Ahojte. Chcela by som vedieť, či je táto porucha dedičná, za koľko môžu za ňu gény a koľko životné okolnosti, napr. výchova. Musi mať dieťa matky, čo mala OKP, automaticky túto poruchu tiež?
Keď si u malého dietaťa všimnete tieto príznaky,ako napr. opatovné zaväzovanie šnúrok, neustále zakasávanie, nepokoj, kontrolovanie, znamená to, že sa s tým narodilo? je možné sa s tým narodiť? je možné, že na dietati sa odrazila trauma matky, ktorá prežila nejakú tragédiu? Kto ma s OKP nejakú skúsenosť, napíšte mi. A ďakujem za rady. Viem, že sú nato lieky, ale nejde to aj bez nich?
Obsedantno kompulzívna porucha
Este dodam ze ak ma nejaky z clenov najblizsej rodiny OKP, tak sanca ze ju bude mat i mimco je 25%...
Ahoj Maruska,
dlho som na www.zdravie.sk, dnes som nahodol zabludil a nasiel som tvoj "posuvaci" post :-). Ak sa chces o tejto chorobe dozvediet co najviac, tak samozrejme skrz google najdes toho velmi vela.
Co sa tyka dedicnosti, predpoklada sa to, ale doteraz nebol izolovany ziadny gen ktory by to sposoboval, takze je to skor statisticky predpoklad. Samozrejme nemozme ho opomenut, ale na druhu stranu neznamena to automaticky vyskyt u mimca.
Co sa tyka liekov, lieky su iba podpora pri lieceni. Skor sa pouziva psychologicka/psychiatricka liecba. Najpouzivanejsie metody pri lieceni su Kognitivno-behavioralna metoda a ERP (exposure and response prevention) neviem oficialny slovensky nazov, ale je to vlastne postupne vystavovanie obsedantnym myslienkam a pod. Obe tieto metody resp. ich kombinacia sa zatial ukazala ako najuspesnejsia. Nie vsetci ludia s OCD beru lieky, je to dane skor tym v akom stadiu sa clovek zacne liecit a vyhlada pomoc. Samozrejme cim dlhsie je neliecene obdobie tym dlhsia a narocnejsia je doba liecenia.
Tak tolko v skratke...Honza
ahoj maruska, ja som niekde citala ze su tri pristupy ku vzniku ocd. jeden z nich je genetika, dalsie sa tocia okolo detstva a toho co ti ako malej bolo vstepovane atd atd.. napr ked sa clovek nauci ze treba "kontrolovat myslienky" - ze ked rodicia striktne oznacuju urcite veci (aj normalne) za zle alebo divne, tak si na to navyknes a zacnes triedit myslienky sposobom - toto a toto je hrozne, na to predsa nemozem pomysliet, lebo to znamena ze som zla atd.. proste ked si zle interpretujes urcite veci.. v anglictine je k tomu celkom dost materialov, daj si do google napr ocd causes alebo nieco take
:), no predsa, aby mi tema nezapadla prachom, aby si ju niekto vsimol a bola na prvej strane a popripade odpovedal, bezne sa to tak pise, ci to nepoznas?
co znamena posuvam si?
posuvam si
cize ak ma mamicka OCD, ma aj dietatko? pretoze, ja som mala OCD, ale zvladala som ju, niekedy ma znervoznvala( ako napr. kontrolovanie ci je zamknute, umyte ruky, poriadok atd), stale som musela kontrolovat, ci som zahasila ohorok z cigy, aj tri krat. ziadne lieky vsak nebolo treba. Inside ty mas lieky? ako sa u teba vyvinula OCD? mas nejake postrehy z detstva? bola si vychovana prilis uzkostlivo, ucili ta rodicia poriadku? ako s tym dnes zijes? dakujem za odpovede
no ja si myslim ..ze treba davat pozor na to ako sa bude dalej spravat...ja som ked som bola mala tiez rada upratovala a tak....teraz mam ocd....mam dost depresie...a problemy...myslim ze je to dost aj o vychove a sposobe zivota...ja mam napriklad za vsetko vycitky....hocico sa mi nedari...velmi sa na seb ahnevam...neviem ic je dobre ist von a tak...ocd je dedicne...ale dolezita je aj vychova....ono nejde tak o tu pedantnost...ide o to do akej miery to zatazuje hlavu a co...mne najviac robi problem sa socializovat...si myslim ze to je dolezite...ja sa hodne uzatvaram do seba...tiez som bola taka zer mi to vsetko vadilo...zasite ponozky som nenavidla...bala som sa chodit do skoly aj v skole...bolo to pre mna utrpenie...inak ja by som navstivila psychologa...nech sa porozpravaju alebo tak...ono to je lepsie...vie celklom dobre poradit....ale je to taka zlozita otazka...nikdy nevieme urcit co je naozja dobre a ako co bude....niekedy sama neviem co ako je....treba aby mala klud...ale aby sa vedela samostatne o seba starat...sama neviem co je dobre...
ale ona aj doma zoberie topanku a toto robi.
este nejake nazory?
Ale s tymi snurkami by som sa ani nedivil. Bezne predavane snurky k topankam ma tak neuveritelne rozculuju, ze naozaj si ich musim kazdu chvilu zavazovat.
Jednoducho sa roztvara uzlik. Skus mu snurky vymenit. Skus ine, z ineho materialu. Niektore su take tvrdsie a hladsie a to dost nedrzi. Uz sa mi to par krat stalo, ze som mal take topanky, kde to proste nedrzalo. Napr. topanky od RIEKERa. Inac dobre topanky, ale snurky hrozne. Vymenil som snurky za ine a uz to drzi.
Posledne som si kupoval tiez od nejakeho slovenskeho vyrobcu topanky a tiez - doma som si riadne zatiahol snurky, co to dalo. Idem a po 200-300m uz bola jedna uvolnena. Skoro ma porazilo. Nakoniec som sa nastval, kupil ine snurky. Do 2 dni sa roztrhali. Tak som skusil ineho vyrobcu a ten drzi a nic sa nevytahuje...