Prave som bola v nemocnici na zenskom, kde bola nejaka hystericka zena,kricala po celom oddeleni,ze jej chcu zbit dieta a ona to nedovoli, ze ona je silna katolicka a to je hriech.Z toho co mi potom povedal doktor som zistila ze je v 3 mesiaci ale dietatko ma nejaku vaznu asi geneticku chybu a je potrebna interupcia.Ja osobne by som samozrejme nechcela byt v jej kozi, ale pri tomto riziku by som interupciu asi podstupila.Viem, ze sa velakrat veda myli uz bolo vela pripadov ked zeny donosili svoje deti aj napriek tomu,ze im davali male sance na zdrave dieta. Co by ste robili vy?
Interupcia ano alebo nie
severanka, sto rokov za opicami zase nie sme, su staty kde su na tok horsie ako my....., a na to sme tu my mladi, zacinajuci, aby sme s tym pohli a nieco porobili, pretoze deti s postihnutim sa budu rodit stale, kedze nie vsetky postihnutia sa daju zistit pocas vnutromaternicovaho vyvinu a teda sa im zamedzi potratom, a dalej skupina postihnuti ktore vznikaju ku koncu gravidity a pocas porodu a kratko po nom, A bohuzialk su tu aj ludia so ziskanym postihnutim....takze severanka, neboj sa prace budes mat az az...., nechapem ako to mozes takto napisat, aj ked asi si to v zlom nemyslela, len to dost blbo vyznelo podla mna....
izabella10: vieš, dnes nič nie je zadarmo... a náš štát nevytvára dostatočne dobré podmienky na rozvoj takýchto služieb... sme v tomto "sto rokov za opicami"...
severanka, keby bolo viac taky ludi ako si ty,ktory by sa chceli starat o chore deti bolo by to uzasne. Lenze, taka starostlivost je dost narocna a draha, a nie kazda rodina si ju moze dovolit, a zadarmo to uricte robit nebudes.
ja by som sa chclea v budúcnosti postihnutým detičkám venovať... čo sa týka zamerania môjho VŠ štúdia... takže dúfam, že matky nebudú chodiť na potraty ale dovolia nám, ktorý sa tomuto venovať chcú, aby ich detičkám skvalitnili a spríjemnili život... :)
izabella10: nemôžem s tebou súhlasiť : Videli ste uz novorodenca napojeneho na pristroje a dopichaneho od ihiel, hadicky mu trcia odvsadial, no strasny pohlad. A co ta matka,bude poznacena na cely zivot.A lahko mohla tomu zabranit keby sla na potrat.
Matka bude rovnako , ak nie viac, poznačená tým potratom... tomu ver...
izabella10: nemôžem s tebou súhlasiť : Videli ste uz novorodenca napojeneho na pristroje a dopichaneho od ihiel, hadicky mu trcia odvsadial, no strasny pohlad. A co ta matka,bude poznacena na cely zivot.A lahko mohla tomu zabranit keby sla na potrat.
Matka bude rovnako , ak nie viac, poznačená tým potratom... tomu ver...
Nie je lahke sa rozhodnut ci ist na potrat alebo nie,zenu to poznaci na cely zivot. Kazde dieta ma narok na zivot,ale podla mna by malo byt najpv narodene. Do 3 mesiaca je to len vajicko oplodnene spermiou. Keby mne lekar povie, ze sa mi narodi postihnute dieta,isla by som napotrat, samozrejme ze by ale zalezalo na ochoreni ktore by to dieta malo. Mozno to bude zniet sebecky,ale spravila by som to, mozno tym zabijem jedneho nenarodeneho cloviecka,ale neskvor mozem dat zivot znova,a nielen jeden.
zdravim, kikin prispevok mi pripomenul tiez jeden pripad. Nedavno to dookola davali aj v telke. Tiez silno veriaca zena, ktorej odporucali ist na potrat, na ktory nesla, a porodila siamske dvojcata.Vtedy som strasne na nu nadavala,co je to za matku, ale hlavne na cirkev.Nemaju pravo zakazovat interupciu, ked oni tie deti potom vychovavat nebudu. Lekari jej ešte na začiatku tehotenstva odporucali potrat, ze sa jej narodia zrastene tusim to bolo plucami a nebudu mat nikdy plnohodnoty zivot. A ešte pri porode mohla prist aj ona o zivot. A ako to dopadlo, narodili sa velmi chore, od narodenia boli na pristrojoch podstupili neskutocne mnozstvo operacii,museli strasne trpiet a aj tak zomreli. Videli ste uz novorodenca napojeneho na pristroje a dopichaneho od ihiel, hadicky mu trcia odvsadial, no strasny pohlad. A co ta matka,bude poznacena na cely zivot.A lahko mohla tomu zabranit keby sla na potrat.Nemusela vystavovat seba nebezpecenstvu, ale hlavne nemusela vystavovat svoje deti tolkemu utrpeniu. Viete si predstavit kolko penazi to stalo, vsetky tie operacie,a pristroje, keby sa vsetky tie peniaze dali na vyskum tak by to zachranilo nespocetne mnozstvo zivotov, a mozno vdaka tomu zije aj ta matka,ze sa pred nou,nejaka zena rozhodla ze pojde radsej na iterupciu,a nebude trapit svoje dieta,ktore keby prezilo, by nezilo ale len prezivalo,a peniaze ktore by inak dali zdravotnictvo poskytlo,na zachranu deti,sa dali na vyskum a vdaka tomu bola taka technika ze matka siamkych dvojcat prezila porod,v buducnosti moze mat znova dieta a zdrave.
hmm a pozrite sa aj z tej stranky... rodicia postihnuteho cloveka tu nebudu do nekonecna raz umru a co si potom pocne ten postihnuty clovek? daju ho do ustavu ale ten clovieik je tak naviazany citovo na rodicov hm.. sesternica je mentalne postihnuta rozhodli sa nedat ju do ustavu ze sa o nu postaraju... rodicia sa rozviedli, mama sa o nu "stara" ziju v chudobe da sa povedat pretoze matka nepracuje lebo dievcatko ked dali do specialnej skoly stale plakala ze chce za mamou a proste sa tam bala chodit hadzala sa o zem ked ju tam proste odniesli... neviem si ani predstavit co s nou bude az...
keby sa to stalo mne zeby mi povedali ze babatko bude postihnute asi by som si ho nechala zobrat alebo by som ho mozno dala do ustavu ale neviem ci by som dokazala zit s takym pocitom...ze som ho zabila alebo "odlozila" len preto ze je postihnute..fakt do predu clovek nevie ako velmi bude postihnute ci bude len nehybne lezat a nevnimat svet alebo ako tu bolo spominane bude mat "len" mozgovu obrnu.... napriklad clovek sa moze narodit aj zdravy ale vekom zacnu oslabovat svaly a podobne alebo sa stane nehoda a clovek skonci priputany na vozicku...zivot je nevyspytatelny...
myslim ze kazde dieta ma pravo na zivot aj ked doktori zistia ze bude chore...ja mam sestru mala sestnast ked otehotnela...o tehotenstve sa dozvedela az v siestom mesiaci...bola totiz vegetarianka...lekari vraveli ze moja neter nebude zdrava a ze bude velmi malicka a pritom mala50cm a 3200g...a je zdrava ako ryba