Robim seminarnu pracu o alergiach... a neviem si radu s tymto problemom tykajuceho sa anafylaktickeho soku.. Moze anafylakticky sok sposobit aj dekorativna kozmetika ? vie mi niekto poradit ?
Moze anafylakticky sok sposobit aj dekorativna kozmetika
Pytala som sa kamosky, ktora sa v tom viac vyzna ako ja, tak vravela, ze aj pri kozmetike sa da v krajnych pripadoch upadnut do anaf. soku. A vraj aj ked berie clovek antihistaminika, tak tiez moze dostat tzv. anafylaktoidny sok, ktory ma rovnake prejavy ako anafylakticky, ale ide to cez iny mechanizmus. je to dost zlozite, tak myslim,ze staci uviest ze aj pri antihist. sa da dostat anaf.sok.
Kozmetika pravdepodobne nesposobi anafylakticky sok, pretoze kozm. prostriedky su vacsinou testovane. Anaf. sok sposobuju niektore vakciny, antisera, toxoidy, pichnutie hmyzom, alergeny pouzivane na hyposenzibilizaciu /pel, srst, domaci prach/, lieciva, biologicke extrakty /inzulin, ACTH/, potraviny..
V knihe sa kozmetika nespomina. Podla mna vyrobcovia si nemozu dovolit davat do kozmetiky take alergeny, ktore sposobia a.sok. Aj ked sa moze stat, ze v nejakych kremoch ci mastiach, ktore nie su testovane a patria k alternativnej medicine, mozu obsahovat nejake pele a ine.