Otvorená rana na ruke

Príspevok v téme: Otvorená rana na ruke
deeya

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. Ide o to, že môj otec si včera porezal ruku, keď sa pri pošmyknutí snažil zachytiť nejakého múru a nešťastnou náhodou sa porezal na jeho hrane. Tá rana mu mokvá a mäso nejak vytŕča von. O doktorovi nechce ani počuť. Môj názor je, že by to trebalo zašiť, ale on nechce ísť. Bojím sa, že mu to začne hnisať a dostane nejakú infekciu. Neviete o nejakých prípravkoch, ktoré by mu čo najskôr tú ranu zacelili? Vopred ďakujem za odpovede.

Raneny

Ja som si v sobotu porezal predlaktie o sirke 5cm a 2cm hlboko tiez som nechcel ist doktorovy ale nastastie mam v rodine zdravotnu sestru a vysvetlila mi ze radsej ist si to dat osetrit a zasit jak prist o ruku.infekcia nieje dobra a ak mu to mokva tak by som necakal.zosie neboli lebo vam to umrtvia ale teraz ma to boli dost a davam si nato ibalgin v prasku je to od bolesti a zapalu a infekcii.stim leukoplastom by som to ani neskusal lebo ak samto zrostne trocha tak sa to tim leukoplaktom pri prevazovany zase roztrhne a moze to trvat dlho.

Raneny

Ja som si v sobotu porezal predlaktie o sirke 5cm a 2cm hlboko tiez som nechcel ist doktorovy ale nastastie mam v rodine zdravotnu sestru a vysvetlila mi ze radsej ist si to dat osetrit a zasit jak prist o ruku.infekcia nieje dobra a ak mu to mokva tak by som necakal.zosie neboli lebo vam to umrtvia ale teraz ma to boli dost a davam si nato ibalgin v prasku je to od bolesti a zapalu a infekcii.stim leukoplastom by som to ani neskusal lebo ak samto zrostne trocha tak sa to tim leukoplaktom pri prevazovany zase roztrhne a moze to trvat dlho.

RNG

Osobne som zatial nepoznal , ze by toi malo nejak na mna velku ucinnost. Na mna nezabral ani chrom ani zinok, ani med ani vanadium, a toto vsetko je vedene ako ucinne na hladinu cukru v krvi. Beriem aj vitamin C a E ale hlavne kvoli antioxidacnym a regeneracnym dovodom(kolagen).
Na mna zabrala na hladinu cukru Gymnena sylvestris, sylimarin, lagestromia speciosa, bitter melon a skorica, snad aj morusove listy.

Peto T

Myslel som vitaminy C a E, tie zvysuju ucinnost inzulinu. Aj zinok a med maju takyto ucinok?

Samozrejme, ze to nie je neziaduce, len treba na to diabetikov upozornit, aby neboli zaskoceni.

RNG

peto, peroxid sa pouziva aj interne, oralne, na potlacenie roznych mikrobov. Na to je hromada literatury.
To iste plati aj na ine sterilizacne latky, ako tu uz zoparkrat spominany MMS, kde uvolnujuco sa ClO2 oxidator vyhubi mikroby.
Tiez ozon a ultrafialove ziarenie.
Podobne aj koloidne striebro alebo iontoforeza striebra, zlata, medi, dokonca aj obycajne zinkove zluceniny do znacnej miery a samozrejme jod.

Peto T

Ranu treba v prvom rade dôkladne vydezinfikovať, neviem, či do takej hĺbky je vhodný peroxid, ale nič lepšie ma nenapadá. Riadne ju vypláchnuť 3% peroxidom.

Keď bude DÔKLADNE vydezinfikovaná, a okolie rany suché, možno by sa dala aj bez šitia zavrieť jednoducho pomocou leukoplastu (náplaste) tak, že by si tú ranu zavrel (bez toho, aby sa jej dotýkal, samozrejme, len tlakom na okolie), a následne zlepil náplasťou (tou s tým vankúšikom). V autolekárničke by sa mala bez problémov nájsť náplasť šírky 4cm. Viem o prípade, kde sa chcel lekár vyhnúť šitiu a vyriešil to takto.

Trochu problém by mohol byť pri preväzovaní, lebo leukoplast by pri odlepovaní ťahal konce rany a spôsoboval jej otváranie. Možno je na to nejaká jednoduchá finta, ako ho odlepiť bez problémov (navlhčiť lepiace plochy, alebo neviem...)

Dosť to závisí od jej polohy atď. Možno lepšie by bolo ju namiesto leukoplastu normálne obviazať sterilným obväzom, a často preväzovať.

Ja by som bol skôr za chirurgické ošetrenie, tieto úvahy sú len námet, keby to naozaj nemalo šancu na ošetrenie u lekára.

Pre lepšie hojenie (a proti infekcii) by mal užívať väčšie dávky vitamínu C, ak má v poriadku obličky, metabolizmus železa a medi a hladinu G6PD, tak aj niekoľko gramov denne. Treba veľa piť, užíva sa najlepšie s jedlom. Hojenie podporuje aj vitamín E a zinok (treba byť obozretný u diabetikov, tie vitamíny sú super ale zvyšujú účinnosť inzulínu). No a k tomu všetkému nejaký B-komplex.

Nie som lekár, možno je môj postup nesprávny.

RNG

deya, peroxid vodika, jodova tinktura, povidon jodu, to su vsetko len dezinfekcie, Tie tu ranu ani nezatvoria, ani neurychlia hojenie.Akurat ze , ak spravne aplikovane, nedovolia hnisanie.