schizofrénia

Príspevok v téme: schizofrénia
weronika

Viem čo to je... Viem ako sa prejavuje... Viem o nej skoro všetko... Len nie ako pristupovať k človeku, ktorý ju má a nemá túto chorobu pod kontrolou? Chcem pomôcť môjmu priateľovi,ktorého matka trpí touto chorobou. Už to nie je zvládnuteľný stav a v nemocnici jej už tiež veľmi nedokážu pomôcť. Vždy keď sa odtiaľ vráti, je v pohode, 2 - 3 dni. Potom je to naspäť také ako predtým... Poradíte? dakujem

farmaceutka1

lilien, myslim si, ze vobec nezalezi na forme schizofrenie, kedze ide iba o priatelovu matku, s ktorou nezije v spolocnej domacnosti. Predpokladam, ze ide len o bezny styk v ramci navstevy, nie o doverne kontakty. pri kazdej forme schizofrenie plati to iste: slusne, zdvorilo, priatelsky a zasadne sa nevyjadrovat azi "za" ani "proti" pripadnym bludom z jej strany.

lilien

Ahoj, nenapísala si, akou formou schizofrénie priateľova maminka trpí... je rozdiel, ako sa správať pri schizofrenikoch s paranoidonou formou, alebo tých, čo trpia religióznymi bludmi atď... v každom prípade je namieste pravidelná kontrola užívania liekov, resp. ak je to problém skontrolovať, je dobré požiadať spádového psychiatra o možnosť depotnej liečby (injkečné podanie liekov s dlhodobým účinkom - postupné uvoľňovanie reaktívnych látok do tela).

farmaceutka1

weronika, ak je to 2-3 dni po navrate z nemocnice dobre a potom sa to vzdy zhorsi, pravdepodobne svojvolne prestane vzdy uzivat lieky.
Ty s tym nespravis nic, to vyriesi len psychiater (ktoreho odporucam kontaktovat)
Ako mas k nej pristupovat-snaz sa ako ku kazdemu inemu cloveku-slusne, s uctou, bez narazok. Jej pripadne "divne" spravanie si neber osobne, ale ako nasledok choroby, ktorou trpi.