ako to vlastne je??

Príspevok v téme: ako to vlastne je??
zabicka1611

chcela by som poradit ohladom materskej....dnes mi moja mama povedala, ze ked som bola zaregistrovana na urade prace ze sa mi to pocita do odrobenych mesiacov!! je na tom nieco pravdy? lebo chceli by sme s priatelom babo a na to aby som poberala plnu matersku este nemam tych 8 (ci kolko to je) mesiacov odrobenych..no keby sa ratalo aj to, že som bola v evidencii,tak by to pekne vychadzalo!! tak teraz neviem nooo :(

jajka001_

Poistenkyňa má nárok na materské len za predpokladu, že spĺňa všeobecné podmienky nároku na nemocenské dávky (§ 31 a § 32).

Podľa § 48 zákona, nárok na materské má poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.

Doba trvania 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom sa pritom posudzuje v súčte za všetky existujúce nemocenské poistenia bez rozdielu, teda spočítava sa doba poistenia zamestnanca, doba poistenia povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby a doba prípadného poistenia dobrovoľne nemocensky poistenej osoby. Ak v nejakom dni bola poistenkyňa poistená súčasne z viacerých dôvodov, takýto deň sa do doby 270 dní započítava len raz.

Nemocenské poistenie v období dvoch rokov pred pôrodom pritom nemusí trvať nepretržite.

Takze ak si bola pocas evidencie na urade prace dobrovolne dochodkovo poistena - cize platila si si poistne, tak sa to rata. Ak nie, myslim ze sa to da este spatne doplatit. Opytaj sa na pobočke Sociálnej poisťovne.