieťa. Najlepšie je to oznámiť písomne (potvrdenie od gynekológa). Vtedy je povinný podľa zákonníka práce Ťa preradiť na miesto alebo funkciu, kde si bez nejakého rizika. A keďže píšeš, že pracuješ len na tri mesiace a potom Ti zase predĺži len na tri mesiace, vlastne sa ten Tvoj zamestnávateľ "kryje" pre takýto prípad, predlžuje Ti pracovný pomer, tak ako to jemu vyhovuje. Potom Ti zmluvu samozrejme nemusí predĺžiť, drží sa pracovnej zmluvy, resp. dohody o vykonaní práce. Odporúčam Ti naštudovať si Zákonník práce a to od §39 po §170. Keby si nemala k dispozícii, pošlem Ti link, kde by si si mohla pozrieť.
Ja rizikové zamestnanie nemám a zamestnávateľovi som to oznámila ústne len nedávno.
Ale na to, či máš rizikové povolanie sa Ťa mal opýtať lekár a keby áno, mal by Ti vystaviť ten papier pre zamestnávateľa.
Mimochodom, aby si nemala strie na problémových partiách v dôsledku tehotenstva, tak môžeš si v drogérii alebo lekárni zakúpiť olej alebo mlieko pre tehotné ženy. Natiera sa to raz-dva razy denné (zväčša ráno a večer) a vmasíruje sa - na bruško, stehná, zadok, prsia.
Tak Ahoj

zabicka1611

ešte by som sa chcela spytat ohladom prace...som len v skušobnej dobe a tehotenstvo zamestnavatelovi zatial nechcem oznamovat...chcela by som robit kym sa da, kym teda nebude brusko viditelne...a ide vlastne o to, že po skušobnej dobe sa bude zmluva predlžovat zas len na 3mesiace...tak teraz neviem že ci počkať na to predlženie (potom by ma zrejme už nemohli z prace vyhodit,nie?) neviem ako to bude lebo ja nie som priamo pod tou firmou ale pod agenturou...a neviem kde by som sa na to mohla spytat lebo sa bojim, že by ma prepustili!! :(

zabicka1611

nie..poradnu som ešte nemala....až dnes mi gynekolog vlastne potvrdil že som v 6tt....a robil mi aj ultrazvuk....na poradnu idem az 14 septembra....určite budem mať kopec otazok...a lekara mam dost ukecaneho takze sa nebojim ze by mi nepovedal to co potrebujem vediet!! :DD a dakujem...

Rady

Zabicka1611, ak som správne pochopila, bola si už na prvej poradni alebo nie? Keď píšeš, že si v 6tt, tak to vieš od gynekológa, on Ťa posielal na ultrazvuk? Už na tej prvej poradni Ti mal povedať čo najviac aj ohladne vitamínových doplnkov. Ale to je samozrejme na Tebe, či nejaké budeš chcieť užívať. Mne v lekárni odporúčili akurát tú kyselinu listovú.
To je pravda "hope", z niektorých lekárov musíš ťahať aj to, čo by mali povedať sami, žial.
Pre istotu si zabicka1611 priprav otázky, ktoré by Ťa zaujímali, keď pôjdeš do poradne.
Veľa šťastia pri ďalších návštevách v poradni. Držím palce.

zabicka1611

no ved ano...ale na poradnu idem az o mesiac a teda 1krat..tak tam sa zrejme vsetko dozviem...inak som s lekarom velmi spokojna takze ho menit urcite nebudem...ultrazvuk dopadol super...vsetko je zatial v poriadku,tak som rada lebo som sa tak trosku aj bala!! :) a dakujem za info :)

hope

ja som v 34tt a od zaciatku mi lekar vobec neradil brat vitaminy v podobe tabletiek ale papat vela ovocia a zeleniny. tam je toho najviac. a suhlasim s RADY ohladne navstev pocas tehu by ta samozrejme mal informovat lekar alebo jeho sestricka, no niekedy sa musime vela vyzvedat a pytat, lebo s tych lekarov je tazke nieco dostat. vela stastia vsetkym.

Rady

Ja som v v 29tt. Prvý ultrazvuk mi gynekológ robil cca v 12tt. V 6tt je to ešte priskoro, no ale ja nie som lekár.
Vitamíny Ti mal poradiť gynekológ v poradni, dostať ich nedostaneš. Zakúpiš si ich za celú sumu, dobrá je kyselina listová - 60tabliet (užíva sa jedna denne) cca 6,60 Eur. Ja užívam Femibion. Na prvý trimester je Femibion800 - cca 15,- Eur od 12tt sa užíva Femibion400 - 24,- Eur (balenie je na mesiac), sú v ňom všetky výživné látky pre tehotné a dojčiace ženy. Pozor!!! je to doplnok stravy, nie náhrada... V lekárni Ti budú vedieť poradiť, ak by si chcela niečo iné, cenovo výhodnejšie, resp. čo Ti bude najviac vyhovovať.
Na vyšetrenia chodíš raz za mesiac ku svojmu gynekologovi - do tehotenskej poradne, mesiac pred pôrodom chodíš do pôrodnice, čím viac sa blíži termín pôrodu, tým častejšie.
Ale to Ti mal všetko v poradni lekár povedať. Nechápem, čo to máš za lekára. Nechceš ho zmeniť?

karioll

ak zijes zdravo,je velmi vhodne,hlavne v prvom trimestri brat kyselinu listovu,je to b vitamin,ako prevencia vyvojovych poruch plodu v zmysle razstepu chrbtice.a nechaj si to nahrat na dvd,ako spomienku......