Chcem sa spýtať ci má niekto z vás tupozrakost?Ja to mám na jednom oku.V zivote mi to problém nerobilo.Len raz ked sme boli na kontrole zo skoly vyrazil mi to dych ked som mala zakryť jedno oko a druhé nesluzilo ako má.Inác nikdy som okuliare nepotrebovala,vlastne som ani nevedela ze mám tu vadu.Teraz ked som uz starsia musela som na malé písmenká na tie najdobnejsie na etiketách atd.sidat vypisat okuliare.Očná mi nedala zvlást na to oko silnejsie sklo,vraj také tam dá co aj do druhej.To spravila správne?Ved ked to lepsie zavrem tak s tým ani cez dioptrie nevidím jasno.Ze tupozrakost sa nedá odstránit ani s dioptriami celkom.Treba si dávat na normálne oko väcsi pozor aby nemal uraz.Normálne som z toho ohromená.Ze vraj to neni taká ocná choroba,to sa neprenesie z jedného oka na druhu,len je to stav,tým sa nedá nic robit.Odpíste mi ked máte s tým suvisiace nieco.Len to som sa zabudla pitat ci je to dedicné,a v ranom detstve ci sa to dá korigovat keby nahodou..
Tupozrakost
2611 to je hrozne, že na posudkovej to neberu važne, oni si asi nevedia predstaviť ten pocit ako ty vidiš a ako to obmedzuje. Mala by si mať narok aj na invalidny dochodok, nie?
Ja mam tiež tupozrakosť na lavom oku a ak si prave zakryjem, tak z lavym vidim uplne rozmazane nerozoznala som u očnej ani tie najväčšie pismenka na tej tabuli čo tam maju v ambulancii ani s okuliarmi. A s pravym vidim tiež slabšie, musim nosiť okluliare P: +2,5 s cylindrom a
Ľ: +3,5(aj tak na neho vidim rovnako rozmazane) Takže ak si zničim to prave oko nak som v riti.
A počuli ste o dierkovanych okuliaroch? Tie ževraj koriguju aj tupozrakosť.
Od detstva zle vidím,na ľavé oko nevidím vôbec,na pravé rozmazane.Musím nosiť okuliare.moja dg.:Amblyopia gravis na ľavom oku,Astigmatismus myopicus na pravom oku,Hypermetropia na pravom oku,Presbiopia o. utr.,Cataracta c.-n.senilis incip.o.u.Na posudkovom mi povedali,že to nie je nič,vôbec to neberú do na vedomie,mňa to ale veľmi obmedzuje v práci a bojím sa,že prídem aj o zbytok zraku na pravom oku.Pracujem ako zdravotná sestra,zrak potrebujem ,musim presne dávkovať lieky,pracujem aj s počítačom a aj v noci.Ak môže niekto poradiť...
niekto mi raz povedal ze astigmatizmus je tupozrakost tak asi preto som si tieto dve diagnozy spojila
Nemáš za čo sa ospravedlnovať.Aspon viem kolko problémov je na svete každý máme iny a treba sa naučiť aj takto žiť.
ospravedlnujem sa
aaa-Tupozrakosť sa volá amblyopia,nie astigmatizmus.
Astigmatizmus
Prehľad
Pod astigmatizmom rozumieme poruchu videnia, ktorá je spôsobená nepravidelným zakrivením rohovky. To vedie ku skreslenému obrazu na sietnici, a tým k neostrému videniu. Astigmatizmus je väčšinou vrodený, ale môžu ho spôsobovať aj jazvy po poraneniach rohovky. Očný lekár môže presne určiť stupeň astigmatizmu a podľa príčiny sa na korektúru hodia okuliare alebo – pri ťažkom poškodení rohovky – transplantácia rohovky. Dôležité je včasné zistenie a liečba astigmatizmu, aby sa zabránilo slabozrakosti.
Základné informácie
„Astigma“ znamená asi toľko ako „bez bodu“. Pri astigmatizme ide o anomáliu zakrivenia lámavého prostredia, pri ktorej sa objekt v tvare bodu zobrazí na sietnici ako čiara resp. tyčinka. (Pozri aj fyzikálne predpoklady). Povrch rohovky nie je v tomto prípade guľatý – ako za normálnych okolností -, ale v jednej rovine sa láme silnejšie než v rovine, ktorá je na ňu kolmá. V takýchto prípadoch možno povrch rohovky porovnať napr. k elipsoidom, ako napr. s vajíčkom. Preto nie je v jednom ohnisku možné zobrazenie objektu, ktoré je potrebné pre dobré zobrazenie.
Príčiny
Rozlišuje sa medzi pravidelným a nepravidelným astigmatizmom.
Pri pravidelnom astigmatizme existuje, ako bolo opísané vyššie, nepravidelná lomivosť vo 2 kolmo stojacich meridiánoch (= rovinách). Keď sa vo vertikálnej rovine, čiže kolmej na pozdĺžnu os tela, láme silnejšie než v horizontálnej rovine, čiže podľa pozdĺžnej osi tela, hovorí sa o astigmatizme „podľa pravidla“, v opačnom prípade o astigmatizme „proti pravidlu“. Astigmatizmus podľa pravidla je častejší a až do istého stupňa (cca. 0,75 dpt) sa pokladá za fyziologický a nevedie k žiadnemu obmedzeniu videnia. Predpokladá sa, že za tento astigmatizmus je zodpovedný tlak horného viečka na rohovku.
Pravidelný astigmatizmus je spravidla dedičný, väčšinou čo sa týka jeho výšky a smeru osí. Počas života sa takmer vôbec nemení.
Pri nepravidelnom astigmatizme je zakrivenie a lomivosť lámavého prostredia, väčšinou rohovky, nepravidelné. Príčinou sú napríklad jazvy na rohovke alebo nehomogénne zakalenia šošovky pri katarakte. Za zväčšujúci sa nepravidelný astigmatizmus môže byť zodpovedný aj takzvaný keratokónus. Ide pritom o vrodenú chybu rohovky, ktorá sa prejavuje zväčšujúcim sa kužeľovitým vyklenutím stredu rohovky.
Prechodný astigmatizmus sa môže objavovať po operácii glaukómu alebo katarakty, čo je spôsobené operačne podmieneným pretiahnutím.
Diagnóza
Očný lekár môže astigmatizmus diagnostikovať a jeho rozsah kvantitatívne určiť pomocou špeciálnych prístrojov.
Terapia
Korektúra pravidelného astigmatizmu nastáva okuliarami so špeciálne brúsenými cylindrickými sklami alebo aj vhodnými kontaktnými šošovkami.
Korektúra astigmatizmu musí nastať už v rannom detstve, lebo inak treba počítať so slabozrakosťou. Preto by mali najmä rodičia, ktorí sú týmto sami postihnutí, nechať svoje deti včas vyšetriť.
Nepravidelný rohovkový astigmatizmus nemožno korigovať okuliarami. Ak je stred rohovky číry, čiže napr. bez jaziev, môže značné zlepšenie videnia priniesť tvrdá kontaktná šošovka. Inak sa musí zvážiť transplantácia rohovky (keratoplastika).
V princípe je aj pri astigmatizme možná liečba laserom alebo operáciou. Pritom platia tie isté obmedzenia ako pre krátkozrakosť. Každý operatívny zákrok, aj laserom, môže viesť ku komplikáciám, ktoré môžu byť v najhoršom prípade spojené so stratou oka alebo prinajmenšom zrakovej ostrosti. Okrem toho sa hlavne pri vyššom astigmatizme nedá vždy presne vypočítať následná emetropia.
Prognóza
Astigmatizmus sa spravidla nemení.
a pri tupozrakosti lekári merajú "uhly" - cylinder a podľa toho potom prepisujú "špeciálne" sklíčka......my so sestrou máme tupozrakosť na oboch očiach
ja mám astigmatizmus a zistili mi to až v 8. ročníku, u nás v rodine je to dedičné, prenášajú to chlapi a prejavuje sa len na dievčatách...ja osobne som musela prvé dva roky nosiť okuliare stále a teraz ich mám len na PC, pri učení alebo pri TV, sestra má silné dioptrie a musí nosiť okuliare stále...lekárka vravela, že pri tejto diagnóze sa dá prejsť od - dioptrií k + pluskám
tak som spoznal ludí s tupozrakosťou myslel som že je to ziedkavé od štyroch rokov 4.5 naľavom oku a na pravom oklúzor v 18tich pri vyšetrení na vodičák povedali že mi okuliare nepomáhajú a musím si na zdravé oko dávať pozor.Teraz doré oko slabne,pri šoférovaní,TV a PC začína rezať a tiež malé písmená sa mažú.Dnes mi prídu nové okuliare tak uvidím (možno aj lepšie)