ŽIVNOSŤ POPRI RODIČOVSKOM PRÍSPEVKU?

Príspevok v téme: ŽIVNOSŤ POPRI RODIČOVSKOM PRÍSPEVKU?
lussy123

Ahojte. Ako je to teda vlastne? Založila som si živnosť a ešte až do apríla 2010 budem poberať rodičovský príspevok. Bola som aj na sociálke aj zdravotnej, na živnostenskom a nikde mi nepovedali čo mám robiť. Tak neviem či sa zmenil zákon že sa bude v takom prípade poberať len okolo 40 eur? Alebo to pokračuje stále ako bolo že matka može podnikať aj poberať plnú sumu.

lussy123

No čítala som aj na iných fórach a každý tam píše že tevto zákon platí od 1.1.2009.
Od toho dátumu ak rodič začne poberať rp, tak platí to ale ak napr. ja som začala poberať ešte v roku 2008 tak idem podla starého zákona. Aj na soc. mi to bolo oznámené tak teraz som z toho jeleň

CMu_Q

prip. si to pozrite na internete: zakon c.280/2002 Z.z. o rodicovskom prispevku,...
a v danom zakone: § 3, odsek 1 (tu su uvedene podmienky naroku na rodicovsky) a odsek 4 (tu je uvedena nova podmienka tykajuca sa zivnosti s platnostou od 1.jan.2009)

tu mate zakon:
www.upsvar-tv.sk

CMu_Q

posledny odsek:

ono to v podstate znamena, ze ak mate zivnost (ako rodic dietata), tak na to, aby ste mohli poberat rodicovsky dochodok, tak musite si zivnost pozastavit, t.zn., ze rodic.prisp. mozno poberat LEN AK:
- nevykonavate zarobkovu cinnost
- alebo ak mate pozastavenu zivnost

...rodic.prisp. sa nemoze poberat ak pracujete, alebo mate zivnost! (zivnost treba pozastavit, aby ste mohli poberat davku)

CMu_Q

podla zakona c. 280/2002 o rodicovskom prispevku podmienky naroku na rodicovsky prispevok su:

a) riadna starostlivost aspon o jedno dieta:
1. do 3 rokov veku dietata,
2. do 6 rokov veku dietata, ak ma dieta dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav,
3. do 6 rokov veku diatata, ktore bolo zverene do nahradnej starostlivosti rodicov

b) trvaly/prechod. pobyt opravnenej osoby (matky napriklad)) na uz. SR
c) trvaly/prech. pobyt dietata na uzemi SR
d) nevykonavanie zarobkovej cinnosti rodicom!!!

Podmienka naroku na rodicovsky prispevok podla odseku d) sa povazuje za splnenu u rodica, ktory je samostatne zarobkovo cinna osoba aj vtedy, ak ma POZASTAVENE prevadzkovanie ZIVNOSTI podla osobitneho predpisu.!!!

Dufam, ze staci :)