Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Benígna hyperbilirubinémia-gilbertov syndrom

Ch

Nevie mi niekto z vás poradiť, že ak mám hyperbilirubinémiu, či môžem darovať krv? Konkrétne krvnú plazmu. Ďakujem

Ch

Ja to mám tiež a vôbec to nepociťujem. Bilirubín mám vždy okolo 30. Akurát tie bielka mám žlté, ale že by som pociťoval výraznú únavu nemôžem povedať. Mne povedala lekárka, že sa to môže, ale aj nemusí vekom upraviť. Ale v podstate mi to je jedno, pretože ani neviem, že to mám. Môžeš byť pokojná.

foxo

Ja to mám tiež a môžem povedať že pocitujem neustálu únavu, často som žltý takisto aj bielka na očiach mám zažltnuté a vlastne nedávno sa mi k tomuto pridružila infekčná mononukleóza pečene (hodnoty bilirubínu som mal 130umol) ..neviem ako sa to prejavuje u iných ale mne to už lezie krkom...

kykuska

pekný den prajem, prosim vas existuje aj niečo čo presne urči gilbertov syndrom???lebo ja ho mavam zvyšený, zltacku ani zapal nemam, aj sono je ok, tak mi doktorka povedala že to bude pravdepodobne ono, ale ja by som to chcela vediet naisto, d akujem

lenuliatko

dakujem vam :) som pokojnejsia.vedela som ze nie je take nejake hrozne ochorenie ale aj tak ma to znepokojilo.predsa len ide o moje jedine dietatko.
a lekarka mi to nejako vynimocne nevysvetlovala aj ked som sa jej nato pytala.

PharmRamon

GS patrí medzi autozomálne dominantné ochorenie takže toto ochorenie má určite aspoň jeden z rodičov, čo nakoniec pomáha pri upresnení diagnózy.
No bohužiaľ je to vodená metabolická porucha, ktorá jej ostane na celý život, ale nijako výrazne neovplyvní zdravý vývoj.
Nie sú potrebné žiadne špeciálne diéty ani žiadne iné obmedzenia.
Tie výkyvy hodnôt naozaj nie sú až také strašné a priebeh je kolísavý.

farmaceutka

A je to dozivotne, pricom hladina bilirubinu sa moze pocas zivota velmi menit, poznam pacienta, ktory mal dlhodobo cca 30, obcas kleslo dokonca na 20 a obcas vystupilo na 45. Nepocitoval ziadne negativa vyplyvajuce z tohoto defektu, len zazltnutie ocnych bielkov spojene s unavou, oddych ho vsak vzdy postavi na nohy.

farmaceutka

lenuliatko, je to ochorenie, ktore prakticky nesposobuje nejake vacsie obtiaze. Vzhladom na to, ze je to enzymaticky defekt, neda sa to vyliecit, jedina cesta dosial je indukcia pecenovych enzymov barbituratmi, ale v praxi sa nerobi, pretoze neziaduce ucinky barbituratov su vacsie ako samotne ochorenie. Podavanie barbituratov sa robi len diagnosticky. Ludia s touto poruchou ziju uplne normalne, iba obcas po vyraznejsej namahe mierne zozltnu, po par dnoch sa to vsak da do poriadku.

lenuliatko

viem presne co to znamena.mam jej diagnozu prestudovanu z kazdej strany.chcela som len vediet ze ako sa to lieci alebo ci je to dlhodobe ci dozivotne.

radca

Podla mna to znamena len ze ma pretazenu pecen. Moze mat len nejake problemy s travenim. Dneska ma hyperbilirubimiu skoro kazdy.