poznám pojem "endorfíny" vieš, ja som to myslel všeobecne-hormóny šťastia sa uvoľňujú pri nespočetne veľa situáciách, niekedy v oveľa vyšších koncentráciách....
zaujali ma tri veci, a síce, že poznáš pojem katecholamínov, že si..., si tu dlho na tomto fóre?
vieš, že najviac hormónov "šťastia" sa uvoľňuje pri situáciách, ktoré sú nepríjemné pre človeka a dokonca pri ohrození života je nimi mozog prepumpovaný, ale zároveň sa produkujú aj dopamíny a spol-teda skupina neurotransmiterov, ktorá "vyvažuje" pôsobenie opaku--to máš niečo ako feťáci, drogy zvýšia koncentráciu jedného /umelo-dráždením zodpovedajúcich buniek/ a zablokujú odčerpávanie druhého...
myslím, že niečo podobné sa deje pri sexe, pri infekčných nákazách, alebo v silnom posttraumatickom šoku/ popálenie, zmrznutie.../-proste silná bolesť, ktorú vnímaš ako eufóriu....a tá je neporovnateľnejšie silnejšia.../ mal som česť ju zažiť a poviem ti nič podobné som ešte nezažil...rozmýšľal som, že silnejšie by mohlo hádam už len byť komatický stav, trebárs pri úraze elektrinou, kde sa ti na pár minút zastaví srdce-neviem
každopádne je to niečo podobné ako pri prvotnom zaľúbený-veľkom s tým rozdielom, že pri šoku máš úplne jasný úsudok a "vyčistený" mozog od "zbytočností" aspoň ja som to tak pociťoval---asi preberú zodpovednosť za riadenie organizmu primitívne centrá mozgu, ktoré sú oveľa, ale oveľa silnejšie....akurát paradoxne mi znie, že primitívne centrá:) kladiem si teda otázku či je primitivizmus vyšší stupeň myslenia?