ahojte chcem sa spytat ake mate skusenosti s epiduralkou pocas porodu...pocula som len same pozitiva..mna to caka o nejaky ten mesiac...mam trochu obavy, pretoze mam dost vysoky tlak, som chudokrvna a pride mi parkrat cez den zle a musim si polezat v klude aby ma to preslo..preto mam strach, ze ked to na mna pride pocas porodu nebudem vladat vytlacit malu von..a taktiez sa moze stat ze mi anesteziolog neodporuci epidural...je aj nieco ine co utlmi bolest?som prvorodicka takze to este neovladam a priznam sa ze od mala som citliva na akukolvek bolest...dakujem za kazdy nazor
porod
Veronika viem presne co si prezivala, ja som rodila 29 hodin, bolesti tiez na odstrel.Keby mi nevpichli epi, rodila by som este dlhsie, az ked mi ju vpichli,som sa zacala rychlejsie otvarat, aj ked to trvalo este hodinu aj pol.Lekar mi povedal ze som moc vysilena a moze sa stat ze uz nebudem mat sily vytlacit dietatko, noc predtym som nezazmurila oka, vracala som, chodila hore dolu po izbe, nevedela som lezat, islo ma roztrhnut. syncek mal 4280 g, vytlacila som ho ledva. No bol peknucky, nebol ani otlaceny.
lenuliatko ja som ako prvorodička pred 12 rokmi porodila za 4 hodiny a tiež som išla na vyvolávačku ale tie bolesti boli otrasne o to viac, že celý čas som bola na sále sama!!! Ako prvorodička som vedela velke gulové o porode zato som mala taký strach z druheho, hlavne z bolesti. Takže ak budeš mat druhe babo, možeš sa tešit, že druhy porod budeš mat ešte lepší a rýchlejší!!!! Ja po tomto druhom by som šla rodit aj zajtra a bez epi....
bobika ja som bola natom skoro rovnako.mala som hrozny strach z porodu ale prezila som to.a bol to velmi rychly porod co som ani necakala.bala som sa ze budem rodit pol dna.a tiez uz som bola vecer fit ziadne kruhy pod ocami ani vlasy na kazdu stranu.vyzerala som uplne normalne.
V Amerike rodi 80 percent zien s epi. /uz viac ako 15 rokov/a dalsim dvadsat perc. epid. bud uz nestihli pichnut, alebo ich krvne vysledky boli zle a anesteziolog odmietol epidural. Analgeza znamena stlmenie bolesti a nie znecitlivenie- to je anesteza. Takze ziadne ochrnutie sa nekona. A picha sa to do tkaniva, kde uz miecha neprechadza. Ja som ju podstupila, prvu davku mi pichli priskoro, takze najvacsie bolesti som si pretrpela a druhu davku mi dali pred zasivanim hradze a krcka maternice a to bolo super,lebo som nic necitila.Malicky je zdravy, kludny, klop-klop a ja ziadne migreny nemam, aj ked som na bolesti hlavy aj nizky krvny tlak nachylna. epid.zabera len na hodinu, potom treba pichnut dalsiu davku... takze aj nacasovanie je dolezite, v mojom pripade to nevyslo, lebo pomaly som sa otvarala. Dalsoi vyhodou epiduralu je aj to ze sa ti uvolnia svaly panvoveho dna. Ja som po vpichnuti pocitovala velmi prijemne teplo ako keby sa mi vsetky svaly uvolnili..
ja som rodila pred 8 mesiacmi druhé dieťatko a keďže som vedela čo ma čaká bola som rozhodnutá rodiť len s epi, iná možnosť pre mňa neprichádzala do úvahy a ked prišiel deň D-musela som íst na vyvolávačku v 38tt, lebo som už mala málo plodovej vody, gynekológ mi oznámil, že epi mi nedajú lebo malý ťažko znáša aj slabé kontrakcie e keby mi dali epi nevedia to tak dobre odsledovať. Po tomto oznámení som myslela, že pre mňa nastal koniec sveta a tento pôrod neprežijem!!! Ale!!! Mala som tak skvelú pôrodnú asistentku, ktorá mi pomáhala ako mohla, ked som mala najvačšie kontrakcie dala ma na kolená a celý čas som sa pohupovala v bokoch a neskutočne mi to pomáhalo, porodila som za 45 min. od odtečenia plodovej vody a z Epi by som sa mordovala omnoho dlhšie. Takže v konečnom dôsledku som rada, že som rodila normalnou cetsou, ta bolest sa dá vydržat. Malý sa mi narodil o pol šiestej večer a o pol osmej večer som už behala ako srna osprchovaná, vyfešákovaná ako by som ani nerodila!!! To je moja skusenost.
je pravda ze doktori vravia ze zena potom nesplupracuje.ale ak nevies zvladat bolest a poradis sa so svojim gynekolom a ten ti epi odobri tak preco nie.ja som nerodila s epi.bola som prvorodicka.ale rodila som privelmi rychlo na prvorodicku.taky porod ako vo filmoch.aj lekar vravel ze nestava sa to casto a halvne nie prvorodickam.bolesti boli ale prezila som to v pohode.mozno aj preto ze som nerodila ako ine baby aj 16 hodin v bolestiach.ale tiez som dost realne rozmyslala nad epi este pocas tehu.
moja skusenost:porod mi vyvolavali nakolko 7 dni po termine nic-epiduralku som mala objednanu..bala som sa bolesti a doteraz to nelutujem..o 18 hod mi odtiekla plodova voda,od 18hod-do pol noci bolesti kazdych 10-potom 5 minut silnejsie nez pri menstruaciu no dalo sa to nejak zvladnut...ale co bolo potom(prepac ale nechcem ta strasit),tak to neprajem nikomu.bolesti nepredstavitelne,ako keby ma mucili za ziva,len som chodila hore dole, a kedze ma ten porod chytil vecer tak som celu noc mala bolesti-nespala,no katastrofa,poviem pravdu keby tam bola pistol tak sa asi odstrelim od tej bolesti.ked som bola po nekonecnych trapenich otvorena na 5 prstov dovolila mi sestricka zavolat anesteziologovi aby mi dosiel pichnut epidural.bolesti ustali po 10 minutach o 80% a ja som konecne mohla lezat(4 hodiny som v kuse behala a doslovne zavijala od bolesti)...za taku hodinku a pol to prislo a o 7 minut bola maly na svete.tazko sa mi tlacilo lebo mam malu a utlu postavu a maly mal 4070 g a 52 cm,bol dost velky.s pomocou sestriciek(ktore mi sa mi doslovne valali po bruchu)sa mi podarilo maleho vytlacit a ta ulava potom???nieco neuveritelne..viem ze moj pribeh je strasny ale moja bez epiduralky to ani neskusaj...mozno budes patrit medzi tie stastnejsie a budes mat babatko do 2 hodin na svete..ale kazdopadne epidural maj po ruke..vela stastia a drzim palce
Ahojte ...
Ja nemam ziadne skusenosti, ja sa toho bojim, tak som si zvolila plnu narkozu kedze som musela ist rodit cisarskym rezom...ale kocka z izby, inac rodila cisarskym par hodin predomnou, tak ona si dala epi - mala znameho anesteziologa pri sebe, inac vraj velmi dobry odborník, ale pocas cisaraku uprostred, vsetko zacala zrazu ccitit .... povedala mi potom na izbe, ze to si neviem predstavit tie stavy, okamzite ju koplet uspali cez masku, mala nenormalne bolestio, po vsetkom sa potom velmi bala ze sa nepostavi na nohy, necitila si ich niekolko dni :-( ale potom bola v poriadku, po vsetkom povedala ze nikdy viac, ale je kvantum zien cosi to davaju a nemaju problem, chvalia si to. Mne dokonca v porodnici povedali, ze lekari to velmi nemaju radi, zena nespolupracuje atd atd.... neciti tlaky, kedy tlacit a tak, no neviem, je na kazdom z nas ako usudi, ja osobne sa toho velmi bojim a nikdy by soim si to nedala.
Do dnesneho dna nebol urobeny ZIADEN vyskum, co sa tyka vedlajsich ucinkov epiduralu, ja by som si nic take do seba nedala. Radsej prezit par hodin bolesti, ako potom znasat vedlajsie ucinky. ktora zena si o tomto pozistovala veci, nez si to dala pichnut? Jasne, ze lekari to vychvalia, ved na tom zarobia...Treba sa informovat z vedeckych zdrojov. Tak sa rozhodni, ci chces trpiet stalymi bolestami hlavy, pripadnym uplnym znecitlivenim koncatin a mat nebodaj aj postihnute dieta, pretoze sa nevie, ako to vplyva na dieta. V 20tom storoci zenam predpisovali lieky proti tehu nevolnosti a rodili sa postihnute deti, neskor to stiahli z trhu. Bacha na vec. Co nebolo na trhu dlhsie ako 15 rokov, urcite neodporucam. Pracujem v obrovskej firme, ktora prichadza na trh s novymi liekmi, viem, ako to prebieha - liek sa testuje na par ludoch dva mesiace a uz si ho mozes hned kupit v lekarni...takze tak asi.
Moja sestra nevedela znasat bolesti ani pri menstruacii a preto sa rozhodla rodit na epiduralku. Jej slova zneli takto: "Keby mala rodit takto (s epi), tak aj kazdy rok bude takto rodit. Zlaty clovek, co vymyslel epiduralky".