je to depresia??

Príspevok v téme: je to depresia??
bublik

ako clovek zisti ze u niekoho ide o depresiu alebo ci je to len akysi chvilkovy stav zufalstva?? mam kamarata, ktory z casu na cas (raz za mesiac)ma hrozny stav... nachadza sa momentalne v situacii buduceho otca, no ma pocit ze zlyhal co sa tyka zavazkov voci svojej rodine, pracuje od rana do vecera (doslova) aby zarobil co najviac pre buduceho potomka, no potom sa nemoze plne venovat zene a poskytnut jej vsetku oporu ktoru by chcel. ked ma volno vacsinou spi, lebo je unaveny, citi obrovsku zodpovednost, kedze podnika a vsetky vydavky domacnosti pripadaju na neho (jeho zena je vo vysokom stadiu tehotenstva) a ma strach z buducnosti. svoju zenu miluje ale neciti sa stastny. normalne sa sprava celkom normalne, chodi von, pracuje ako divy, usmieva sa, ale ked ho "chyti stav" tak sa uplne zruti,hovori o samovrazde a neda sa mu nijako dohovorit, ani vysvetlit ze veci nie su vobec take kriticke, vsetky problemy akoby nafukol do dvojnasobnej velkosti a citi sa nimi zavaleny, aj ked to v skutocnosti vobec nie je ake zle. myslite ze ho mame hnat k psychologovi alebo psychiatrovi? isto sa bude priecit a nenajde si na to ani cas...

00000000001

Pri depresii ide o DLHODOBÚ apatickú a skleslú náladu, čiže ak ho tieto stavy chytia len z času na čas tak nemusí ísť o depresiu ako takú. Pokiaľ jeho nálada skáče, že raz je šťastný a na druhý deň už je smutný tak môže ísť o čokoľvek a to vie posúdiť len odborník na základe rôznych psychologických testov.
Na otázku: "myslite ze ho mame hnat k psychologovi alebo psychiatrovi?" sa ťažko odpovedá pretože to že či potrebuje pomoc si musí uvedomiť hlavne on. Kým nebude s liečbou súhlasiť tak ho tam nedokážete "dokopať" jedine ak by ohrozoval seba alebo okolie. Vtedy je možná hospitalizácia.