Pesar

denis

dakujem vam!takze su pesarena dvojake pouzitie, to som nevedel :)
Este sa chcem spytat, poculi ste o zenskom kondome? ake su vyhody/nevyhody?U nas asi nie je rozsireny..ci je?

syma

pesar nie je moc prijemna antikoncepcia, miesto pesaru moze zena ako formu antikoncepcie pouzit tabletky, alebo gel, ktory sa da kupit v lekarni alebo vam zostava kondom
mohol si sa spytat hned ze pesar ako forma antikoncepcie :)))

jatyon

3. Bariérové metódy

3.1. Diafragma
alebo
oklúzny pesar + spermicídy
.
.
Testy účinnosti dokazujú, že z každých 100 žien, ktoré pravidelne a dôsledne používajú tento druh antikoncepcie po dobu 1 roka otehotnejú 2. Avšak menej pravidelné a menej dôsledné používanie môže spôsobiť zlyhanie u 2-15 žien.

Mechanizmus účinku

Pružný gumený klobúčik, ktorý sa vkladá do pošvy pred pohlavným stykom, pokrýva krčok maternice (vchod do jej dutiny) a takto vytvára prekážku zabraňujúcu spojeniu spermie s vajíčkom. Musí sa používať so spermicídnymi prostriedkami a ponechať na mieste ešte 6 hodín po pohlavnom styku.

Hlavné výhody

Diafragma/pesar so spermicídami sa môžu vkladať vo vhodnom čase pred očakávaným pohlavným stykom a tak ich vloženie nemusí znamenať narušenie spontánnosti sexuálnej predohry. Ak je čas od ich vloženia pred pohlavným stykom dlhší ako 3 hodiny, je potrebné opakovať zavedenie spermicídnych látok. Používanie tohto druhu antikoncepcie sa považuje za možnú ochranu pred rakovinou krčka maternice.

Hlavné nevýhody

Potreba plánovať vloženie diafragmy alebo oklúzneho pesaru so spermicídami pred pohlavným stykom. Potreba sledovať veľkosť oklúzneho pesaru každých 6 mesiacov, tiež po pôrode a zmenách telesnej váhy o viac ako 3 kg. Možné sú aj zmeny rozmerov pošvy čo môže zvýšiť pravdepodobnosť zlyhania.

Komentár

Účinok diafragmy možno očakávať len pri kombinácii so spermicídnymi krémami, želé alebo penami, ktoré inaktivujú spermie. Možno tiež používať oklúzne pesary, ktoré sú menšie a tesne pokrývajú krčok maternice.

syma

pesar je gumovy kruzok, ktory moze mat rozny priemer, vklada sa do posvy zeny, ak hrozi, ze sa dieta narodi predcasne, nie je to nebezpecne pri porode sa vyberie