Zajakavanie? Koktanie?

Príspevok v téme: Zajakavanie? Koktanie?
Veronika1603

ahojte vsetky mamicky i nemamicky.Mam jeden problem.moj syn,2,5 rocny sa zacal zajakavat,alebo koktat,neviem ako to nazvat,Proste ked chce povedat dlhsie slovo ako napriklad VYPADOL tak povie ze vy-vy-vy-vypadol.alebo ja-ja-ja chcem mliecko...Snazi sa a chce vsetko povedat aj ked su to niekedy tazke slova pre nho tak neviem ci je to prechodne,ze to vymizne alebo treba ist k odbornikovi..aj by som pre istotu isla ale ma panicky strach z lekarov,nijako by som ho tam asi nedostala..kto ma podobny problem?poradite??

Srn-KA

Deticky sa mozu zaajkavat zo stresu. Ked im nie je dovolene sebavyjadrenie. Ked je im zakazane plakat alebo su trestane za prejavy vzdoru.

Jaru_lienka

Nasla som presne k tomuto clanok na strankach Poradenstva pre rodicov. Skuste si to precitat, urcite to moze
www.edukids.sk je to o tom, kedy je to este v poriadku a kedy uz nie. U malych deti ako mate vy je to vraj este celkom ok, lebo chcu len velmi rychlo nieco povedat.

franik

Moja mamina ma 68 rokov.Ale ziadna zrobena zena.A v januari sa jej stalo,ze v noci jej tiekla z ucha krv.Poslali nas v noici na usno krcne na pohotovost.Tam ju osetrili a v pondelok sme boli u usneho a povedal ,ze ucho je v poriadku.Poslali ju aj na cetecko aj tam je vporiadku hlava.Ale potom som si vsimla,ze zacala niekedy tazsie rozpravat a povedala ze jej to tak nejde ako predtym.Ale robi to ked je viac unavena alebo nejake vypetie.Bojim sa aby jej nieco neblokovalo rec..Alebo ze by to nedokrvilo tam kde ma?Berie aj lieky na rozsirenie cuev Enelbin rapid.Tak nevieme k akemu odbornikovi mame ist.Prosim i radu.
Dakujem

januska81

ahoj aj ja mám problém s malou dcérkou,tiež sa jedného rána zobudila a začalo to.ani nie že sa zajakáva,ale akoby sa opravovala napr.ddom,t-koník,alebo natiahne prvú hlásku.boli sme aj u logopedičky tá nám povedala,že má dočasnú neplynulosť v reči,a že to časom prejde.ale ja som z toho zúfalá a bojím sa že čím viac bude rozprávať tým viac sa bude zajakávať.Kto máte s týmto skúsenosť prosím poradte ako ste si pomohli a kde ste chodilo k doktorom.až by sa dalo najlepšie by bolo TN a PN.dakujem

Mariaj

Ak by problem pretrvaval,kompletna bylinna liecba na zajakavanie je v knihe Psychotronicka poradna ll/ja som si ju objednavala cez casopis Zivot/.

Je tam napisane,ze sa moze jednat o prekonany slabsi zapal mozgu,ktory zasiahol recove centrum i vypatie to moze byt.Dbat na to,aby neboli zapaly vo vylucovacich a pohlavnych organoch.

afrika

ale ty možno nemáš ten problém ako my, veľa chlapcov sa v tomto veku zakoktáva a zmizne to samé, takže držím palce.

afrika

prežili sme to aj my... najprv začal vo veku 2 a 1/2 roka sem tam opakovať prvé slabiky, potom sa to tak vyhrotilo, že sa to už nedalo ani počúvať. Bolo mi do plaču, bolo mi ho ľúto a nevedela som mu pomôcť.Išli sme k psychologovi.Držala som sa rád pani doktorky a môžem povedať, že nám pomohla.Hlavne netreba dávať najavo, že niečo nie je v poriadku, neskákať mu do reči ani nedokončovať myšlienku.Dva krát do týždňa som chodila aj k logopedičke.Najprv tam hrozne vyvádzal, ale ona sa nedala a vždy ho niečím uchlácholila.Doma sme cvičili rozne riekanky, vyklepkávali sme básničky - bolo to aj zábavné.No a zabehli sme aj na hypoterapiu, kde sa tiež uvolnil. Postupne to vymizlo, asi rok to trvalo. Teraz krasne a veľa rozpráva, ale keď má naponáhlo, tak sa trocha sekne, ale to vidím len ja :D

jajka001_

ani neviem, on ani nekokta, len tiez chce rychlo nieco povedat a vsetko naraz, tak to niekedy viackrat zopakuje, zamota sa, a podobne...nie je to u neho nejak ze so stresom, on melie stale od rana do vecera, ako taky mlyncek, nezastavi sa:) tazko to posudim, nemusis ist ani k obvodnemu, ja som isla priamo k logopedicke, ale kvoli r a sykavkam. tam mi aj povedala ze velmi rychlo rozprava - ja tiez :) takze to poznam, a ze hlta konce slov, takze mu casto nie je velmi rozumiet, a ze by z toho neskor mohol mat traumu a zacat koktat. a navrhla cvicit dychanie. ale este ma cas, takze ten tvoj urcite este viac. ale nie som doktor, takze ak ma tvoj maly traumu z doktora, mozno by si mohla tam skocit len ty a popytat sa. mozno ti povie ze je to v pohode, ze sa uci rozpravat a vyvija sa. a popytaj sa aj mamiciek rovnako starych deti - skor chlapcov ako dievcat. dievcata zvyknu byvat v tomto sikovnejsie.