môže byť sex škodlivý?

Príspevok v téme: môže byť sex škodlivý?
technéciumTc

sex je spojený s fyziologickými zmenami, ako je zrýchlené dýchanie, zrýchlený pulz, zvýšený tlak krvi, začervenanie pokožky...
pri orgazme sa pulz zvyšuje na 90 až 145 tepov za minútu, tlak krvi stúpne o 35-50 mm Hg a to nehovorím o očnom tlaku....

takže ako si majú liečiť srdiečko tí, ktorý ho majú choré?

technéciumTc

potom ma určite poznáš na tomto fóre a som prekvapený, že si mám ešte s kým písať....

zaujímavé, že zvládaš pri migréne sex:)

ja nevzťahujem pár pojmov a dojmov na celý organizmus, aj keď skúsenosť je skúsenosť a tá je veľmi dôležitá...

ale myslím, že je to v princípe dobre premyslený fungujúci stroj, kde sa treba zamerať na detaily a potom pochopíš celok ako komplex--niečo ako reakcia dvoch

chemikálií-na základe štruktúry atómov vieme očakávať výsledok reakcie, ale ak na ňu hľadíme len týmto spôsobom tak ju nikdy nepochopíme, myslím...hej súhlasím, treba sa na to pozerať ako na celok, to určite

hm hm

No mas zaujimave uvahy. Tu na fore som uz dlho,ale mam vela nickov.

Co sa tyka katecholaminov a endorfinov, su to rozdielne latky. Katecholaminy sa produkuju v dreni nadobliciek a endorfiny v mozgu, maju ucinok podobny morfinu, teda tisia bolest s ovela vacsim ucinkom ako analgetika. Preto aj bolest hlavy pri sexe prestava-u mna osobne aj silna migrena zmizne po sexe uplne.
Katecholaminy sa uvolnuju pri stresovych situaciach /+ zatazi organizmu/ aj pod vplyvom sympatika, ktory zabezpecuje tie "primitivne reakcie"-zvysena srdcova cinnost+srdcovy vydaj, vyssi tlak kvoli vazokonstrikcii, zastavuje sa motilita criev a travenie, zastavuju sa sexualne funkcie atd, vystihuje do heslo-boj alebo utek. A dalsie reakcie v rizikovych situaciach vznikaju reflexne-reflexmi ktore su vrodene, ale takisto aj naucene pocas zivota.nemozes vztahovat veci na par pojmov,lebo organizmus je strasne komplexny a vsetko je prepojene.

technéciumTc

nevidím dôvod, teda nie nechcem dokonca ani keby si bola lekárka a chcela by si sexovať, by som nešiel asi

technéciumTc

poznám pojem "endorfíny" vieš, ja som to myslel všeobecne-hormóny šťastia sa uvoľňujú pri nespočetne veľa situáciách, niekedy v oveľa vyšších koncentráciách....

zaujali ma tri veci, a síce, že poznáš pojem katecholamínov, že si..., si tu dlho na tomto fóre?

vieš, že najviac hormónov "šťastia" sa uvoľňuje pri situáciách, ktoré sú nepríjemné pre človeka a dokonca pri ohrození života je nimi mozog prepumpovaný, ale zároveň sa produkujú aj dopamíny a spol-teda skupina neurotransmiterov, ktorá "vyvažuje" pôsobenie opaku--to máš niečo ako feťáci, drogy zvýšia koncentráciu jedného /umelo-dráždením zodpovedajúcich buniek/ a zablokujú odčerpávanie druhého...
myslím, že niečo podobné sa deje pri sexe, pri infekčných nákazách, alebo v silnom posttraumatickom šoku/ popálenie, zmrznutie.../-proste silná bolesť, ktorú vnímaš ako eufóriu....a tá je neporovnateľnejšie silnejšia.../ mal som česť ju zažiť a poviem ti nič podobné som ešte nezažil...rozmýšľal som, že silnejšie by mohlo hádam už len byť komatický stav, trebárs pri úraze elektrinou, kde sa ti na pár minút zastaví srdce-neviem

každopádne je to niečo podobné ako pri prvotnom zaľúbený-veľkom s tým rozdielom, že pri šoku máš úplne jasný úsudok a "vyčistený" mozog od "zbytočností" aspoň ja som to tak pociťoval---asi preberú zodpovednosť za riadenie organizmu primitívne centrá mozgu, ktoré sú oveľa, ale oveľa silnejšie....akurát paradoxne mi znie, že primitívne centrá:) kladiem si teda otázku či je primitivizmus vyšší stupeň myslenia?

hm hm

Myslela som hormony "stastia". Asi poznas pojem endorfiny.
A z fyziologickeho hladiska sa uvolnuju katecholaminy, ktore zabezpecuju zvyseny tlak krvi.

technéciumTc

aha, už tomu rozumiem asi...

nie nemám hypertenziu ani ischémiu ani infarkt som nemal, tak hovoríš, že je to v pohode?

športovať, nešportujem a k tým hormónom-no to sa mi nejako nezdá....

hm hm

Myslim ze sa prilis pozorujes:) Vyssie spominane znaky su fyziologicke.ak nemas nabeh na infarkt,teda nejaka srdcova ischemia alebo neliecena hypertenzia,tak sa nemusis nicoho obavat. Tie iste pochody sa v tebe odohravaju pri sportovani,len pri sexe mas navyse par zdravych hormonov;)