Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Tupozrakost

Príspevok v téme: Tupozrakost
oči

Chcem sa spýtať ci má niekto z vás tupozrakost?Ja to mám na jednom oku.V zivote mi to problém nerobilo.Len raz ked sme boli na kontrole zo skoly vyrazil mi to dych ked som mala zakryť jedno oko a druhé nesluzilo ako má.Inác nikdy som okuliare nepotrebovala,vlastne som ani nevedela ze mám tu vadu.Teraz ked som uz starsia musela som na malé písmenká na tie najdobnejsie na etiketách atd.sidat vypisat okuliare.Očná mi nedala zvlást na to oko silnejsie sklo,vraj také tam dá co aj do druhej.To spravila správne?Ved ked to lepsie zavrem tak s tým ani cez dioptrie nevidím jasno.Ze tupozrakost sa nedá odstránit ani s dioptriami celkom.Treba si dávat na normálne oko väcsi pozor aby nemal uraz.Normálne som z toho ohromená.Ze vraj to neni taká ocná choroba,to sa neprenesie z jedného oka na druhu,len je to stav,tým sa nedá nic robit.Odpíste mi ked máte s tým suvisiace nieco.Len to som sa zabudla pitat ci je to dedicné,a v ranom detstve ci sa to dá korigovat keby nahodou..

mrs.doodiekins

tupozrakost neznamena, ze si slepa!
len hold nevidis ostro tak ako zdravy clovek.

a to je aka blbost, ze tupozraky clovek nevie vykonavat ziadnu pracu a nevie citat. sa musim zasmiat. :o)

zuzi

delphia a tupozrakostou je stále postihnuté len jedno oko?Nedajboze ked obidve oči tak ten clovek nemá sancu na korekciu oka vôbec?Vsak potom je ako slepý,lebo vsetko vidí len rozmaznane.Sle som sa vyjadrila,vidi ale predsa nevidí.Nevie vykonávat ziadnu prácu,nevie citat atd.To je hrôza!Ja mám jedno oko tiez také ale na chvýlku som zavrela zdravé oko.No ostala som ochromená.Hocijako som sa snažila či z daleka ´či z blizka nevidela som napr.písmenká na počítači,ani obraz v telke skratka normálne ostro nič.Ozaj treba si chránit oči a ceniť tých ludí ktorí vedia ziť a prispôsobiť sa k tomu ze musia ziť v tme.

oči

daka,ze ste mi odpísali.Len to mi neide do hlavy že na základnej skole vsetko bolo oké a mala som 16 ked mi to zistili na strednej skole.Skulit som neskulila v zivote.Pod paplonom som velakrát citala s malou lampickou stále na jednom boku.Ze by toto?No nic uz to nezmení,len som bola zvedavá.Do dialky ani teraz nepotrebujem nic,mám tam z hruba 0,25 dioptrii este aj to ma ťahalo.Očná mi na to nedala nič,akurát ked pozerám tv tak niekedy malé pismenká tazsie precitam z teletextu.Akurát ked cítam nieco malé tak na to mám0,75dioptrii.Momentálne aj na pocitaci vidím bez okuliarov,ale stým zlým okom hrôza ze ani pismená necviem rozoznat,je to len tmavá ciara.Urcite budem sa starat o svoje deti aby som to zbadala zavcasu.Teraz su v poriadku,boli sme na ocnej.(Este vám tolko prezradím ze mám nieco nad40rokov.Mozno ze vtedy ani rodicia to tak nesledovali,vsak ani nemohli ked spolu mi funguju celkom dobre aj teraz.Príjemný den vsetkym!

RNG

signal z ocnych nervov (sietnica) sa v mozgu spracuje na vnem-obraz.
Ak je jedno oko vnimane silnejsie, ako druhe mozgom, tak sa to nazyva tupozrakost.
Moze byt z roznych dovodov, napr velmi rozdielne ocne korekcie, ktore su nekorigovane, skulenie a podobne. Tak potom vnem z jedneho oka sa stane "dominantnym" a vnem z druheho oka je ovela slabsi.
Priestorove videnie, ( tj schopnost tvorit obraz z obidvoch oci) sa vyvija tak zhruba do 8 roku, dovtedy sa da tupozrakost ciastocne napravit, trenovanim tupozrakeho oka, ked dominantne sa zakryje specialnymi okuliarmi.
Niekedy je tupozrakost dosledok nizkeho signalu z oka, ked je vrodene menej nervovych buniek na sietnici, alebo dokonca slepe skvrny na sietnici.
V nasej rodine to zialbohu je

delphia

tupozrakost sa da liecit iba v detskom veku. ide o funkcnu poruchu zraku. neda sa riesit vo vyssom veku ani okuliarmi.