Dobry den. 15. dec. 2008 som sa zamestnala a 29.dec 2008 som nastupila na PN (rizikove tehotenstvo). Na matersku som oficialne nastupila 10. marca 2009. Mozete mi prosim vas niekto kompetentny poradit ako sa mi rata materska z platu 30 000 SK bruto mesacne? Dakujem pekne..
Ako sa rata matersky prispevok?
Norča, nie, podľa toho, či si bola na dobu neurčitú alebo sa ti skončil pracovný pomer. Ak si bola na dobu neurčitú, tak si dostávala materskú a tú budeš dostávať aj pri druhom dieťati a potom ten vyšší rodičovský. Ak si bola na dobu určitú, tak budeš dostávať rodičovský ten nižší.
CMu-Qa - materská nie pred dňom pôrodu, ale pred odchodom na materskú t. j. 6 al. 8 týždňov.
Pekný deň prajem ak by mi niekto vedel poradiť ja som na materskej dovolenke už vyše dvoch rokov ale plánujem ešte jedno dieťa ak by som išla z materskej do materskej tak si musím platiť do sociálnej poisťovne nemocenské za obdobie tých 270 dní?
jojo, denny vymeriavaci zaklad sa vyrata ako suma vymeriavacich zakladov na nemocenske poistenie za rozhodujuce obdobie, delene poctom dni v rozhodujucom obdobi. rozhodujuce obdobie je kalendarny rok pred rokom, kedy doslo k naroku na matersku.
suma vymeriavacich zakladov je teda suma hrubych mesacnych miezd za uplynuly rok, ak si teda bola nemocensky poistena.
...neviem ci to sem patri,ale chcem sa opytat,ci uz je uzakonene to zvysenie rodic.prispevku od januara na vysku minim,mzdy a ci je to limitovane vekom diatata...vdaka
Dievcata a ten denny vymeriavaci zaklad sa pocita z cistej alebo z hrubej mzdy?
Dakujem za radu
ano, pokial je zena nezamestnana, tak nepobera materske, ale rodicovsky prispevok vo vyske cca 160eur/mesiac a to do 3 rokov veku dietata, ak sa on rodic stara :)
od 6 tyzdnov pred terminom
pardon
ano, cmuq, este zabudla dodat, ze budes dostavat rodicovsky prispevok od tyzdnov pred stanovenym terminom porodu az do rokov veku dietata.