Rozmýšlame nad svadbou a môj chlan by sa chcel silou mocou ženiť v kostole. Ja však nie som pokrstená. On mi hovorí, že to nie je žiadny problém. Rodičia vravia, že sa budem musieť dať pokrstiť a chodiť na nejaké skúšky k farárovi. Chcela by som vedieť, aká je pravda, napriek tomu,že sa chalana snažím od kostola odhovoriť.
sobáš v kostole
Ahojte, takze na sobas v kostole je potrebne, aby aspon jeden zo snubencov bol pokrsteny. Sviatost birmovania sa podal kanonickeho prava nevyzaduje. Ak druhy zo snubencov je neveriaci alebo je pokrsteny v nejakej inej cirkvi ako katolickej (evanjelicka, rozne protestantske cirkvi..)vznika manzelska prekazka rozdielnosti kultu a katolicka stranka musi ziadat o dispenz. Dispenz od tejto manzelskej prekazky udeluje diecezny biskup a ziadost sa podava prostrednictvom farara v mieste bydliska katolickej stranky. Pri ziadosti o dispenz musi nekatolicka stranka podpisat, ze nebude branit vo vychove deti v katolickej viere. V pripade miesanych manzelstiev odporucam ist vybavovat sobas na faru minimalne 3 mesiace pred zvolenym terminom sobasa, nakolko biskupsky urad ma 3-mesacnu lehotu na vybavenie ziadosti o dispenz. V pripade, ze do troch mesiacov nepride z biskupskeho uradu ziadna odpoved, ma sa za to, ze ziadost o dispenz bola zamietnuta. No o pripade, ze by niekomu zamietli dispenz od manzelskej prekazky rozdielnosti kultu som este nepocula. :-)
suhlasim, ze to s bozkavanim je kravina... jasne ze sa pobozkat mozu, aj ked myslim ze im to farar ako v tych americkych filmoch nezaveli, ale mozu :D dokonca po dohode s orgamnistom sa da vybavit aj zahratie svadobneho pochodu :) u nas v meste to bezi tak, ze ak niekto chce svadbu v kostole, musi chodit na nauky, daju sa vybavit aj individualne ale birmovka musi byt... podotykam - u nas v meste... kazdy rok tam medzi pubertakmi postava par starych typkov co sa chcu zenit a musia mat birmovku :) osobne si myslim ze je to chore a tento pristup ma odradza od viery a zhnusil mi kostol, ale to je vedlajsie... ale poznam aj pripady kedy naozaj stacil len papier s tym, ze rodic-nekatolik podpisal ze svoje deti da pokrstit a bude ich vychovavat v krestanskej rodine a samozrejme budu mat aj prijimanie, birmovku atd... tu mi opat neda podotknut ze povazujem za chore nutit detom nieco co mozno v dospelosti ani chciet nebudu - tak ako ja... je to vysledok mojej rodiny ako mi nutili vieru, prijimanie a birmovku, ktora ma miesto toho aby ma priviedla na cestu dospeleho krestana, priviedla na cestu dospeleho a presvvedceneho ateistu....
ako tu niekto spominal ze by ho zaujimalo ako je to s krstenim deti slobodnych mamiciek, tak to presne neviem... ale kamaratova sestra sa vydavala v dost vysokom stadiu tehotestva a to len preto, ze ich uuuuzasny pan farar ich odmietol kvoli tolkemu hriechu zosobasit skor a predstavte si, ze to male chudatko, to nevinne dieta krstili ako 7mesacne, pretoze im stale odmietal dat ho pokrstit, kvoli tomu ze sa sobasili a ona bola uz tehotna... tak mi povedzte co je toto za pristup cloveka co by mal byt prikaldom lasky a pomoci k bliznemu...
uznavam, su urcite aj mili a ochotni farari, ktori vam vyhoveju, ale tych je urcite strasne malo a tak len tym co naozaj chcu svadbu v kostole zelam vela stastia a pevne nervy pri vybavovani...
To je somarina, ze sa nemozu pobozkat. Jasne, ze sa bozkavaju, ja som zatial bola len na katolickych svadbach a vsade sa bozkavali.
Všetko záleží len od farára. Hľadajte dovtedy, kým nenájdete niekoho, kto bude ochotný vás zosobášiť, napr. aj v inom meste. Ale na tie predsvadobné drísty budete musieť chodiť. V evanjelickom kostole sa to nemusí. A ešte niečo. Pri sobáši v katolíckom kostole sa nemôžete pobozkať... A bez bozku sobáš... čo ja viem, to by sa mi nerátalo.
dorotenka, v dnesnej dobe je to uz vsetko mimo toho, ake by to malo byt...:D
No tak toto mi je už naozaj divné, že nemáš birmovku a si v kostole niesla na krst. Pretože ja sa v tejto brandži dosť pohybujem a počujem, resp. čítam to tu prvýkrát. To viem, napr. že kňaz nechce pokrstiť, keď rodičia nie sú zobratí, alebo sobášiť, keď jeden nieje katolík, u kňazov je to naozaj individuálne a veľmi smiešne, pretože tu sa dá naozaj hovoriť o tom, že cirkev ma v týchto záležitostiach veľkýýýý bordel a to mi povedal osobne jeden veľmi dobrý kamarát, ktorý je kňaz.
dorotenka, áno, v kostole.
pred dvomi tyzdnami sa bral par, ktory jeden z nich nemal ani krst. Brali sa v kostole, ale nemali omsu.
Ku katolickemu sobasu (RK) nie je potrebne, aby boli obe stranky pokrstene. Treba vsak takyto sobas na farskom urade zacat vybavovat skor, aby sa stihol vybavit papier s nazvom dispenz. Nemusis sa krstit, nemusis nic... A ak bude sobas aj so svatou omsou, katolik moze prijimat a nekatolik, resp. nepokrsteny sa bude diiivat :)
moj krstny (katolik) sa zenil v katolickom kostole s jeho nastavajucou ktora bola evanjelicka... asi tak....